Hankkeen tavoitteena on luomutuotannon ja luomuruuan määrän kasvu, yhteistyön ja osaamisen sekä kokeilukulttuurin lisääminen ja digisovellusten ja –tekniikoiden tuottaman tiedon hyödyntäminen. Alan opiskelijat ovat mukana hankkeen toiminnassa ja tuovat tulevaisuuden ammattilaisten näkemykset mukaan työskentelyyn.
Tavoitteet
- Luomutuotteiden tuotannon kasvu ja saatavuuden parantaminen sekä luomuruuan käytön lisääminen Hämeessä.
- Yhteistyö ja osaamisen lisääminen ja kokeilukulttuurin vahvistaminen koko ruokajärjestelmässä
- Olemassa olevien digisovellusten ja -tekniikoiden tuottaman tiedon hyödyntäminen
Näiden tavoitteiden saavuttaminen ylläpitää alkutuotannon ja koko ruokajärjestelmän toiminnan kannattavuutta ja lisää vaihtoehtoja ruokatarjontaan.
Toimenpiteet
Hankkeessa toteutus on jaettu kolmeksi työpaketiksi, joista Salpauksen vastuualueena on työpaketti 3, luomuruoka ammattikeittiöissä:
Luomutuotteiden toimitusketjun muodostaminen ammattikeittiön tarpeisiin soveltuvaksi
Kolme erilaista luomulihaketjua:
- suuret lihatalot-ammattikeittiö
- pientuottajat-ammattikeittiö
- pientuottajat-jatkojalostajat-ammattikeittiö
Ruokalistojen kehittäminen hyödyntäen InnoRuoka- hankkeen tuloksia ja Tanskan opintomatkan kokemuksia Kalon maatalousoppilaitoksesta, tavoitteena sesonginmukaisuus luomutuotteiden lisääminen opiskelijaruokailuissa
Työntekijävaihto Koulutuskeskus Salpaus – Kalo, Tanska
Tulokset
- Reseptivihko ammattikeittiöille
- Luomureseptiikkaa ammattikeittiöille
- Reseptivihko kuluttajille
- Luomureseptiikkaa kuluttajille
- Tuotekortti Luomunaudanliha
- Tuotekortti Luomuperuna
- Tuotekortti Luomuporkkana
Mustialan härkäpavun tie pellolta pöytään -video
Katsaus luomuun – kokemuksia ja vinkkejä luomun käytöstä ammattikeittiöissä -video
Hanke on ollut mukana seuraavissa tapahtumissa:
2019
5.-6.6.2019 Hyvää Pataa 2019, Viking Grace
2.-4.8.2019 Luomugrilli Kuninkuusraveissa, Jokimaa
10.10.2019 Yle Häme -paikallisuutiset, Mustiala
5.11.2019 Luomua lautaselle, Ateria19, Helsingin messukeskus
2020
23.1.2020 Maidontuotanto luomuun Mustialassa -webinaari
18.2.2020 Luomutarjonnan aukot ammattikeittiösektorilla, Työvälineitä luomutuotteiden konseptointiin -työpaja, HAMK
26.3.2020 Miten ammattikeittiöt käyttävät luomua Hämeessä, HAMK
13.8.2020 Päijät-Hämeen ruokasektorin tulevaisuus -seminaari, Pajulahti
11.11.2020 Hämäläisen luomun tiekartta -webinaari
2021
2.3.2021 Ammattikeittiönäkökulmaa luomuviljelijöille, Teams
27.5.2021 Luomu ammattikeittiöissä -webinaari
18.6.2021 Ammattikeittiönäkökulmaa luomuasiantuntijoille, Teams
26.8.2021 Syödään ulkona -päivä, horta-kahvila, Kulinaaritalo
25.9.2021 Ympäristökylä, Lahden kauppatori
Hyöty
Hämäläisen luomun näkyvyys ja tunnettuus lisääntyvät ja asenteet luomua kohtaan muuttuvat niin, että luomu nähdään varteenotettavana vaihtoehtona.
Kohderyhmä
Ensisijainen kohderyhmä ovat luonnonmukaisen ruokajärjestelmän alkutuotanto, tutkimus, koulutus, neuvonta ja ammattikeittiöt
Yhteistyössä
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (hallinnoija)
Luonnonvarakeskus Luke
ProAgria Etelä-Suomi
Kesto ja rahoittaja
1.1.2019 - 31.12.2021
Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahasto
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020