Sosiaali- ja terveysalalla VR- ja 360-ympäristöjen testausta. Yksilöllisiä opintopolkuja uusia digitaalisia ratkaisuja käyttäen.
Tavoitteet ja toiminta
- Kehitämme yksilöllisempiä oppimisratkaisuja ja digitaalisia oppimisympäristöjä sosiaali- ja terveysalalla.
testaamme ja kehitämme VR-ympäristöä, 360-ympäristöä ja green screenin toimivuutta opetuksessa ja erityisesti kotihoidon toimintaympäristössä. - Käytämme ja mallinnamme digitaalista ympäristöä ja teknologiaa opetuksessa.
Etsimme, testataamme ja kehitämme yhdessä opettajien, opiskelijoiden ja työelämän kanssa erilaista teknologiaa ja oppimisympäristöjä. Onnistuneet käytännöt mallinnetaan
Toiminta ja tulokset
Vrobotiikka360 hankkeessa oli tavoitteena kehittää yksilöllisimpiä ja joustavampia oppimisratkaisuja sekä digitaalisia oppimisympäristöjä, joissa opiskelijoiden oppiminen onnistuu. Hankkeen aikana olemme kehittäneet opetuksen ja oppimisen tueksi uusia oppimisympäristöjä sosiaali- ja terveysalan opetukseen. Rakensimme virtuaalioppimisympäristön HTC Vive VR-järjestelmän avulla HTC Vive. Teimme yhteistyössä Omnian soten kanssa kotihoidon virtuaaliympäristön, missä opiskelijat tekevät kotihoidon käynnin ikääntyneen asiakkaan luokse. VR oppimisen tukena kokemukset
Virtuaaliympäristöön on etsitty erilaisia oppimispelejä ja sovelluksia, joita on otettu mukaan oppimisen tueksi. Esimerkiksi anatomian ja fysiologian opetukseen on hankittu Organ Anatomy maksullinen sovellus. Hankkeen aikana hankimme oppilaitokselle myös Virtuali Tee – paidan osaksi anatomian ja fysiologian opiskelua virtuaalisesti. Virtuali Tee
Hankkeessa olemme luoneet 360° virtuaaliympäristöjä. Interaktiiviset kuvat on otettu Ricoh Theta 360 kameralla ja rakennettu selainpohjaiselle ThingLink ohjelmalle. Kuvia on tehty yhteistyössä Phhykyn/Päijät-Hämeen keskussairaalan kanssa sairaanhoidon ja huolenpidon sekä lääkehoidon opetukseen.
Interaktiivisten kuvien sisällön tuotannossa olemme hyödyntäneet Green Screen tekniikkaa. Green Screen videoiden tekemisessä olemme hyödyntäneet Green Screen by Do Ink sovellusta. Kuvat löytyvät ThingLinkistä: Lääkehoito ja Sairaanhoito ja huolenpito. Opiskelijat ovat tuottaneet kaiken sisällön kuviin, joita sitten seuraavat opiskelijat hyödyntävät ja jatkokehittävät edelleen.
Hankkeessa olemme myös jatkokehittäneet hoidon ja huolenpidon opetuksessa käytettäviä 360 oppimisympäristöjä, jotka löytyvät linkistä Virtuaalitop/sote. Nämä ympäristöt on tehty Valopi Oy:n kanssa yhteistyössä.
Digitaaliset oppimisympäristöt muuttuvat jatkuvasti ja opiskelijat käyttävät nykyisin todella paljon Snap Chat- sovellusta. Opiskelijoilta on tullut jatkuvasti palautetta, että opettajien tulisi ottaa haltuun näitä eri välineitä tai sovelluksia. Hankkeen aikana opiskelijat tekivät Snap Chat koulutuksen opetushenkilöstölle ja taitovalmentajille. Snapchat sovelluksen käyttöä on testattu muun muassa työssäoppimisen ohjaamisessa.
Hankkeessa yhtenä tavoitteena oli robotiikka oppimisessa. Robotiikkaan ja ohjelmointiin tutustuminen alkoi hankkeessa hanketoimijoiden koulutuksella. Koulutuksessa harjoiteltiin robotin kasaamista, ohjaamista ja ohjelmointia. MBot robotteja on sosiaali- ja terveysalan opiskelijat ja opettajat saaneet testata ja jotkut ovat kiinnostuneet myös ohjelmoinnista. Sairaanhoidon ja huolenpidon, ensihoidon ja hoidon ja huolenpidon opiskelijoiden kanssa olemme käsitelleet oppitunneilla tulevaisuuden hoitotyötä ja robotiikkaa. mBot. Robotteihin liittyvää toimintaa oli yhteistyössä Phhykyn (Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän) kanssa järjestetty robotiikka päivä. Koko hankeverkosto oli tutustumassa Phhykyn Ilona robottiin ja Lahden Diakonialaitoksen Hyljerobottiin Video.
Työelämän kanssa tehdystä yhteistyönä syntyi myös Pelillisyys ja robotiikka päivä Phhykyn Onnelanpolulle. Sen järjestivät datanomi- ja lähihoitaja opiskelijat. Päivään osallistui paljon asukkaita, henkilökuntaa ja vierailijoita. Video Onnelanpolulta. Phhykyn kotihoidon kanssa aloitimme yhteistyön, jossa opiskelijat työssäoppimisjaksonsa aikana hyödyntävät VR laseja niin henkilökunnan kuin kotihoidon asiakkaiden kanssa.
Yhteistyössä
Espoon seudun koulutuskuntayhtymä, Omnia (hankkeen hallinnoija)
Helsingin kaupunki, Vammaisten asumis- ja laitospalvelut
Keskuspuiston ammattiopisto
Ravintolakoulu Perho
TTS Työtehoseura
Vantaan kaupunki / Vantaan ammattiopisto Varia
Koulutuskeskus Salpaus
Kesto ja rahoittaja
4.11.2016 - 28.2.2018
Hanke saa Opetushallitukselta valtionavustusta osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistämiseen.