Siirry sisältöön

Justus Mäkelä kisasi hienosti WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa

WorldSkills Lyon 2024 -kilpailussa Suomea edustanut koneenasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnon opiskelija ja koneasentajana Koskisella työskentelevä Justus Mäkelä kilpaili taidokkaasti Industrial Mechanics -lajissa.

Kaksi miestä seisoo yhdessä sisätiloissa sinisissä Skills Finland -paidoissa. Vasemmalla miehellä on lyhyet vaaleat hiukset ja oikealla silmälasit ja kaulanauha, jossa on henkilökortti. Taustalla näkyy hyvin valaistu tapahtumatila.

Kovatasoisessa kilpailussa Mäkelä sijoittui sijalle 12. Hän kertoo, että kilpailutehtävissä testattiin ammattitaidon lisäksi myös muun muassa kykyä työskennellä paineen alla. Oman haasteensa kilpailuun toi kolmantena kisapäivänä noussut korkea kuume.

– Olen nyt yhtä kokemusta rikkaampi. Pääsin kilpailun lisäksi tutustumaan uusiin ihmisiin, niin oman lajin edustajiin kuin muidenkin lajien kilpailijoihin, hän summaa kokemuksiaan.

Mäkelää valmentanut ja lajin pääeksperttinä toiminut kone- ja tuotantotekniikan lehtori Tommi Backman kertoo kilpailun olleen kovatasoinen.

– Tässä lajissa kilpailutehtäviä ei voi hioa etukäteen loppuun asti. Tehtävissä edellytetään kykyä soveltaa osaamistaan tilanteissa, joihin ei voi täysin ennalta valmistautua, Backman kertoo.

Suojalaseihin ja siniseen paitaan pukeutunut koneasentaja käyttää metallisorvikonetta. Paidassa on pieni Suomen lippu hihassa. Keskittyneenä hän säätää konetta työpajaympäristössä.
Justus Mäkelä sorvaa pumppuun akselia koneistuksen tehtävämoduulissa. Kuva: Juha Nurminen.

Ammattitaitokilpailuissa nuoret ammattilaiset kehittävät osaamistaan kansainväliselle huipputasolle

Ammattitaitokilpailut tarjoavat nuorille mahdollisuuden kehittää osaamistaan kansainväliselle huipputasolle asti. Osallistujat pääsevät haastamaan itsenään, verkostoitumaan muiden osaajien kanssa ja oppimaan uutta.

Mäkelän työpaikalla Koskisen lastulevytehtaalla nähdään ammattitaitokilpailuihin osallistuminen myönteisesti ja sen nähdään tuovan hyötyä myös työpaikalle.

– Olemme ylpeitä siitä, että Justus on osa tiimiämme. Tällaiset kansainväliset kilpailut kehittävät työntekijöidemme taitoja ja antavat arvokasta kokemusta, joka hyödyttää koko organisaatiota, kertoo Koskisen kunnossapitopäällikkö Antti Hänninen.

Lyonissa vieraillut Salpauksen opetusalapäällikkö Tero Lehtinen näkee, että kansainväliset ammattitaitokilpailut tuovat esille koulutuksen laatua ja kykyä tuottaa kansainvälisen tason osaajia työelämään. Kilpailut motivoivat nuoria kehittämään taitojaan ja tavoittelemaan huippuosaamista.

– Tällaiset tapahtumat osoittavat, miten merkittävä rooli ammatillisella koulutuksella on tulevaisuuden työelämän osaamisen varmistamisessa.

Lehtinen näkee teollisen kunnossapidon tärkeänä alana, jossa osaamisen kehittäminen jatkuvasti on tärkeää yritysten toimintavarmuuden ja tehokkuuden takaamiseksi.

– Kilpailut antavat nuorille mahdollisuuden harjoittaa ja soveltaa työelämän kannalta tärkeitä taitoja, kuten ongelmanratkaisua, teknistä osaamista ja paineensietokykyä, Lehtinen jatkaa.

Neljä ihmistä seisoo yhdessä messukeskuksen ständin edessä. Kolme miestä ja yksi nainen ovat rennosti pukeutuneita, ja kaulanauhoissa on tapahtumamerkit. Taustalla on erilaisia yritysten logoja. He hymyilevät ja poseeraavat valokuvaa varten.
Mukana kisapaikalla Lyonissa Salpauksen vararehtori Seija Katajisto (vas), opetusalapäällikkö Tero Lehtinen (oik.) sekä Koskisen kunnossapitopäällikkö Antti Hänninen. Kuvassa takana Tommi Backman. Kuva: Krista Virtanen.

Kansainväliset ammattitaitokilpailut tarjoavat monia mahdollisuuksia myös ammatillisille opettajille

Kansainväliset ammattitaitokilpailut tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden myös opettajille kehittää osaamistaan, verkostoitua ja tavata kollegoita eri puolilta maailmaa ja nähdä, miten samoja asioita on ratkaistu muissa maissa.

Kone- ja tuotantotekniikan lehtori Tommi Backman on ollut pitkään mukana kilpailutoiminnassa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Lyonissa Backman valittiin jatkamaan pääeksperttinä myös seuraavissa WorldSkills-kilpailuissa, jotka käydään Sanghaissa vuonna 2026.

Kansainväliset ammattitaitokilpailut kokoavat yhteen nuoret huippuammattilaiset

Ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailut WorldSkills Lyon 2024 järjestettiin Ranskassa. Suomesta osallistui 22 hengen ammattitaitomaajoukkue ja 22 eksperttiä. Kaikkiaan kilpailuun osallistui lähes 1400 kilpailijaa ja 1300 eksperttiä yli 70 maasta.

Seuraavaksi vuorossa on nuorten ammattitaidon EM-kilpailu Herningissä Tanskassa 9.-13.9.2025. Kansainväliset ammattitaitokilpailut saapuvat Suomeen vuonna 2027, kun erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien MM-kilpailu Abilymbics järjestetään Helsingissä.

Lue lisää

Kysy lisää