Kehittämisohjelman tavoitteena on luoda ja määrittää koulutustenjärjestäjien käyttöön tarvittavat kansalliset yhteentoimivuuden kuvaukset, kuten tieto-, palvelu- ja rajapintakuvaukset sekä määritykset, jotka kytketään oppisopimuskoulutuksen ja koulutussopimuksen toimintaprosesseihin ja sopimusmalleihin. Tavoitteena on myös testata kuvauksia ja tehdä niihin tarvittavat muutostoimenpiteet sekä suunnitella ja toteuttaa tulosten valtakunnallinen käyttöönotto.
Tavoitteet
Oppisopimus- ja koulutussopimusten prosessien valtakunnallinen yhdenmukaistaminen edellyttää myös kansallisia yhteentoimivuuden kuvauksia, jotta uusien digitaalisten palvelujen kehittäminen ammatillisen koulutuksen reformin vaatimuksia vastaavaksi olisi mahdollista. Yhteentoimivuuden kuvaukset sisältävät muun muassa tarvittavat tietomääritykset, joiden avulla turvataan niin ihmis- kuin koneluettava semanttinen yhteentoimivuus sekä tietojärjestelmien vaatima tekninen yhteentoimivuus sähköisissä palveluprosesseissa. Tavoitteena on vähentää myös koulutuksen järjestäjien päällekkäistä kehittämistyötä ja resurssien käyttöä sekä sujuvoittaa hallintoa. Yhteentoimivuuden kuvaukset tulee saada kaikkien koulutuksen järjestäjien käyttöön.
- Luodaan kaikkien ammatillisten koulutuksen järjestäjien käyttöön yhteentoimivuuden kuvaukset.
- Tehostetaan koulutuksenjärjestäjien resurssien käyttöä ja luodaan yhteinen käsitys yhteentoimivuuden kuvausten määrittelystä.
- Varmistetaan kansallisten järjestelmien, kokonaisarkkitehtuurityön ja yhteentoimivuuden kuvausten yhteensopivuus hankkeessa tehtävien yhteentoimivuuden kuvausten ja eri koulutuksen järjestäjillä käytössä olevien tietojärjestelmien kanssa.
- Kirjataan yhteentoimivuuden kuvaukset pitämään sisällään mm. tieto-, palvelu- ja rajapintakuvaukset sekä määritykset.
- Huomioidaan kuvauksissa tietoturvamääräykset tiedon siirrossa.
- Kytketään kuvaukset uusien oppisopimuskoulutuksen ja koulutussopimuksen toimintaprosesseihin ja sopimusmalleihin asiakaslähtöisesti sekä varmistetaan olemassa olevien ja syntyvien digitaalisten palveluiden yhteentoimivuus työpaikalla järjestettävän koulutuksen näkökulmasta. Varmistetaan oppimiskoulutukseen ja koulutussopimukseen työelämän ja opiskelijan kannalta yhtenäinen ja sujuva palvelukokemus sekä yhteentoimivat ja tehokkaat digitaaliset ratkaisut.
- Testataan kuvausten käytettävyyttä ja tehdään tarvittavat muutostoimenpiteet (laadunvarmistus).
- Suunnitellaan ja toteutetaan hankkeen tulosten valtakunnallinen käyttöönotto.
Toimenpiteet
- Yhteentoimivuuskuvaukset luodaan huomioiden kansallisten palvelut ja kokonaisarkkitehtuurityö. Kartoitetaan Parasta Palvelua -kehittämisohjelmassa ja OPH:n kokonaisarkkitehtuurityössä syntyneet toimintamallit.
- Kehittämisohjelman tulokset ja valtakunnallinen käyttöönotto toteutetaan paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti esim. www-sivuilla, webinaarit, seminaarit, osallistuminen valtakunnallisiin ammatillisen koulutuksen tapahtumiin ja mahdollistetaan tulosten jalkauttaminen yhdessä Parasta palvelua, Parasta osaamista ja Parasta Digiohjausta -kehittämisohjelman kanssa. Tämän lisäksi DigiTuessa tehtävästä työstä tiedotetaan reaaliaikaisesti kehittämisohjelman toimijoiden kesken ja kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön, Parasta Palvelua, Parasta Osaamista, eHOKS, Koski-palvelun ja sekä haussa olevan Parasta DigiOhjausta kehittämisohjelmien kanssa.
- Selvitetään kansalliset tarpeet ja tehdään yhteistyötä opetushallinnon kehittäjätahojen kanssa.
- Työpohjana käytetään Parasta palvelua -kehittämisohjelmassa tehtyjen toimintaprosesseja ja sopimusmalleja.
- Yhteentoimivuuden kuvauksien (mm. tieto-, palvelu- ja rajapintakuvaukset) suunnittelu, määrittely, kehittäminen ja työstäminen palvelumuotoilun avulla yhdessä koulutuksen järjestäjien, työelämän ja ohjelmistotuottajien kanssa. Laaditaan osallistamissuunnitelma. Laaditaan yhteentoimivuuskuvaukset testaamista varten. Hankkeen toimijat testaavat ja kehittävät syntyneitä kuvauksia.
- Jatkuva keskustelu ja vertaiskehittäminen reformia tukevien Parasta-kehittämisohjelmien ja OPH:n kokonaisarkkitehtuurityön kanssa.
- Koulutuksen järjestäjien johto sitoutetaan kehittämisohjelman ohjaus, arviointi ja kehittämistyöhön. Syntyneet kuvaukset tukevat koulutuksen järjestäjän perustehtävää.
- Toteutetaan kehittämisohjelmien tulosten valtakunnallinen käyttöönotto paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti ja mahdollistetaan tulosten jalkauttaminen yhdessä muiden Parasta-kehittämisohjelmien kanssa.
Tulokset
Koulutuksen järjestäjille tuloksena syntyy:
- Oppisopimuskoulutuksen ja koulutussopimuksen yhteentoimivuuden kuvaukset, jotka sisältävät tieto- palvelu-, ja rajapintakuvaukset, sekä määritykset huomioiden tietoturva, kansalliset palvelut ja kansallinen kokonaisarkkitehtuuri.
- Tiivis ja toimiva koulutuksen järjestäjien yhteistyöverkosto
- Yhteisten toimintamallien avulla pystytään osallistamaan työpaikat koulutusprosessiin käytännössä.
- Opiskelijoiden sujuva siirtyminen koulutussopimuksen ja oppisopimuksen välillä sekä siirtyminen oppilaitoksesta toiseen
- Toiminta on tehokkaampaa ja tuloksellisempaa
- Kaikkien ammatillisen koulutuksen järjestäjien käyttöön kuvaukset, ohjeistukset ja muut tuotokset, jotka laitetaan avoimesti saataville ja avoimesti käytettäviin sekä kenen tahansa jatkokehitettäväksi.
Asiakkaille (työnantajat):
- Toiminta on tehokkaampaa ja tuloksellisempaa
- Opiskelijan ja työpaikan välinen toiminta arjessa helpottuu
- Osallistamiskulttuuri osa koulutuksenjärjestäjän ja työelämän arkea
Kohderyhmä
Koko kehittämisohjelmassa ensisijaisena kohderyhmänä on koulutuksen järjestäjän henkilöstö, erityisesti tietohallinto.
Välillisinä kohderyhminä ovat
- Yritysasiakkaat, yhteistyökumppanit, verkostot, muut sidosryhmät; työelämätoimijat eli työpaikalla tapahtuvan koulutuksen yhteyshenkilöt
- Projektin muut kohderyhmät: Järjestelmän toimittajat
- Salpauksen henkilöstö (yleinen tietous hankkeesta ja sen hyvistä käytännöistä) ja johto
- Opiskelijat
- Muut tiedonhakijat,
- Rahoittajat, kunta-omistajat, päättäjät, Salpauksen luottamushenkilöt
- suuri yleisö; muut koulutuksen järjestäjät: ulospäin halutaan kertoa hyvistä käytännöistä
- Tiedotusvälineet (OSAOn tekemä valtakunnallinen tiedote sovellettuna paikalliselle medialle)
Yhteistyössä
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä/Oulun seudun ammattiopisto (hallinnoija)
Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä
Gradia - Jyväskylän koulutuskuntayhtymä
Helsingin kaupunki, Stadin ammattiopisto
Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtynä
Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä
Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä
Seinäjoen koulutuskuntayhtymä
Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä
Yrkesakademin i Österbotten
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä
Kesto ja rahoittaja
01.01.2018 - 31.12.2019
Hanke on valtakunnallinen ja OKM:n rahoittama