Salpauksessa voi opiskella useita kone- ja tuotantotekniikan ammatillisia koulutuksia. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa opitaan ammatilliset perusvalmiudet alan eri tehtäviin. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa osoitetaan perustutkintoa syvällisemmin ammatin hallintaan ja osaamista.
Oppiminen tapahtuu opiskellen oppilaitoksella ja yhteistyöyrityksissä, päiväopintoina tai monimuotona. Oppisopimus tai koulutussopimus edellyttää työpaikkaa kone- ja tuotantotekniikan alan yrityksessä, jossa suoritetaan tutkinnon edellyttämiä työtehtäviä.
Koulutuksen kesto riippuu aikaisemmasta osaamisesta ja aiemmasta koulutustaustasta riippuen noin 2-3 vuotta. Kone- ja tuotantotekniikka on yksi parhaiten työllistäviä teollisuuden aloja.
Missä kone- ja tuotantotekniikkaa voi opiskella?
Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellaan Teknologiakampuksella Vipusenkadulla, jossa on nykyaikainen ja innostava oppimisympäristö tekniikan alojen opiskelijoille. Heinolassa Opintiellä opiskellaan levyseppähitsaajaksi.
Yhteistyö alan yritysten kanssa mahdollistaa monipuolisen ja laadukkaan opiskelun kone- ja tuotantotekniikan alalla.
Mitä kone- ja tuotantotekniikkaa Salpauksessa voi opiskella?
Salpauksessa voit opiskella:
- koneasentajaksi
- koneautomaatioasentajaksi
- koneistajaksi
- levyseppähitsaajaksi
- muovituotevalmistajaksi
- koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto
- tuotantotekniikan ammattitutkinto
- koneasennuksen ja kunnossa pidon erikoisammattitutkinto
- tuotantotekniikan erikoisammattitutkinto, hitsauskoordinoija
Koulutustarjonnastamme löytyy myös maksullista tulityökortti, työturvallisuuskortti sekä hitsausneuvojan IWS koulutus. Koulutukset ovat alansa ammattilaisille tarkoitettuja.
Kone- ja tuotantotekniikan koulutus aikuisille
Nuorten ja aikuisten koulutus on yhdistetty. Jatkuvassa haussa nuoret ja aikuiset hakevat yhdessä ja opiskeluryhmät muodostuvat kaikenikäisistä opiskelijoista. Aikuisten opinnot voivat olla lyhytkestoisempia aikaisemman osaamisen ja työkokemuksen perusteella. Lue lisää Salpauksen jatkuvasta hausta täältä.
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto: kaksi osaamisalaa, neljä tutkintonimikettä
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa voit opiskella koneasentajaksi, koneistajaksi, levyseppähitsaajaksi tai muovituotevalmistajaksi.
Koneasentajan opinnot ovat automaatiota ja mekaniikkaa sekä koneiden ja laitteiden kokoonpanoa erilaisissa ympäristöissä suurista tehtaista pieniin konepajoihin.
Koneautomaatioasentaja on erikoistunut automaatiojärjestelmiin liittyviin asennustöihin. Työympäristö voi olla tuotanto- tai prosessiteollisuudessa, verstaissa tai vaihtelevasti eri asiakkaiden tiloissa.
Koneistajan opinnoissa opitaan tuottamaan tarkkoja koneistettuja tuotteita käsin ohjattavilla tai tietokoneen avulla numeerisesti ohjelmoitavilla työstökoneilla.
Levyseppähitsaaja opiskelee tuottamaan teräsraaka-aineista piirustusten mukaisia tuotteita. Sekä hallitsemaan ohjelmoittavia levytyökoneita, leikkureita, hitsauksen mekanisointia sekä hitsausrobotteja.
Muovituotevalmistaja opiskelee eri muoviraaka-aineet, valmistusmenetelmät sekä oppii valmistaa muovituotteita ja työkaluja muovituotteiden valmistamiseen.
Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto sopii sinulle, jos omaat
- kiinnostusta ja halua työllistyä metallialalle
- kykyä työskennellä itsenäisesti ja vastuuntuntoisesti
- halua kehittää omaa osaamista
- aiempaa metallialan kokemusta
- valmiutta fyysiseen työhön.
Haluatko töihin kone- ja tuotantotekniikan alalle?
Kone- ja tuotantotekniikka on yksi parhaiten työllistäviä teollisuuden aloja. Työtehtävät ovat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaisena pääset näkemään paikkoja ja laitteita, joihin vain harva pääsee kurkistamaan.
Kone- ja tuotantotekniikan työpaikat ja alan keskipalkka
Koneasentaja työskentelee erilaisten mekaanisten laitteiden ja koneiden asennus- ja kokoonpanotehtävissä teollisuudessa, korjaamoilla tai asiakkaan tiloissa. Hän toimii osana tuotantoa tekemällä kokoonpanoja, asentamalla yksittäiskappaleita tai kone-elimiä sekä osallistumalla huolto- ja kunnossapitotöihin. Katso palkkavertailusta alan keskipalkka (oikotie.fi).
Koneistaja toimii osana tuotantoa, jossa valmistetaan lastuamalla työpiirustusten mukaisia erilaisia kappaleita ohjelmoimalla ja käyttämällä automaattisia CNC- koneita. Erikokoisia ja eritarkkuusvaatimuksilla koneistettuja osia käytetään kaikkialla kone- ja laiterakennuksessa. Katso palkkavertailusta alan keskipalkka (oikotie.fi).
Levyseppähitsaaja työskentelee metalliteollisuudessa levykappaleiden ja hitsattujen kappaleiden valmistustehtävissä tehden erilaisia teräsrakenteita tai niiden osia. Teräsrakenteita käytetään monipuolisesti erilaisissa koneissa, rakennuksissa ja kulkuneuvoissa. Katso palkkavertailusta alan keskipalkka (oikotie.fi).
Muovituotevalmistaja toimii osana tuotantoa, jossa valmistuu erilaisia tuotteita yksinkertaisista kertakäyttöisistä huippukalliisiin ja -teknisiin tuotteisiin. Työtehtävä voi olla esimerkiksi massatuotannon automatisoitu ekstruusio-, ruiskuvalu-, puhallusmuovaus-, lämpömuovaus- tai rotaatiovaluprosessien käyttö- tai valvonta. Katso palkkavertailu alan keskipalkka (oikotie.fi).
Teknologiateollisuus tarvitsee osaavaa työvoimaa. Kiinnostaako näyttää ja vahvistaa metallialan osaamistasi työsi ohessa?
Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinnossa on valittavana kaksi osaamisalaa. Tuotantotekniikan ammattitutkinnossa jopa kolme eri osaamisalaa.
Suorita koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto oppisopimuksella
Koneasennuksen osaamisala opinnoissa kehität työskentelyäsi ja opit toimimaan itsenäisesti koneiden ja laitteiden asennus-, kunnonvalvonta-, huolto- ja korjaustehtävissä.
Kunnossapidon osaamisala opinnoissa opit arvioimaan laitteiden huoltotarpeita ja toimimaan itsenäisesti koneiden ja laitteiden asennus-, kunnonvalvonta-, huolto- ja korjaustehtävissä.
Tutkinnon suoritettuasi voit toimia ammattisi asiantuntijana aktiivisesti eri sidosryhmien kanssa. Työnantajastasi riippuen, voit työskennellä myös matkatöissä esim. asentajana tai huoltotehtävissä Suomessa tai ulkomaan kohteissa.
Suorita tuotantotekniikan ammattitutkinto oppisopimuksella
Koneistuksen osaamisalan suoritettuasi osaat työskennellä itsenäisesti koneistusalan valmistustyötehtävissä. Osaat ohjelmoida ja valmistaa CNC-koneilla tarkkoja ja monipuolisia konepajapiirustusten mukaisia kappaleita hyödyntäen 3D CAM-ohjelmistoa.
Levy- ja hitsaustekniikan osaamisalan suorittaneena osaat työskennellä itsenäisesti hitsaavan teollisuuden valmistustyötehtävissä. Osaat valmistaa vaatimusten mukaisia teräsrakenteita, osakokonaisuuksia tai niiden osia ja sinulla on työssä vaadittavat pätevyydet suoritettuina.
Muovitekniikan osaamisalan suorittaneena osaat työskennellä itsenäisesti tuotteiden valmistukseen ja laadunvalvontaan liittyvissä tehtävissä. Voit toimia esim. kesto- tai kertamuovituotteiden valmistuksessa, kumiointi- ja vulkanointitöissä tai työstää ja liittää muoveja.
Näytä mestaritason osaamisesi koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinnolla
Onko sinulla jo tutkinto tai vahvaa osaamista teollisuuden asiantuntijana koneasennuksen ja kunnossapidon työtehtävistä? Tule kehittämään osaamistasi alan mestaritasolle. Tutkinnon suorittamisen edellytyksenä on, että sinulla on työpaikka, jossa toimit tutkinnon vaatimissa työtehtävissä.
Nosta hitsausosaamisesi mestaritasolle tuotantotekniikan erikoisammattitutkinnossa
Haluatko toimia alasi asiantuntijana hitsauksen esimies-, kehitys- tai laadunvalvontatehtävissä. Tuotantotekniikan erikoisammattitutkinnon opinnoissa hankit osaamista työssäsi tarvittavan hitsausosaamisen erilaisilla hitsausmenetelmillä. Opit ylläpitämään ja kehittämään hitsauksen laatujärjestelmää. Kehityt henkilöstön ja työn johtamisessa.