Hankkeessa kootaan yhteen Suomen kaikki luonnonvara-alan oppilaitosten maa-, puutarha- ja metsätilat kartoittamalla näiden maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (MISU) mukaiset toimet sekä määritellään oppimisympäristöjen kokeilutoiminnan painopisteet.
Selvityksen myötä mahdollistuu uusi ja laajempi oppilaitosyhteistyö ja opetumaatilat ja -metsät nousee ilmastosuunnitelman käytännön toteutuksien mallipaikoiksi.
Tavoitteet
- Luonnonvara-alan oppilaitosten maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa tukevien oppimisympäristöjen kartoitus, osaamiskuvaus (profilointi) ja luonnonvara-alan vetovoimatekijät
- Oppilaitososaamisekosysteemin kehittäminen ja ilmastopalvelumuotoilu
- Viestintä ja audiovisuaalinen materiaalin tuottaminen oppilaitoksista
Toimenpiteet
- Luodaan kattava selvitys kaikista Suomen luonnonvara-alan oppilaitosten opetusmaatiloista ja -metsistä ja koostetaan kokonaiskuva oppimisympäristöistä ja niissä tehdyistä maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmaa tukevista toimenpiteistä sekä muista kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta edistävistä toimenpiteistä. Aktivoidaan hankkeeseen ja AgriHubin toimintaan myös ne oppilaitokset, jotka eivät ole olleet nyt mukana aktiivisessa yhteystyössä. Selvityskyselyn valmistellaan yhteistyössä sidosryhmien kanssa, jotta selvityksellä pystytään vastaamaan tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden tietotarpeisiin.
- Alueelliset koordinaattorit järjestävät hanketoimijoille työpajoja. Työpajoissa käydään läpi jokaisen alueen oppilaitoksen oppimisympäristöCV:t, joiden pohjalta luodaan Suomen oppimismaatila ja -metsien osaamisekosysteemi (verkostokartta) AgriHubiin tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä viljelijöiden käyttöön. Tilaisuuksissa täydennetään omaa kartoitusta vertaisoppimisen menetelmin.
- AgruHubin alustalle kerätään laadukas viestintäpaketti Suomen luonnonvara-alan oppimisympäristöistä lisäämään tietoisuutta ja mahdollisuuksia hyödyntää yhteiskunnan oppimis- ja tutkimusalustoja kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.
Kohderyhmä
opiskelijat ja koulutuksen hakijat
Yhteistyössä
Hankkeen hallinnoijana toimii Hämeen ammattikorkeakoulu, joka toimii myös yhtenä alueellisena koordinaattorina.
Muut alueelliset koordinaattorit ovat Ysao (Ylä-Savon ammattiopisto), Kpedu (Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä) ja Jedu (Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä).
Muut yhteistyökumppanit:
- Axxel (Axxell Utbildning Ab)
- Eduko (Kouvolan ammattiopisto)
- Edusampo (Saimaan ammattiopisto)
- Esedu (Etelä-Savon ammattiopisto)
- Gradia (Jyväskylän koulutuskuntayhtymä)
- Hevosopisto (Ypäjän hevosopisto)
- Hyria (Hyria koulutus Oy)
- Kiipula (Kiipulasäätiö)
- Lappia (Kemi-Torniolaakson koulutuskuntayhtymä)
- Luovi (Ammattiopisto Luovi Oy)
- Poke (Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto)
- Redu (Rovaniemen koulutuskuntayhtymä)
- Riveria (Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä)
- Sakky (Savon ammattiopisto)
- Samiedu (Itä-Savon koulutuskuntayhtymä)
- Tredu (Tampereen seudun ammattiopisto)
- Winnova (Länsirannikon Koulutus Oy)
- Koulutuskeskus Salpaus
Kesto ja rahoittaja
1.8.2023 - 30.9.2024
rahoittajana Maa- ja metsätalousministeriö