Toiseen asteen opintojen aloittaminen on nuoren elämässä tärkeää aikaa. Uusi elämänvaihe pitää sisällään monenlaisia haasteita – oma vastuu opinnoista kasvaa ja tulevaisuuden suunta mietityttää.
Salpauksessa ollaan tietoisia erilaisten elämänvaiheiden ja valmiuksien vaikutuksista opintoihin. Opiskelijalle parhaat ratkaisut opinnoissa etenemiseen löytyvät yhdessä kotiväen kanssa toimien. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö on monipuolista. Vanhempiin tutustutaan, heidät kutsutaan mukaan HOKS-keskusteluihin ja kotiväen tapahtumiin. Uudet termit ja käytänteet tehdään tutuiksi. Yhteistyön määrä vaihtelee opintojen sujumisen mukaan - joskus tukea tarvitaan enemmän, joskus asiat sujuvat omalla painollaan.
Välillä suunta voi muuttua tai opinnot keskeytyä, mutta yhdessä on helpompi varautua vaihteleviin tilanteisiin. Ratkaisuja löytyy - tärkeintä on, että opiskelija, kotiväki ja oppilaitos keskustelevat asioista. Jokainen opiskelijoistamme on oman elämänsä tähti, ja yhdessä toimimalla luomme nuorelle hyvän kasvupohjan kohti tulevaa.
Ollaan yhteyksissä!
Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö Salpauksessa
Tulokset:
Yhteydenpitoa oppilaitoksen ja kotiväen välillä parannettiin wilma-tunnusten aktivoinnin lisäämisellä. Syyskuussa 2021 oli 800 huoltajaa, jolla ei ollut aktiivisia tunnuksia. Tiedottamisen tehostamisella 1.8.2022 aloittaneiden alaikäisten opiskelijoiden huoltajien tunnuksista 9.11.2022 oli aktivoimatta 185 tunnusta.
Kone- ja tuotantotekniikan alalla ja tutkintoon valmentavassa koulutuksessa kotiväkeen oltiin yhteydessä opintojen alussa puhelimitse. Yhteydenottojen seurauksena wilma-tunnusten käyttöönotto lisääntyi ja osallistuminen kotiväen päivään lisääntyi. Vastuuohjaajat ovat palautteessaan kertoneet, että opiskelijoiden poissaolot ovat vähentyneet.
Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon HOKS-keskusteluihin kutsuttiin kaikkien alaikäisten kotiväki syksyllä 2022. Keskusteluihin osallistui noin puolet kutsutuista. Sekä kotiväki, että vastuuohjaajat ovat kokeneet keskustelut ja tutustumisen toisiinsa erittäin tärkeäksi. Kohtaamisissa nimet saavat kasvot ja se helpottaa yhteydenottoa jatkossa.
Aiemmin yhteydenotot ovat keskittyneet opiskelijan opintoihin liittyviin haasteisiin. Nyt yhteyttä pidetään opiskelijoiden kotiväkeen jo ennen, kuin huolia tai haasteita ilmenee. Tästä toimintatavasta vastuuohjaajat ovat saaneet positiivista palautetta kotiväeltä.
Hius- ja kauneudenhoidon alalla alaikäisten opiskelijoiden HOKS-prosessin toimivuutta parannettiin kutsumalla huoltajat HOKS-keskusteluihin. Kone- ja tuotantotekniikan alalla ja TUVA-koulutuksessa kotiväkeä sitoutettiin yhteistyöhön vastuuohjaajien soitoilla opintojen alkuvaiheessa.
Keskeyttämisten vähenemistä on tuettu huoltajien ja henkilöstön kasvatuskumppanuuden vahvistamisella. Huoltajille tarjottiin kotiväen iltojen lisäksi mahdollisuutta osallistua kotiväen päivään sekä teemailtaan verkossa, jonka aiheena oli nuoren mielen hyvinvoinnin tukeminen. Kotiväeltä ja opetushenkilöstöltä olemme saaneet Wilman kautta positiivista palautetta mahdollisuudesta osallistua: “Kiitos kattavasta ja tarpeellisesta illasta, joka vuosi voisi kuunnella tällaisen, tärkeistä asioita tuli paljon, oli todella mielenkiintoinen esitys. Sai vinkkejä arjessa toimimiseen ja hyviä linkkejä erilasiin sivustoihin aiheeseen liittyen. ”
Kohtaamisissa kotiväeltä pyydettiin palautetta yhteistyöstä ja kannustettiin sen antamiseen jatkossakin. Huoltajapalautekyselyä on suunniteltu lähetettäväksi kaikkien Salpauksen alaikäisten opiskelijoiden huoltajille.
Tavoitteet
- Kehittää tukitoimia oppivelvollisuuden suorittamiseen
- Opiskelu on kaikissa oppimisympäristöissä tavoitteellista, ohjattua ja tuettua ja ottaa huomioon kunkin opiskelijan tarpeet ja erilaiset tavat oppia
- Keskeyttäminen vähenee ja oppimistulokset paranevat
Kohderyhmä
Alaikäisten opiskelijoiden kotiväki, alaikäiset opiskelijat ja Salpauksen henkilöstö.
Kesto ja rahoittaja
1.1.2021-31.12.2022