Salpauksen kansainvälinen oppimismaisema koostuu henkilökohtaisesti toteutettavista opintopoluista. Kaikissa perustutkinnoissamme on yleiset ja yhtäläiset mahdollisuudet opintoihin tai työssäoppimiseen ulkomailla. Myös opiskelijoille, jotka eivät suorita opintoja ulkomailla taataan riittävät tiedot ja taidot toimia globaalisti verkottuneessa maailmassa.
Salpauksella on Opetushallituksen myöntämä Erasmus+ akkreditointi, joka osoittaa sitoutumisen Erasmus-ohjelman laatustandardeihin ja varmistaa liikkuvuuden säännöllisen vuotuisen rahoituksen. Akkreditointi on myönnetty Erasmuksen ohjelmakaudelle 2021-2027 läpinäkyvien kriteerien perusteella, jotka olivat samat kaikissa Euroopan ohjelmamaissa.
Tavoitteet
Opiskelijalle mahdollistetaan yksilöllinen, joustava kansainvälisesti suuntautunut opintopolku. Kansainväliset opintopolut voivat sisältää työssäoppimisjaksoja ulkomailla, opiskelujaksoja kv-kumppanin oppilaitoksessa, virtuaalisia kansainvälisiä oppimistoteutuksia, alakohtaisten kansainvälisten osaamissisältöjen kehittämistä, kotikansainvälistymisen hyödyntämistä ja kaiken aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi tutkintoa. Ne koostuvat osuuksista, jotka voivat sisältyä yhteisiin tutkinnon osiin, ammatillisiin tutkinnon tai vapaasti valittaviin tutkinnon osiin.
Kansainväliset liikkuvuusjaksot
Vuosittain toista sataa Salpauksen opiskelijaa suorittaa 2 – 12 viikon jakson ulkomailla, joko yrityksessä työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa tai ulkomaisessa oppilaitoksessa opiskelemassa koulutussopimuksen mukaisesti. Suosituimpia kohdemaita ovat olleet Alankomaat, Espanja, Saksa, Malta ja muut Euroopan maat, joiden lisäksi ulkomaan jaksoja suoritetaan vuosittain myös Aasiassa ja muilla Euroopan ulkopuolisilla alueilla. Ulkomailta meille saapuvat opiskelijat ja henkilökunta kansainvälistävät osaamista oppilaitoksemme ja alueen yritysten arjessa.
Opiskelijamme voivat suorittaa Ammatissa ulkomailla tai Kansainvälisissä työtehtävissä toimiminen (15 osp) tutkinnonosan kansainvälisen liikkuvuusjakson suorituksena tai kansainvälisessä työympäristössä oppimassa kotimaassa.
Kotikansainvälistyminen
Kotikansainvälisyydellä tarkoitetaan kotimaassa tapahtuvaa kansainvälistymistä monissa eri muodoissa. Se voi tarkoittaa myös sellaisia kansainvälisiä oppimisympäristöjä ja oppimisen sisältöjä, joissa voidaan hyödyntää oman koulun tiloja ja lähiympäristöjä, esimerkiksi syventymistä oman koulun ja seudun kielelliseen ja kulttuuriseen monimuotoisuuteen, osallistumista kansainvälisyyshankkeisiin tai tutustumista lähialueen yritysten kansainvälisyyteen.
Virtuaalinen kansainvälinen oppimisyhteistyö
Virtuaalisten kansainvälisten oppimistoteutusten tavoitteena on tarjota kaikille Salpauksen opiskelijoille kansainvälinen oppimisympäristö strategiaan kirjattujen tavoitteiden mukaisesti. Virtuaaliset oppimistoteutukset voivat olla valmistava osa liikkuvuusjaksolle (blended learning) tai se voi olla itsenäinen osio sisältyen yhteisiin tutkinnon osiin, ammatillisiin tutkinnon tai vapaasti valittaviin tutkinnon osiin. Virtuaalisen kansainvälisen yhteistyön rakentamiseksi Salpaus tiivistää kansainvälistä oppilaitosyhteistyötä sekä kahdenkeskisesti että kansainvälisissä verkostoissa.
Kansainväliset hankkeet
Kansainvälisen hankeyhteistyön tavoitteena on mahdollistaa erilaisten oppilaitosten ja työelämän verkosto, jossa edistetään eri ammattialojen kansainvälistymistä ja kehitetään uusia pedagogisia ratkaisuja, uusia oppimissisältöjä ja oppimisympäristöjä ammatilliseen koulutukseen.
Verkostot mahdollistavat myös laadullisesti korkeatasoisten työssäoppimisjaksojen toteuttamisen Euroopassa ja Euroopan ulkopuolisilla alueilla meidän opiskelijoillemme. Joka lukuvuosi me olemme mukana useissa liikkuvuuteen ja koulutuksen kehittämiseen suuntautuvissa hankkeissa, joista tärkeimpinä voidaan mainita Erasmus+ ohjelman liikkuvuushankkeet opiskelijoille ja henkilöstölle sekä koulutuksen strategiset kumppanuushankkeet. Opetushallituksen rahoittamat kansainväliset verkostohankkeet mahdollistavat yhteistyön EU:n ulkopuolisten maiden kuten Japanin, Venäjän, Etelä-Korean, Intian, Thaimaan, Nepalin, Tansanian ja Ugandan kanssa.
Kansainvälinen kilpailutoiminta
EuroSkills
EuroSkills on joka toinen vuosi järjestettävä ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailu.
World Skills Competition
Kilpailussa kisaavat maailman nuoret huippuosaajat. Se on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokisa. Kilpailussa ratkotaan ammattitaidon maailmanmestaruudet eri lajeissa.