
Laboratorioala
Laboratorioalalla työskentelet tarkasti ja vastuullisesti – työnjälkesi vaikuttaa tuotteiden, ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin. Laborantiksi opiskelemalla opit analysoimaan näytteitä, käyttämään mittausmenetelmiä ja varmistamaan laadun eri aloilla. Koulutus sopii sinulle, joka pidät luonnontieteistä, täsmällisestä työskentelystä ja työstä, jolla on merkitystä.
Linkit tämän sivun sisältöön
Laboratorioala varmistaa laadun ja tukee kestävää kehitystä
Työ laboratorioalalla voi liittyä elintarvikkeiden, materiaalien, veden tai vaikkapa lääkkeiden tutkimukseen. Laboranttina etsit vastauksia mittaamalla, analysoimalla ja tulkitsemalla. Työsi jälki näkyy arjessa puhtaampana ympäristönä, turvallisempina tuotteina ja luotettavana tietona päätöksenteon tueksi. Opit tekemään tarkkaa työtä laadukkaissa oppimisympäristöissä ja aidoissa yritysprojekteissa.
Kenelle laboratorioalan koulutus sopii?
Koulutus sopii sinulle, jos pidät luonnontieteistä ja tarkasta työskentelystä. Laborantin työ vaatii huolellisuutta, vastuullisuutta ja kiinnostusta analysointiin sekä mittausmenetelmiin. Alalle voi hakeutua ilman aiempaa kokemusta – tärkeintä on motivaatio ja halu oppia.
Missä laborantti voi työskennellä?
Laborantit työskentelevät monenlaisissa laboratorioissa: teollisuudessa, tutkimuksessa, tuotekehityksessä, ympäristöalalla ja terveydenhuollossa. Työpaikkoja on esimerkiksi kemian- ja elintarviketeollisuudessa, vesilaitoksissa, sairaaloissa ja korkeakouluissa
Laboratorioalan koulutus aikuisille
Laboratorioalan opinnot sopivat hyvin myös aikuisille ja alanvaihtajille. Voit hakea joustavasti jatkuvassa haussa, ja opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen suunnitelma aiemman osaamisesi mukaan. Opiskelu toteutetaan lähiopetuksena ja työelämässä tapahtuvana oppimisena – voit suorittaa tutkinnon myös oppisopimuksella.
Salpauksessa opit tekemällä: pääset harjoittelemaan nykyaikaisissa laboratorioissa ja osallistumaan aitoihin projekteihin. Koulutus valmistaa suoraan työelämään, mutta antaa myös valmiuksia jatko-opintoihin esimerkiksi ammattikorkeakoulussa.
Laboratorioalan perustutkinnossa opit tekemään luotettavaa analytiikkaa
Laboratorioalan perustutkinnon suorittanut valmistuu laborantiksi. Opinnoissa opit käsittelemään ja analysoimaan erilaisia näytteitä kemiallisilla, fysikaalisilla, mikrobiologisilla ja biokemiallisilla menetelmillä. Lisäksi opit valmistamaan liuoksia, käyttämään laboratoriolaitteita ja dokumentoimaan työsi tulokset tarkasti.
Laboranttina osaat:
- valmistaa liuoksia ja työvälineitä analyyseihin
- käsitellä ja analysoida näytteitä eri menetelmillä
- käyttää laboratorioympäristön laitteita ja ohjelmistoja
- noudattaa työturvallisuutta ja ohjeistuksia
- arvioida tuloksia ja raportoida havainnot selkeästi
Työssä tarvitaan huolellisuutta, vastuullisuutta ja kykyä työskennellä sekä itsenäisesti että osana tiimiä.
Tämän piti olla alun perin välietappi jatko-opintoihin. Olen yllättynyt positiivisesti laboratorioalan opinnoista ja nyt tuntuu, että lähitulevaisuuden työtehtävät tulevat liittymään vahvasti kemiaan.
Jani Luukkonen, laboratorioalan opiskelija
Laborantin työpaikat ja palkka
Laboranttina voit työskennellä teollisuuden, ympäristöalan, terveydenhuollon ja tutkimuksen laboratorioissa. Tehtäviä on esimerkiksi laadunvalvonnassa, tuotantoprosessien seurannassa, tuotekehityksessä ja tutkimusprojekteissa. Työpaikkoja voi löytyä kemianteollisuudesta, elintarvike- ja lääketeollisuudesta, vesilaitoksista, sairaaloista tai korkeakoulujen laboratorioista.
Työ edellyttää huolellisuutta, vastuullisuutta ja halua oppia uutta. Laborantin keskipalkka on tyypillisesti 2 300–2 800 euroa kuukaudessa riippuen työpaikasta ja kokemuksesta.
Lähteet: Ammattinetti.fi, Toimiala Online, Duunitori.fi
Kysy lisää ja löydä oma suuntasi
Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin alla olevista linkeistä koulutuksiimme ja löydä oma polkusi laboratorioalan ammattilaiseksi. Voit myös kysyä lisätietoa chatista tai ottaa yhteyttä Ohjauspiste Suuntaan – autamme mielellämme eteenpäin!

Laboratorioalan yhteystiedot
Laboratorioalan tutkintokoulutukset
Laboratorioalan perustutkinto
- Tutkintonimikkeet:
- laborantti
- Koulutustyypit:
- Perustutkinnot
- Opiskelumuodot:
- Lähiopetus, Oppisopimus
- Opiskelupaikat:
- Lahti, keskustakampus


Terhin ja Sarin kokemuksia hoiva-avustajan työstä: työ on monipuolista ja itsenäistä

Verkkopainotteinen lähihoitajakoulutus tuo uusia mahdollisuuksia opiskella lähihoitajaksi
