
Kalatalouden perustutkinto
Kalatalouden perustutkinto sopii sinulle, jos olet kiinnostunut kalan käsittelystä ja jalostuksesta (kalanjalostaja) tai kalanviljelystä ja kalojen hyvinvoinnista (kalanviljelijä) tai luontoelämyksistä ja kalastuksen ohjaamisesta asiakkaille (kalastuksenohjaaja) tai kalastamisesta ja työskentelystä luonnon keskellä (kalastaja) tai vesistöjen kunnostuksesta (kalavesienhoitaja).
- Tutkintonimikkeet:
- kalanjalostaja, kalanviljelijä, kalastaja, kalastuksenohjaaja, kalavesien hoitaja
- Koulutustyypit:
- Perustutkinnot
- Opiskelumuodot:
- Lähiopetus, Oppisopimus
- Opiskelupaikat:
- Asikkala
Aiheita tällä sivulla
Millaisia töitä kalatalouden perustutkinnon jälkeen voi tehdä?
Kalanjalostaja
Kalanjalostajana osaat käsitellä kala- ja äyriäisraaka-aineita sekä valmistaa niistä tuotteita. Kaupan kalatiskillä osaat asettaa myyntituotteet esille ja säilyttää ne laadukkaina. Osaat palvella asiakkaita. Osaat myös käsitellä, pakata ja hinnoitella tuotteet.
Alalla työskentely edellyttää myönteistä palveluasennetta ja hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.
Voit työskennellä kalanjalostusteollisuudessa, asiakaspalvelutehtävissä kalatiskillä tai itsenäisenä yrittäjänä.
Kalanviljelijä
Kalanviljelijänä osaat työskennellä vesiviljely-yrityksessä noudattaen kalojen ja rapujen hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ohjeita. Käytät ruokintaan ja hoitoon tarvittavia koneita sekä huolehdit kasvatustilojen puhtaudesta ja kunnossapidosta. Hallitset kasvatetun ruokakalan alkukäsittelyn, jäähdyttämisen ja pakkaamisen hygieniasäännösten mukaisesti.
Alalla työskentely edellyttää oma-aloitteellisuutta ja vastuullisuutta.
Voit työskennellä työntekijänä tai yrittäjänä kalanviljelylaitoksissa, joissa kasvatetaan rapuja, kalanpoikasia tai ruokakalaa.
Kalastuksenohjaaja
Kalastuksenohjaajana työskentelet kalastusmatkailun opastus- ja asiakaspalvelutehtävissä joko työntekijänä tai yrittäjänä. Osaat viedä asiakkaat turvallisesti kalastuspaikoille ja opastaa heitä kalastuksessa. Osaat käsitellä saaliin hygieenisesti ja järjestää leiriytymis-, majoittumis- ja ravitsemuspalveluita. Osaat valmistaa saaliista maukkaita retkiruokia. Osaat huoltaa kalastusveneitä ja kalustoa, tunnet kalastuslupakäytännöt ja hallitset markkinoinnin sekä laskutuksen.
Alalla työskentely edellyttää ongelmanratkaisutaitoja, yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja, oma-aloitteellisuutta, vastuullisuutta ja hyvää fyysistä kuntoa.
Voit toimia ohjelmapalveluyrityksessä, kalastusvälinekaupassa tai kansainvälisissä tehtävissä. Voit toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.
Kalastaja
Kalastajana osaat nuotta-, rysä- ja troolikalastuksen sekä muut ammattikalastajan taidot. Osaat jäädyttää ja käsitellä saaliin taloudellisesti, hygieenisesti ja laadukkaasti myyntiin tai jalostukseen. Osaat rakentaa, korjata ja huoltaa pyydyksiä. Liikut vesillä turvallisesti vesiliikennesääntöjä noudattaen.
Alalla työskentely edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, huolellisuutta ja vastuullisuutta.
Voit työskennellä kalastusyrittäjänä tai kalastusaluksen työntekijänä.
Kalavesienhoitaja
Kalavesienhoitajana osaat seurata vesistöjen ja kalakantojen tilaa, ottaa näytteitä ja hoitaa kalakantoja. Osaat myydä kalastuslupia, valvoa kalastusalueita ja edistää kalastusmatkailua. Osaat myös opastaa kalastajia ja kehittää kalastusalaa.
Alalla työskentely edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, oma-aloitteellisuutta ja vastuullisuutta.
Voit työskennellä kalastusalueiden hoitoyhdistyksissä tai kalastusmatkailuyrityksissä. Voit toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.
Millaista opiskelu on?
Opintojen kesto vaihtelee kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen aiemman osaamisesi mukaan. Opintojen alussa suunnittelet tarkemmin opintojesi keston ja etenemisen yhdessä vastuuohjaajasi kanssa. Opiskelet alaa Salpauksen oppimisympäristöjen lisäksi työpaikoilla käytännön työtehtävissä.
Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Kalatalouden perustutkintoa opiskellaan Asikkalan toimipisteessä, joka sijaitsee Päijänteen rannalla. Kalastajaksi opiskeluun oppilaitos tarjoaa erinomaiset olosuhteet ajanmukaisine välineineen. Lisäksi opintoihin kuuluu työpaikalla järjestettävää koulutusta, joka tapahtuu opintojen ohessa alan yrityksissä.
Tutustu tarkemmin kalatalouden perustutkinnonsisältöihin
Kysy lisätietoa:


