Kokemusasiantuntijatoiminnassa mielenterveyskuntoutuja sai elämäänsä mielenkiintoista tekemistä kokien olevansa hyödyllinen yhteiskunnan jäsen. Tutkimusten mukaan kokemusasiantuntijatoiminta oli voimaannuttavaa ja osallistavaa. Kokemusasiantuntijatoiminta ja sen toipumisajattelu loi edellytyksiä siirtyä ongelmista kärsivän ja palveluja käyttävän roolista aktiiviseen toimijan rooliin.
HANKE ON PÄÄTTYNYT
Tavoitteet
Sosiaali- ja terveysministeriön määritelmän mukaan kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja päihdeongelmista joko niistä itse kärsivänä, niistä toipuneena, palveluja käyttäneenä, omaisena tai läheisenä.
Hankkeen tavoitteena oli pysyvän kokemusasiantuntijatoiminnan mallin luominen Päijät-Hämeen alueen mielenterveys- päihdepalveluihin sekä oppilaitoksiin ja kokemusasiantuntijuuden hyödyntämisen juurruttaminen osaksi sosiaali- ja terveyspalveluiden ja opetuksen suunnittelua, kehittämistä, toteuttamista ja arviointia Päijät-Hämeessä.
Tavoitteena oli myös kokemusasiantuntijoina toimivien henkilöiden osallisuuden vahvistaminen ja työllistyminen.
Toimenpiteet olivat
- henkilökohtaiset ja konkreettiset suunnitelmat työllistymisen tueksi
- työpaikkojen etsimisessä avustaminen
- tuki ja apu työhakemusten ja CV-tekemisessä sekä apu tukien ja kokemusasiantuntijatyöstä saatavien palkkioiden yhteensovittamiseen liittyvissä asioissa
- Klubitaloyhteisö antoi vertaistukea kokemusasiantuntijoille koko hankkeen ajan
- työnohjausta järjestettiin kokemusasiantuntijoille ostopalveluna
- virkistystoimintaa järjestettiin tasaisin väliajoin kokemusasiantuntijoiden kiinnostuksen mukaan
- järjestettiin kokemusasiantuntijakoulutus n. 20 henkilölle
- lisäkoulutusta järjestettiin ostopalveluna mm. työnhakukoulutus, esiintymis- ja vuorovaikutuskoulutukset
- tiivis yhteistyö mielenterveys- ja päihdepalvelujen sekä oppilaitosten kanssa
Tulokset olivat
Tuloksena syntyi pysyvä kokemusasiantuntijatoiminnan ja työllistymisen malli niille kuntoutujille, jotka halusivat oimia kokemusohjauksen parissa. Hanke vahvisti kokemusasiantuntijoiden valmiuksia vastata työelämän vaatimuksiin ja osaamistarpeisiin. Mallin mukainen kokemusasiantuntijatoiminta oli voimaannuttavaa ja osallistavaa ja sen sisältämä toipumiskeskeinen ajattelu loi mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiville edellytyksiä siirtyä passiivisesta palvelunkäyttäjän roolista aktiiviseksi toimijaksi. Kokemusasiantuntijoina toimivien kuntoutujien tarvitseman muun tuen ja hoidon tarve väheni.
Alueen toimijat olivat sitoutuneet kokemusasiantuntijatoiminnan malliin ja kokemusasiantuntijuutta hyödynnettiin aktiivisesti Päijät-Hämeessä. Pitkällä aikavälillä sosiaali- ja terveydenhoitojärjestelmä kehittyi ja asiakaslähtöisyys lisääntyi, kun kokemusasiantuntijat osallistuivat asiakastyön suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Mielenterveys ja päihdekuntoutujiin liittyvät ennakkoluulot ja syrjintä palveluissa ja työelämässä vähenivät.
Kohderyhmänä oli
Yli 18-vuotiaat (myös yli 54-vuotiaat) mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, jotka olivat suorittaneen kokemusasiantuntijakoulutuksen tai olivat osallistumassa kokemusasiantuntijakoulutukseen.
Hankkeen välilliset kohderyhmät olivat:
- Klubitalojen jäsenet ja henkilökunta
- yhteistyökumppanit
- yhdistykset/säätiöt (koulutetut kokemusasiantuntijat KoKoA ry, Päijät-Hämeen mielenterveys Miete ry, Päijät-Hämeen omaiset FinFami ry, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö)
- oppilaitokset: Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden ammattikorkeakoulu Oy, joka hankkeessa osatoteuttajana
- Lahden Diakonialaitos Dila
- julkiset palvelut (Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: sosiaali- ja terveyspalvelut, erityisesti mielenterveys- ja päihde /psykososiaaliset palvelut)
- julkisten palvelujen käyttäjät ja asiakkaat
Yhteistyössä olivat
- Lahden Klubitalo, Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry (hallinnoija)
- LAB ammattikorkeakoulu
- Koulutuskeskus Salpaus (Salpauksella ei budjettia)
Kesto ja rahoittaja
1.4.2019 - 31.3.2021
HANKE ON PÄÄTTYNYT
Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta