Työkyky- ja tuottavuusvalmennuksen tavoitteena oli parantaa metallialan tuottavuutta tukemalla yritysten työkyvyn johtamista sekä työntekijöiden terveyttä, fyysistä toimintakykyä ja itsensä johtamisen taitoja.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja pilotoida toimintamalli, jonka avulla organisaatiot voivat parantaa yrityksen tuottavuutta tukemalla työntekijöiden terveyttä, fyysistä toimintakykyä ja itsensä johtamisen taitoja sekä tukemalla organisaatiossa toteutettavaa työkyvyn johtamista.
Hanke koostui neljästä toimenpiteestä:
- toimintamallin rakentaminen
- toimintamallin testaaminen
- vaikutusten seuranta ja arviointi
- viestintä
Hankkeen tuloksia
Hankkeeseen osallistui viisi eri kokoista metallialan yritystä. Valmennus järjestettiin yrityskohtaisesti ja se sisälsi työkyky- ja tuottavuusvalmennustapaamisten lisäksi erilaisia kuntotestejä ja työpistekartoituksia. Kaikkiaan tehtiin lähes 400 kuntotestiä ja 20 työpistekartoitusta. Valmennuspäivien lukumäärä oli yli 200 henkilötyöpäivää.
Yrityksissä käynnistyi liikuntakäyttäytymistä ja työergonomiaa tukevia kehittämistoimenpiteitä. Valmennuksen jälkeen tehdyissä henkilöstön työkyky- ja hyvinvointimittauksissa havaittiin positiivisia muutoksia niin yksilö kuin yritystasolla.
Kohderyhmät
Hanke kohdistui metallialan pk-yrityksiin ja sen toimenpiteet oli suunniteltu erityisesti miesvaltaisille aloille, joissa työ on fyysisesti kuormittavaa ja joissa työntekijöissä oli paljon keski-ikäisiä tai vanhempia.
Yhteistyössä
Hanke toteutettiin Lahden ammattikorkeakoulun (liiketalous, sosiaali- ja terveysala), Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän (kone- ja metalliala) sekä Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun yhteistyönä.
Kesto ja rahoittaja
1.10.2016 - 31.12.2018
Toteuttajaosapuolten rahoituksen lisäksi hanke sai Euroopan sosiaalirahastosta tukea.