Siirry sisältöön

Kone- ja tuotantotekniikka luo ratkaisuja ja pitää teollisuuden käynnissä

Kone- ja tuotantotekniikka on teollisuuden perusta – alalla tarvitaan osaajia, jotka hallitsevat koneenasennuksen, hitsauksen ja kokoonpanon. Salpauksessa opiskelu on käytännönläheistä ja tapahtuu aidoissa tuotantoympäristöissä. Koulutus valmistaa suoraan työelämään ja tarjoaa väylän myös jatko-opintoihin, kuten insinöörikoulutukseen.

Missä kone- ja tuotantotekniikkaa voi opiskella?

Kone- ja tuotantotekniikkaa opiskellaan Lahdessa Teknologiakampuksella Vipusenkadulla, jossa on nykyaikainen oppimisympäristö tekniikan alojen opiskelijoille. Heinolassa Opintiellä opiskellaan levyseppähitsaajaksi.

Yhteistyö alan yritysten kanssa mahdollistaa monipuolisen ja laadukkaan opiskelun kone- ja tuotantotekniikan alalla.

Mitä kone- ja tuotantotekniikan koulutuksia Salpauksessa voi opiskella?

Salpauksessa voit opiskella kone- ja tuotantotekniikkaa perustutkintotasolla esimerkiksi koneasentajaksi, koneautomaatioasentajaksi, koneistajaksi, levyseppähitsaajaksi tai muovituotevalmistajaksi.

Ammattitutkintoina on tarjolla koneasennuksen ja kunnossapidon sekä tuotantotekniikan koulutuksia.

Erikoisammattitutkinnoissa voit syventää osaamistasi koneasennuksessa tai kouluttautua hitsauskoordinoijaksi.

Lisäksi tarjolla on lyhytkoulutuksia, kuten tulityö- ja työturvallisuuskorttikoulutukset sekä kansainvälisen hitsausneuvojan IWS-koulutus.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus aikuisille

Nuorten ja aikuisten koulutus on yhdistetty. Jatkuvassa haussa nuoret ja aikuiset hakevat yhdessä ja opiskeluryhmät muodostuvat kaikenikäisistä opiskelijoista. Aikuisten opinnot voivat olla lyhytkestoisempia aikaisemman osaamisen ja työkokemuksen perusteella.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnossa on kolme osaamisalaa

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon osaamisalat ovat asennus ja automaatio, tuotantotekniikka ja muovitekniikka. Voit opiskella koneasentajaksi, koneautomaatioasentajaksi, koneistajaksi, levyseppähitsaajaksi tai muovituotevalmistajaksi.

Opinnoissa perehdyt muun muassa koneiden ja laitteiden kokoonpanoon, automaatiojärjestelmiin, koneistukseen, levytöihin ja hitsaukseen sekä muovituotteiden valmistukseen. Työympäristöt vaihtelevat tuotantolaitoksista konepajoihin ja asiakaskohteisiin.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus sopii sinulle, jos sinulla on:

  • aiempaa metallialan kokemusta (ei pakollista)
  • valmiutta fyysiseen työhön
  • kiinnostusta ja halua työllistyä metallialalle
  • kykyä työskennellä itsenäisesti ja vastuuntuntoisesti
  • halua kehittää omaa osaamista

Työpaikat ja palkka kone- ja tuotantotekniikan alalla

Kone- ja tuotantotekniikan ammattilaisena voit työskennellä esimerkiksi koneasentajana, levyseppähitsaajana tai koneistajana. Työpaikkasi voi olla konepajassa, tuotantolaitoksessa, kunnossapitoyrityksessä tai vaikkapa prosessiteollisuudessa. Työssä tarvitaan tarkkuutta, kädentaitoja ja kiinnostusta tekniikkaan – sekä halua kehittää osaamistaan jatkuvasti.

Palkkaus vaihtelee tehtävän, osaamisen ja työnantajan mukaan. Tyypillinen palkkahaitari on noin 2 400–3 200 € / kk. Vaativissa asiantuntijatehtävissä, kuten hitsauskoordinoijana, palkka voi olla tätä korkeampi.

Lähteet: Toimiala Online, Duunitori.fi, Ammattinetti.fi, Opintopolku.fi​.


Suosittelen alaa koneista ja laitteista kiinnostuneille ja niille, jotka haluavat ymmärtää miten ne toimivat.

Justus Mäkelä, kone- ja tuotantotekniikan opiskelija.

Haluatko syventää ammattiosaamistasi?

Kone- ja tuotantotekniikan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sopivat sinulle, jos sinulla on jo alan koulutusta tai työkokemusta ja haluat kehittää osaamistasi käytännönläheisesti työelämässä. Opinnot suunnitellaan yksilöllisesti ja toteutetaan pääasiassa oppisopimuksella.

Voit syventyä esimerkiksi koneasennuksen ja kunnossapidon tehtäviin tai tuotantotekniikan erikoisosaamiseen. Erikoisammattitutkinnossa voit pätevöityä vaativiin asiantuntija- tai esihenkilötehtäviin, kuten hitsauskoordinoijaksi.

Opiskele kone- ja tuotantotekniikan tutkinto oppisopimuksella

Oppisopimus on joustava tapa yhdistää työ ja opiskelu. Saat koulutusta työpaikalla ja täydennät osaamistasi lähiopetuspäivissä Salpauksessa. Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot suoritetaan pääasiassa oppisopimuksella.

Kysy lisää ja löydä oma suuntasi

Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin alla olevista linkeistä koulutuksiimme ja löydä oma polkusi kone- ja tuotantotekniikan alan ammattilaiseksi. Voit myös kysyä lisätietoa chatista tai ottaa yhteyttä Ohjauspiste Suuntaan – autamme mielellämme eteenpäin!

Kuusikulmainen oranssi logo, jossa teksti Suunta ohjauspiste valkoinen, minimalistinen muotoilu.

Ohjauspiste Suunta

Ohjausta hakemiseen ja koulutuksen valintaan

Kone- ja tuotantotekniikan tutkintokoulutukset

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto

Tutkintonimikkeet:
koneasentaja, koneautomaatioasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja, muovituotevalmistaja
Osaamisalat:
Asennuksen ja automaation osaamisala, Muovitekniikan osaamisala, Tuotantotekniikan osaamisala
Koulutustyypit:
Perustutkinnot
Opiskelumuodot:
Lähiopetus, Monimuoto, Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, Vipusenkatu, Heinola
Lyhyet punatukkainen henkilö työskentelee tehtaalla ja käyttää suurta konetta. Hänellä on suojalasit, tumma työtakki ja käsineet ja hän keskittyy tiiviisti tehtävään.

Koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto

Tutkintonimikkeet:
kunnossapitoasentaja
Osaamisalat:
Koneasennuksen osaamisala, Kunnossapidon osaamisala
Koulutustyypit:
Ammattitutkinnot
Opiskelumuodot:
Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, Vipusenkatu
Mies musta-punaisessa työasussa seisoo hymyillen työpajassa suuren oranssin koneen vieressä. Toinen taustalla oleva työntekijä keskittyy vastaaviin laitteisiin. Asetus on teollinen, jossa on sininen työpöytä ja erilaisia työkaluja.

Koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinto

Koulutustyypit:
Erikoisammattitutkinnot
Opiskelumuodot:
Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, Vipusenkatu
Kaksi työasuissa pukeutunutta henkilöä keskittyy ison teollisuuskoneen ohjaamiseen pajassa. Yksi henkilö osoittaa konetta, kun taas toinen tarkkailee tarkasti. Taustalla koneita ja konepajalaitteita.

Tuotantotekniikan ammattitutkinto

Osaamisalat:
Koneistuksen osaamisala, Levy- ja hitsaustekniikan osaamisala, Muovi- ja kumitekniikan osaamisala
Koulutustyypit:
Ammattitutkinnot
Opiskelumuodot:
Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, Vipusenkatu
Kaksi työntekijää työpajassa, yhdellä hitsauskypärässä. Toinen, silmälasit päällään, elehtiessään selittää jotain suuresta porakoneesta. Molemmat ovat pukeutuneet työasuihin. Taustalla teollisuuslaitteet ja käytävä.

Tuotantotekniikan erikoisammattitutkinto

Tutkintonimikkeet:
hitsauskoordinoija
Koulutustyypit:
Erikoisammattitutkinnot
Opiskelumuodot:
Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, Vipusenkatu
Hitsauskypärää ja käsineitä käyttävä henkilö käyttää laitteita teollisessa ympäristössä. Punaiset putket tai verhot näkyvät etualalla. Ihminen katsoo kameraan päin seisoen tilassa, jossa on metalliset kalusteet ja kaapelit.

Täydennä osaamistasi – koulutuksia teollisuuden ammattilaisille

Kone- ja tuotantotekniikan alalla työskenteleville suunnatut koulutukset tukevat ammatillisen osaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä. Tarjolla on ajankohtaisia koulutuksia esimerkiksi hitsaukseen, turvallisuuteen ja koneiden kunnossapitoon. Koulutukset sopivat työelämässä toimiville ammattilaisille ja ovat räätälöitävissä myös yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin.

Kone- ja tuotantotekniikan henkilöstö- ja täydennyskoulutukset

Kansainvälinen hitsausneuvoja (IWS)

Koulutustyypit:
Henkilöstö- ja täydennyskoulutukset
Suojakypärää ja hanskoja käyttävä hitsaaja luo kirkkaita kipinöitä työskennellessään metallikappaleen parissa. Kohtausta valaisee hitsausprosessin sininen ja oranssi valo.

Tulityökorttikoulutus ja koe, 1 pv

Koulutustyypit:
Lupakortit