Salpauksen oli tarkoitus järjestää lähiruokatapahtuma Lahdessa Ståhlberginkadulla elokuussa 2021.Tapahtuma jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Tapahtuman tavoitteena oli lisätä tietoisuutta vastuullisesta ruoasta paikallisille ihmisille ja ravitsemuksen ammattilaisille.
Tapahtuma oli osa Lahti - Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 - konseptia.
Tavoitteet
Tapahtuman tavoite on lisätä tietoisuutta vastuullisesta ruoasta paikallisille ihmisille ja ravitsemuksen ammattilaisille. Salpauksen ravintolapalvelut haluaa toimia suunnannäyttäjänä vastuullisen kouluruoan tarjoajana. Tapahtuman kautta haluamme esitellä muille ammattikeittiöille reseptiikkaa ja lähi- ja luomuruuan mahdollisuuksia.
Toimenpiteet
Salpaus järjestää 26.8.2021 lähiruokatapahtuman Lahdessa Ståhlberginkadulla. Tapahtumassa esitellään vastuullista ruokaa Päijät-Hämeestä: villiruokaa, lähiruokaa ja luomuruokaa.
Luvassa maistiaisia sekä reseptejä paikallisten tuottajien ja toimijoiden esittelypisteitä.
Aamupäivällä on kutsutapahtuma päiväkodeille, iltapäivällä kaikille avoin ruokakatu.
Päivän tavoitteena on myös vastuullisen ja paikallisen ruoan ympärille rakentuvan, vuosittain järjestettävän ruokajuhlatapahtuman konsepti. Ympäristöasioista huolehditaan tapahtumassa esimerkillisesti (mm. biohajoavat kertakäyttöastiat), huolehdimme ja opastamme jätteiden lajitteluun kierrätyspisteissä, järjestämme tiedotuspisteen biojätteiden kompostoinnista.
Tapahtumalavalla soi lahtelaista musiikkia.
Työryhmässä on mukana matkailualan opettajia ja opiskelijoita sekä ravintola- ja catering-alan sekä kasvatus- ja ohjausalan opettajia ja Salpauksen ravintolapalveluiden henkilöstöä. Lisäksi toteutukseen osallistuu Salpauksen viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijoita sekä lukuisa määrä muita eri ammattialojen opettajia ja opiskelijoita sekä muuta henkilöstöä.
Tapahtuma rakennetaan Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoille ja henkilöstölle vuosittain järjestetyn Kyläjuhlan ympärille. Hyödynnämme ruokakatutapahtumassa fasiliteetteja ja työtä, joka käytetään Salpauksen Kyläjuhlaan joka tapauksessa. Meillä on jo kokemusta ison tapahtuman järjestämisestä, ja nyt liitämme sen ympärille aamu- ja iltatapahtuman.
Yhteistyökumppaneina tapahtumaa järjestämässä on Villiruokatapahtuma. Matkailualan ammattitutkinnon opiskelijat järjestävät villiruokapisteen, jossa kertovat villiruuasta ja Lahden Hortapuistosta, sekä maistattavat ja myyvät tuotteita. Luomureseptiikkaa on kehitetty Luomussa vara parempi – hankkeessa, jossa Salpaus on mukana osatoteuttajana.
Tapahtumassa hyödynnetään aiempien Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön Kyläjuhlien opasteita (mm. ruokailu, wc:t, jätteiden lajittelu).
Tapahtumapaikan somistamisessa käytetään Kyläjuhlissa käytettyjä, osittain kierrätysmateriaaleista valmistettuja kolmioviirejä.
Opasteita ja viirejä hyödynnetään tämän tapahtuman jälkeen muissa tapahtumissa.
Kohderyhmä
Lahden seudun asukkaat
Yhteistyössä
Villiruoka ja Lahden Hortapuisto
Luomussa vara parempi – hanke
Kesto ja rahoittaja
3.5. – 31.8.2021
Rahoittajana Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021