Siirry sisältöön

Laboratorioala varmistaa laadun ja tukee kestävää kehitystä

Työ laboratorioalalla voi liittyä elintarvikkeiden, materiaalien, veden tai vaikkapa lääkkeiden tutkimukseen. Laboranttina etsit vastauksia mittaamalla, analysoimalla ja tulkitsemalla. Työsi jälki näkyy arjessa puhtaampana ympäristönä, turvallisempina tuotteina ja luotettavana tietona päätöksenteon tueksi. Opit tekemään tarkkaa työtä laadukkaissa oppimisympäristöissä ja aidoissa yritysprojekteissa.

Kenelle laboratorioalan koulutus sopii?

Koulutus sopii sinulle, jos pidät luonnontieteistä ja tarkasta työskentelystä. Laborantin työ vaatii huolellisuutta, vastuullisuutta ja kiinnostusta analysointiin sekä mittausmenetelmiin. Alalle voi hakeutua ilman aiempaa kokemusta – tärkeintä on motivaatio ja halu oppia.

Missä laborantti voi työskennellä?

Laborantit työskentelevät monenlaisissa laboratorioissa: teollisuudessa, tutkimuksessa, tuotekehityksessä, ympäristöalalla ja terveydenhuollossa. Työpaikkoja on esimerkiksi kemian- ja elintarviketeollisuudessa, vesilaitoksissa, sairaaloissa ja korkeakouluissa

Laboratorioalan koulutus aikuisille

Laboratorioalan opinnot sopivat hyvin myös aikuisille ja alanvaihtajille. Voit hakea joustavasti jatkuvassa haussa, ja opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen suunnitelma aiemman osaamisesi mukaan. Opiskelu toteutetaan lähiopetuksena ja työelämässä tapahtuvana oppimisena – voit suorittaa tutkinnon myös oppisopimuksella.

Salpauksessa opit tekemällä: pääset harjoittelemaan nykyaikaisissa laboratorioissa ja osallistumaan aitoihin projekteihin. Koulutus valmistaa suoraan työelämään, mutta antaa myös valmiuksia jatko-opintoihin esimerkiksi ammattikorkeakoulussa.

Laboratorioalan perustutkinnossa opit tekemään luotettavaa analytiikkaa

Laboratorioalan perustutkinnon suorittanut valmistuu laborantiksi. Opinnoissa opit käsittelemään ja analysoimaan erilaisia näytteitä kemiallisilla, fysikaalisilla, mikrobiologisilla ja biokemiallisilla menetelmillä. Lisäksi opit valmistamaan liuoksia, käyttämään laboratoriolaitteita ja dokumentoimaan työsi tulokset tarkasti.

Laboranttina osaat:

  • valmistaa liuoksia ja työvälineitä analyyseihin
  • käsitellä ja analysoida näytteitä eri menetelmillä
  • käyttää laboratorioympäristön laitteita ja ohjelmistoja
  • noudattaa työturvallisuutta ja ohjeistuksia
  • arvioida tuloksia ja raportoida havainnot selkeästi

Työssä tarvitaan huolellisuutta, vastuullisuutta ja kykyä työskennellä sekä itsenäisesti että osana tiimiä.


Tämän piti olla alun perin välietappi jatko-opintoihin. Olen yllättynyt positiivisesti laboratorioalan opinnoista ja nyt tuntuu, että lähitulevaisuuden työtehtävät tulevat liittymään vahvasti kemiaan.

Jani Luukkonen, laboratorioalan opiskelija

Laborantin työpaikat ja palkka

Laboranttina voit työskennellä teollisuuden, ympäristöalan, terveydenhuollon ja tutkimuksen laboratorioissa. Tehtäviä on esimerkiksi laadunvalvonnassa, tuotantoprosessien seurannassa, tuotekehityksessä ja tutkimusprojekteissa. Työpaikkoja voi löytyä kemianteollisuudesta, elintarvike- ja lääketeollisuudesta, vesilaitoksista, sairaaloista tai korkeakoulujen laboratorioista.

Työ edellyttää huolellisuutta, vastuullisuutta ja halua oppia uutta. Laborantin keskipalkka on tyypillisesti 2 300–2 800 euroa kuukaudessa riippuen työpaikasta ja kokemuksesta.

Lähteet: Ammattinetti.fi, Toimiala Online, Duunitori.fi

Kysy lisää ja löydä oma suuntasi

Kiinnostuitko? Tutustu tarkemmin alla olevista linkeistä koulutuksiimme ja löydä oma polkusi laboratorioalan ammattilaiseksi. Voit myös kysyä lisätietoa chatista tai ottaa yhteyttä Ohjauspiste Suuntaan – autamme mielellämme eteenpäin!

Kuusikulmainen oranssi logo, jossa teksti Suunta ohjauspiste valkoinen, minimalistinen muotoilu.

Ohjauspiste Suunta

Ohjausta hakemiseen ja koulutuksen valintaan

Laboratorioalan tutkintokoulutukset

Laboratorioalan perustutkinto

Tutkintonimikkeet:
laborantti
Koulutustyypit:
Perustutkinnot
Opiskelumuodot:
Lähiopetus, Oppisopimus
Opiskelupaikat:
Lahti, keskustakampus
Kaksi tiedemiestä laboratoriossa tekevät kokeen. Toisella on pullo punaisella nesteellä käsineissä ja suojalaseissa. Toinen tarkkailee silmälaseja päällään. Taustalla on hyllyt laboratoriovälineillä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Henkilö, jolla on kiharat hiukset ja silmälasit, hymyilee, hänellä on tummansininen työvaate. Hän seisoo hyvin valaistussa huoneessa, jonka taustalla on erilaisia esineitä ja ilmoituksia seinillä.

Terhin ja Sarin kokemuksia hoiva-avustajan työstä: työ on monipuolista ja itsenäistä

Terhi Willo ja Sari Laukkanen opiskelivat hoiva-avustajiksi aikuisena. Hoiva-avustajina he saivat monipuolisen ja ihmisläheisen työn, kivan työporukan ja vakituisen työpaikan.
Vanhempi nainen, jolla on punaiset hiukset ja silmälasit, istuu pöydän ääressä, hymyilee ja puhuu nuoremmalle naiselle tabletin kanssa. He ovat viihtyisässä huoneessa, jossa on ompelukone ja kukkia taustalla.

Verkkopainotteinen lähihoitajakoulutus tuo uusia mahdollisuuksia opiskella lähihoitajaksi

Verkkopainotteisen koulutuksen sisältö on samanlainen kuin tavanomaisesti suoritettavassa lähihoitajan tutkinnossa, mutta opiskelu tapahtuu pääosin verkossa.
Siniseen työvaatteeseen pukeutunut henkilö järjestää lääketieteellisiä instrumentteja työasemalla. Alueella on tietokone, työkalukori ja taustalla järjestetyt lokerot. Paikka näyttää olevan sairaala.

Välinehuoltajaksi opiskellut Outi nauttii työstä sairaalan sydämessä

Outi Nieminen opiskeli välinehuoltajaksi Salpauksessa ja sai heti työpaikan Päijät-Hämeen keskussairaalasta.