Kehitetään malleja turvapaikan saaneiden maahanmuuttajien työpaikalla tapahtuvan ammatillisen koulutuksen edistämiseksi. Hankkeessa kehitetään aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä sen pohjalta laadittavan yksilöllisen tutkinnon osaan tähtäävän koulutuksen suunnittelua.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää malleja turvapaikan saaneiden maahanmuuttajien työpaikalla tapahtuvan (oppisopimuskoulutus ja työssäoppiminen) ammatillisen koulutuksen edistämiseksi. Hankkeessa kehitetään aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista sekä sen pohjalta laadittavan yksilöllisen tutkinnon osaan tähtäävän koulutuksen suunnittelua.
Em. tavoitteen saavuttamiseksi Salpauksella on seuraavat osatavoitteet:
- Maahanmuuttajaopiskelijan tutkintopolkujen kuvaus ja pilotointi
- Kotoutumiskoulutuksen, VALMA-koulutuksen, ammatillisen tutkintoon johtavan koulutuksen ja työpaikkojen välisen joustavan nivelvaiheen ohjausmallin kehittäminen
- Maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen olemassa olevien hyvien käytäntöjen edelleen kehittäminen ja käyttöönottaminen
Toimenpiteet ja tulokset
Hankkeen aikana kehitettiin toimintamalleja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukemiseen sekä ammatillisen kielitaidon kehittämiseen. Organisaatioiden henkilöstöä koulutettiin kielitietoiseen ohjaukseen, maahanmuuttajien osaamisen tunnistamiseen sekä taidon opettamiseen heikosti suomea puhuvalle tai muulle erityisoppijalle. Hankkeessa kerättiin ja tuotettiin runsaasti selkokielistä materiaalia ja sanastoharjoituksia ammatillisen kielitaidon kehittämiseen.
Hankkeen tulokset on koottu kaikille avoimelle Tekoihin.fi-sivustolla (www.tekoihin.fi), joka on jaettu neljään eri pääosioon:
- Opettajille ja opiskelijoille suunnattuun osioon on koottu sekä tässä hankkeessa että muualla tuotettuja ammattialakohtaisia opetusmateriaaleja, jotka soveltuvat itseopiskeluun (esim. kotona tai työpaikalla) ja/tai jo hankitun osaamisen näyttämiseen. Sivustolla on eri aloille sanastoharjoituksia, selkokielistettyjä tutkinnonkuvauksia, osaamisen tunnistamisen materiaaleja. Lisäksi selkomateriaaleja ja harjoituksia löytyy korttikoulutuksia varten. Osiossa on kuvattu myös hankkeessa kokeiltuja ohjausmalleja, koottu tietoa kielitietoisesta opetuksesta sekä esitelty kokeiltuja digialustoja mm. työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjaukseen.
- Työelämälle suunnatussa osiossa pääpaino on maahanmuuttajataustaisen työntekijän perehdytyksessä ja sitä tukevissa ohjeissa ja materiaaleissa.
- Oppisopimuskoulutuksen osioon on koottu tässä ja muissa hankkeissa tuotettuja oppisopimuskoulutuksen selkokielisiä markkinointimateriaaleja (suomeksi ja englanniksi).
- Osaamisen tunnistamisen osioon on koottu yleisempiä näkökulmia osaamisen tunnistamiseen, osaamisen tunnistamisen välineitä ja menetelmiä. Alakohtaiset osaamisen tunnistamisen välineitä ja materiaaleja esitellään Opettajille-osion alakohtaisissa opetusmateriaaleissa.
Hankkeen tuloksena syntyneet fyysiset tuotteet:
- Tekoihin.fi-verkkosivusto
- Maahanmuuttajat voimavarana työpaikalla – opas kieli- ja kulttuuritietoiseen ohjaukseen (opas sähköisenä)
- Oppisopimuskoulutuksen esite englanniksi ja selkokielinen materiaali oppisopimuksen esittelyyn esim. kotoutumiskoulutuksessa.
- Keskustellaan kulttuureista -kortit
- ja peliohjeet
Sekä oppaita että Keskustellaan kulttuureista –kortteja on saatavilla Mari Lampiselta Salpauksen maahanmuuttajakoulutuksesta.
Yhteistyössä
- Turun kaupungin sivistystoimiala: ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen palvelualueetsekä Turun oppisopimustoimisto (hallinnoiva organisaatio ja toteuttajaorganisaatio)
- Turun Aikuiskoulutussäätiö/Turun Aikuiskoulutuskeskus
-S. ja A. Bovalliuksen säätiö - Invalidisäätiö / Keskuspuiston ammattiopisto
- Koulutuskeskus Salpaus
Kesto ja rahoittaja
30.9.2016 - 31.12.2017. Hanke saa rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.