Hankkeessa luodun uuden, alueellisen yhteistyömallin tavoitteena oli synnyttää oppilaitoksille uusia yrityskontakteja ja tukea alueen opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden (LAB, LUT, Salpaus) sijoittumista alueen yrityksiin.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli hankkia LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa luotavan yhteistyömallin avulla oppilaitoksille uusia yrityskontakteja sekä tukea alueen opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden sijoittumista Lahden alueelle. Tavoitteena oli siten parantaa Lahden työllisyysastetta ja helpottaa alueen vaikeaa nuorisotyöttömyyttä. Tähän pyrittiin muun muassa etsimällä opiskelijoille uusia työelämässä oppimisen ja työllistymisen mahdollisuuksia Lahden alueen yrityksistä ja parantamalla opiskelijoiden työnhakutaitoja.
Toimenpiteet
Työelämä- ja oppilaitosyhteistyö:
- Oppilaitosyhteistyön mahdollisuudet työelämälle tutuksi
- Yhteistyömalli, jota havainnollistaa hankkeessa teetetty videoanimaatio.
- Kohtaa osaaja ajoissa-yhteydenottokanava yrityksille (suljetaan syyskuussa 2023).
- Kohtaa osaaja ajoissa -aamukahvitilaisuudet yrityksille yhteistyössä Hämeen kauppakamarin kanssa. Aamukahvitilaisuuden järjestäjän opas
- Yhteinen sähköpostiosoite Salpauksen yritys- ja työelämäpalveluille (yrityspalvelut@salpaus.fi).
- Viestintä työelämälle oppilaitosyhteistyöstä.
- Rekrytoinnin helpottaminen, tukena esim.
- Tiitus-työnhakupalvelu (LAB:ssa JobTeaser)
- Rekrytointitapahtumien järjestäminen, esim. kesätyörekrytapahtumat
- Hankkeessa tuotettu Työelämä- ja rekrytointitapahtumien käsikirjaan ammatilliseen koulutukseen.
Alueellista yhteistyömallia kehitettiin yhteistyössä oppilaitosten ja työelämän kanssa. Lisäksi Salpaus ja LAB järjestivät yhteistyössä erilaisia tapahtumia ja panostivat yrityksille suunnattuun viestintään.
Yritysyhteistyötä kehitettiin työelämä- ja rekrytapahtumien lisäksi edistämällä Tiitus-työnhakupalvelun käyttöä. Uusia yrityksiä kontaktoitiin ja yhteistyötä jo ennestään tuttujen työnantajien kanssa kehitettiin muun muassa henkilökohtaisilla yhteydenotoilla, verkostoitumalla eri tapahtumien yhteydessä sekä kehittämällä yhteydenottokanavia.
Opiskelijoiden työnhaku- ja työelämätaitoja tuettiin järjestämällä työnhakupajoja, urapäiviä ja infotilaisuuksia ja kehittämällä verkkokurssi (Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet). Lisäksi opiskelijoille viestittiin eri kanavissa työelämään ja jatko-opintoihin liittyvistä aiheista. Valmistuvien kiinnittymistä alueen työelämään ja jatko-opintoihin tuettiin muun muassa infotilaisuuksilla sekä kehittämällä alumnitoimintaa.
Hankkeen loppuvaiheessa perehdytettiin niitä toimijoita, joiden on määrä jatkaa hankkeen toimintoja sen päätyttyä. Jatkajille laadittiin tukimateriaalia, jotta edellytykset toiminnan jatkumiselle hankkeen jälkeen paranivat ja hyvät käytänteet oli mahdollista juurruttaa osaksi oppilaitoksen arkea.
Monet hankkeen toiminnoista edistivät samanaikaisesti useampaa tavoitetta ja palvelivat eri osapuolia. Hankkeen tavoitteiden saavuttamiseen ovat lisäksi vaikuttaneet asiat, joihin hankkeen toimenpiteillä ei ole mahdollista vaikuttaa, kuten Covid-19-pandemia ja yleinen maailmantilanne. Näiden tekijöiden vaikutukset näkyvät esimerkiksi työllisyystilastoissa. Lisäksi opiskelijoiden asenteisiin ja mahdollisuuksiin osallistua työelämään vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin oppilaitoksen uraohjaus.
Opiskelijoiden työelämätaitojen tukeminen:
- Urasuunnittelu- ja työnhakutaidot
- Alakohtaiset työelämätapahtumat
- Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet -verkkokurssi
- Työnhakupajat (Työnhakupajojen materiaalit)
- Työnantajien kohtaaminen ja työnantajiin tutustuminen (mm. työelämä- ja rekrytointitapahtumissa).
- Ohjaus jatko-opintoihin, esimerkiksi jatko-opintoinfot ja -materiaalit.
- Alumnitoiminta, esimerkiksi jatko-ohjauksen tarjoaminen ja alumnien hyödyntäminen opiskelijoiden uraohjauksessa.
Tulokset
Yritys-Hunter-hanke onnistui synnyttämään alueen oppilaitoksille uusia yrityskontakteja ja virkistämään yhteistyötä jo aiemmin tavoitettujen työnantajien kanssa. Oppilaitosyhteistyön mahdollisuudet tulivat alueen työnantajille tutummiksi viestinnän, tapahtumien ja tuotettujen aineistojen kautta. Oppilaitosyhteistyön vilkastuminen edistää todennäköisesti sekä nyt että tulevaisuudessa opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden sijoittumista alueen yrityksiin. Hankkeen aikana alueen työllisyystilanne on kehittynyt positiivisesti, mihin myös hanke on osaltaan saattanut vaikuttaa. Lisäksi oppisopimusten määrä Koulutuskeskus Salpauksessa on hankkeen aikana kasvanut voimakkaasti.
Hankkeessa toteutettiin myös useita videoita, yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston kanssa.
- Opiskelijoiden terveiset alueen yrityksille video , jossa LAB:n, LUT:n ja Salpauksen opiskelijat kertovat toiveitaan ja odotuksiaan alueen työelämälle.
- Opiskelijoille suunnattu Lahtelaisten yritysten terveiset opiskelijoille -videokampanja, jonka tavoitteena oli tehdä alueen työelämä houkuttelevaksi.
- Oppilaitosyhteistyötä avaava videoanimaatio työelämälle.
- Liity alumniksi -se kannattaa -video, jolla kerrotaan alumnitoiminnasta ja kannustetaan liittymään alumniksi.
- Hankkeen tuloksia esiteltiin lisäksi myöhemmin valmistuvalla Salpauksen hankkeita esittelevällä videolla.
Kohderyhmä
Lahden alueen yritykset ja muut työnantajat sekä Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijat ja vastavalmistuneet.
Yhteistyössä
- Lahden kaupunki (mm. KUNTO-hanke ja Ohjaamo Lahti)
- LAB-ammattikorkeakoulu
- LUT-yliopisto
- Hämeen kauppakamari
- LADEC
- TalentHub -hanke