Hankkeessa edistetään vieraskielistä koulutusta, S2/R2-kielten opetuksen tarjontaa ja laatua sekä työelämän monimuotoisuuden tukemista. Vierkon toimintaa läpileikkaa aiemmissa hankkeissa tuotetun materiaalin ja koulutuksen jalkauttaminen, vertaisoppiminen, yhteistyö ja verkostoituminen. Tekoälyn mahdollisuudet huomioidaan erilaisten toimintamallien kehittämisessä.
Tavoitteet
Hankkeessa kehitetään pedagogisia malleja ja oppimateriaaleja vieraskielisen ammatillisen opetuksen, monipuolisten oppimisympäristöjen ja toimintamallien kehittämiseksi ja hyödyntämiseksi. Lisäksi parannetaan kotimaisten kielten opetuksen tarjontaa ja laatua sekä kootaan ja tuotetaan selkokielistä materiaalia. Hankkeessa kehitetään myös vieraskielisten opiskelijoiden osaamisen tunnistamisen menetelmiä sekä työpaikkaohjaajien kielitietoisuutta ja monikulttuurisuusosaamista.
Toimenpiteet
Hankkeessa on viisi työpakettia, joiden raameissa edistetään eri teemoja:
- Vieraskielinen opintotarjonta ja englanninkieliset yhteiset tutkinnon osat
- Kotimaisten kielten oppiminen ja kielitaidon kartoittaminen
- Osaamisen tunnistamisen keinot
- Oppimisen tuen mallit ja toimintaympäristöt
- Työelämän monimuotoisuuden tukeminen
Koulutuskeskus Salpaus osallistuu työpaketteihin 2.-5.
Kohderyhmä
Hanke osallistaa laajasti eri vaiheessa kehitystyötä olevia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä, sekä hankkeessa toimivia että hankkeen ulkopuolisia. Kehittämis- ja koulutuskokonaisuuden sisällöt ja tavoitteet palvelevat erityisesti vieraskielistenopiskelijoiden yksilöllisiä tarpeita. Välillisenä kohderyhmänä on myös työelämä ja erityisesti työpaikkaohjaajat.
Yhteistyössä
Hanketta koordinoi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda ja hankkeeseen osallistuu yhteensä 62 osatoteuttajaa.
Kesto ja rahoittaja
1.1.2023 – 31.12.2024
Opetus- ja kulttuuriministeriö strategiarahoitus 2023 – 2024