Salpauksessa voit opiskella hevosalalle perustutkinnossa tai näyttää oman osaamisesi ja erikoistua ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa. Valittavana on useita hevosalan syventäviä koulutusohjelmia.
Oppiminen tapahtuu opiskellen oppilaitoksella ja yhteistyötalleilla päiväopintoina tai monimuotona. Oppisopimus ja koulutussopimus edellyttää työpaikan hevosalan yrityksessä, jossa suoritetaan tutkinnon edellyttämiä työtehtäviä.
Tutkintokoulutusten kesto riippuu aikaisemmasta osaamisesta ja aiemmasta koulutustaustasta riippuen noin 2-3 vuotta.
Missä hevosalaa voi opiskella?
Hevosalaa opiskellaan Lahden Jokimaalla, jossa sijaitsevat Salpauksen ratsutalli, ravitalli ja maneesi. Yhteistyö Jokimaan ravikeskuksen kanssa mahdollistaa monipuolisen ja laadukkaan opiskelun hevosalalla.
Mitä hevosalaa Salpauksessa voi opiskella?
Salpauksessa voit opiskella:
- hevostenhoitajaksi
- hevospalveluohjaajaksi
- hevoshierojaksi
- kengittäjäksi
- ravivalmentajaksi
- hevospalvelujen tuottajaksi
- hevosurheilumanageriksi
- tallimestariksi
Koulutustarjonnastamme löytyy myös maksullinen kengityksen lyhytkurssi, joka on avoin kaikille kengitysosaamista tarvitseville hevosharrastajille.
Hevosalan koulutus aikuisille
Nuorten ja aikuisten koulutus on yhdistetty. Jatkuvassa haussa nuoret ja aikuiset hakevat yhdessä ja opiskeluryhmät muodostuvat kaikenikäisistä opiskelijoista. Aikuisten opinnot voivat olla lyhytkestoisempia aikaisemman osaamisen ja työkokemuksen perusteella. Lue lisää Salpauksen jatkuvasta hausta täältä.
Hevostalouden perustutkinto: kaksi osaamisalaa
Hevostalouden perustutkinnossa voit opiskella hevostenhoitajaksi tai hevospalveluohjaajaksi.
Hevostenhoitajan opinnot muodostuvat hevosten perushoitamiseen syventyvistä aiheista, kilpahevosten kanssa työskentelystä kotitallilla ja kilpailupaikoilla, hevosjalostukseen ja siitoshevosten sekä varsojen hoitamiseen erikoistumisesta sekä erilaisiin hevosurheilulajeihin tutustumisesta tai vaikkapa tallin ja talliympäristön hoitamisesta ja teknisten töiden tekemisestä.
Hevospalveluohjaajan opinnot sisältävät joko koulu- ja esteratsastusta tai sitten muita ratsastuksen lajeja kuten islanninhevosratsastusta, lännenratsastusta, valjakkoajoa, vikellystä, raviurheilua.
Hevostalouden perustutkinto sopii sinulle, jos omaat
- aiempaa hevoskokemusta
- kiinnostusta ja halua työllistyä hevosalalle
- hyvän yleiskunnon, kehonhallinnan ja tasapainon
- kykyä työskennellä itsenäisesti ja vastuuntuntoisesti
- halua työskennellä ihmisten ja eläinten parissa
- halua kehittää omaa osaamista
- asiakaspalveluhenkistä asennetta
- valmiutta fyysiseen työhön
Hevostenhoitaja ja hevospalveluohjaaja: palkka ja työpaikat
Hevostenhoitaja työskentelee kaikenlaisten hevosten kanssa ravi- tai ratsutallilla. Talleilla työnkuva koostuu erilaisten hevosten hyvinvoinnista huolehtimisesta, siitoshevosten ja varsojen hoitamisesta tai kilpailevien hevosten hoitamisesta kilpailupaikoilla. Voit kehittää osaamistasi joko ravihevosten parissa tai tutustua yleisemmin eri hevosurheilulajeihin ja niissä käytettäviin hevosiin vaikkapa lännenratsastuksen, valjakkoajon tai islanninhevosratsastuksen osalta, tai valita molemmista kiinnostavimmat. Katso palkkavertailusta alan keskipalkka (oikotie.fi).
Hevospalveluohjaaja opettaa turvallista hevosten kanssa toimimista eri ratsastuksen lajeissa ja raviurheilussa. Hevospalveluohjaajat työllistyvät esimerkiksi ratsastuskouluille, vaellustalleille, ravikouluihin ja täysihoitotalleille. Työssään he hoitavat hevosia, vetävät maastoratsastuksia, opettavat ratsastuksen tai raviurheilun perustaitoja asiakkaille ja suunnittelevat erilaisia hevospalveluja asiakasryhmille.
Kiinnostaako työ ravivalmentajana tai hevoshierojana? Haluatko johtaa hevosalan arkea?
Hevostalouden ammattitutkinnossa on valittavana neljä eri osaamisalaa. Opinnot antavat valmiudet toimia hevoshierojan, kengittäjän, hevospalvelujen tuottajan tai ravivalmentajan roolissa itsenäisenä yrittäjänä. Hevostalouden erikoisammattitutkinnosta valmistut hevosurheilumanageriksi tai tallimestariksi.
Opiskele hevostalouden ammattitutkinto
Hevoshierojana tai kengittäjänä olet osa tärkeitä hevosten hyvinvoinnista huolehtivia ammattilaisia yhdessä eläinlääkärien kanssa, olipa kyseessä sitten urheilu- tai harrastehevoset. Tutkintoon haetaan jatkuvassa haussa ja koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti ja on vähintään 1,5 vuotta. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksena tai yrittäjän oppisopimuksena.
Hevospalvelujen tuottajana tarjoat hevosavusteisiapalveluja eri kohderyhmille. Hevosta apuna käyttäen tuet ihmisten hyvinvointia ja kuntoutumista kokonaisvaltaisesti. Tutkinto suoritetaan oppisopimuksena tai yrittäjän oppisopimuksena ja sen kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti ja on vähintään 1,5 vuotta.
Ravivalmentajana vastaat valmennuksessa olevien hevosten valmennuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta. Toimii yhteistyössä mm. hevosenomistajien, eläinlääkärin, kengityssepän, hevoshierojan, lainaohjastajan ja alan järjestöjen kanssa. Tutkinto suoritetaan yrittäjän oppisopimuksena ja sen kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti ja on vähintään 1,5 vuotta.
Opiskele hevostalouden erikoisammattitutkinto
Hevosurheilumanagerina toimit yrittäjänä tai työntekijänä hevosalan yrityksessä tai organisaatiossa. Vastaat markkinoinnista ja asiakkuuksien kehittämisestä tai hevosalan tapahtumien ideoinnista, suunnittelusta, toteuttamisesta ja kehittämisestä. Koulutus suoritetaan oppisopimuksena tai yrittäjän oppisopimuksena ja sen kesto on 1,5 vuotta.
Tallimestarina osaat vastata hevosten hoidosta ja terveydenhuollosta sekä huolehtia talliympäristöstä. Voit erikoistua hevosten valmennuksesta huolehtimiseen tai hevosalan kehittäjänä toimimiseen. Koulutus suoritetaan oppisopimuksena tai yrittäjän oppisopimuksena ja sen kesto on 1,5 vuotta.