Hanke on suunnattu erityisesti arabian-, kurdin-, darin- ja thaikielisille naisille, jotka syystä tai toisesta ovat jääneet palveluiden ulkopuolelle (esim. kotiäidit, luku- ja kirjoitustaidottomat).
Toiminta ja tulokset
Hankkeen aikana toteutettiin kaksi pilottia, joihin osallistui yhteensä 39 naista.
Kahdesti viikossa kokoontuva ryhmätoiminta tarjosi naisille matalan kynnyksen toimintana kielenkäyttötilanteita ja vertaistukea. Naiset osasivat suomea vain vähän ja harva puhui englantia, joten toiminta tapahtui selkeällä suomen kielellä ja kuvien avulla. Naiset toivoivat suomen kielen opetusta sekä tutustumista Lahteen ja suomalaiseen kulttuuriin. Kulttuurin ja kielen tutuksi tulemista edistettiin toiminnan kautta, esimerkiksi laskiaistapahtuman sekä Marttojen ruokakurssin avulla.
Ryhmätoiminta toteutui Lahden kaupungin Monikulttuurikeskus Multi-Cultissa, Ryhmätoiminnassa oli aina mukana lastenhoitaja. Järjestämällä lastenhoitoa ryhmätoiminnan ajaksi tuettiin myös mahdollisuutta osallistumiseen.
Ryhmätoiminta toteutettiin lähitapaamisina ja koronatilanteesta johtuen myös etäyhteyksin Teams- ja Whatsapp-sovellusten avulla. Ryhmätoiminnan tavoitteena oli opetella arjessa tarvittavaa perussanastoa. Multi-Cultin tilat mahdollistivat samanaikaisen S2-tuen kolmessa kielitaitotasoittain jaetussa pienryhmässä. Jako taitotasoryhmiin todettiin toimivaksi. Ryhmätoiminnassa pyrittiin tarjoamaan mahdollisimman autenttisia kielenkäyttötilanteita naisten tarpeita huomioon ottaen. Ryhmätoimintaa tarjottiin naisille kahden pilotin aikana yhteensä 118 kertaa, joista lähitapaamisina 76 kertaa, Whatsapissa 22 kertaa ja Teamsissa 20 kertaa.
Ryhmätoiminnassa erilaisten arjen avun ja hyvinvoinnin teemojen avulla naisia kannustettiin aktiiviseen vanhemmuuteen ja lasten tukemiseen. Äidin ja naisen onnistunut kotoutuminen vaikuttaa koko perheeseen.
Naiset kertoivat saaneen ryhmästä ystäviä ja tämä auttoi heitä jaksamaan vaikeissakin tilanteissa. Pilotin aikana naisille tehtiin jatkosuunnitelmia. Yhteensä 21 naista ohjattu jatkopoluille (koulutuksiin).
Ryhmätoiminnan ohella toiminta tarjosi naisille yksilöohjausta. Yksilöohjausta tarjottiin kahden pilotin aikana yhteensä 100 tuntia. Yksilöohjauksissa annettiin ohjausta mm. seuraavissa asioissa: päiväkotipaikkojen tai opiskelupaikkojen haku, terveyteen liittyvät asiat (esimerkiksi lääkärin ajanvaraus), haasteet KELA:n tai pankkiasioiden kanssa. Yksilöohjaukseen sisältyi myös neuvontaa koulutus- ja työllistymisvaihtoehdoista sekä jatkopolkujen suunnittelua yhdessä osallistujien kanssa.
Hankkeessa vapaaehtoistoiminta tarjosi ryhmätoiminnan osallistujille osallisuutta ja hyvinvointia vahvistavaa vertaistukea, johon perehdytettiin maahan muuttaneita ja kantasuomalaisia vapaaehtoisia naisia. Hankkeessa oli vapaaehtoisia naisia mukana yhteensä 50.
Hankkeen hyöty ja vaikuttavuus
Kotoa kotiin -toiminnassa edistettiin osallisuutta löytämällä palvelujen ulkopuolelle jääneet ja toivotettiin heidät tervetulleeksi mukaan toimintaan. Naiset kohdattiin kunnioittaen ja kiireettömästi. Toiminnassa pyrittiin takaamaan turvallinen ympäristö, jotta jokainen osallistuja kokisi olonsa tervetulleeksi. Kielitaidon vahvistuttua naisten oma toimijuus lisääntyi ja heille tarjottiin mahdollisuutta jakaa osaamistaan esimerkiksi vapaaehtoistoiminnan tapaamisissa. Toiminnassa oli myös mahdollista irrottautua arjesta, koska ryhmätoiminnassa oli tarjolla lastenhoitoa ja vapaaehtoistoiminnassa järjestettiin erilaisia hyvinvointia tukevia tapahtumia.
Naiset kokivat toimintaa mieluisana. He arvostivat eniten kiireettömyyttä ja toimijoiden ystävällisyyttä.
“Tuntuu kuin tulisi kavereiden luo. Lämmin ilmapiiri. Helppo tulla. Mieliala kohoaa. Masennus lähtee pois.”
Hankkeessa tuotetusta materiaalista tehtiin materiaaliblogi.
Kotoa kotiin-toimintamalli (myöhemmin linkitetään osaamisenpaikka.fi-sivulle).
Lisää tietoa hankkeesta ja tuloksista www.osaamisenpaikka.fi
Hankkeessa tuotettuja julkaisuja
Yhteistyössä
LAB (Lahden ammattikorkeakoulu) (hallinnoija)
Lahden Diakonialaitos
Koulutuskeskus Salpaus
Kesto ja rahoittaja
1.4.2019 - 30.9.2021
Rahoittaja: Euroopan unionin sisäasioiden rahastot AMIF