
Maatalousalan perustutkinto
Maatalousalan perustutkinto sopii sinulle, jos olet kiinnostunut eläinten hoidosta (eläintenhoitaja) tai maatilatalouden tehtävistä (maaseutuyrittäjä).
- Tutkintonimikkeet:
- eläintenhoitaja, maaseutuyrittäjä
- Osaamisalat:
- Eläintenhoidon osaamisala, Maatalousteknologian osaamisala, Maatilatalouden osaamisala
- Koulutustyypit:
- Perustutkinnot
- Opiskelumuodot:
- Lähiopetus, Oppisopimus
- Opiskelupaikat:
- Asikkala
Aiheita tällä sivulla
Millaisia töitä maatalousalan perustutkinnon jälkeen voi tehdä?
Eläintenhoitaja
Eläintenhoitajana osaat ruokkia, hoitaa ja kasvattaa hyvinvoivia eläimiä erilaisissa ympäristöissä. Sinulla on perustiedot eläinten elintoiminnoista, ravinnontarpeesta ja rehuista, terveydenhoidosta, käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista.
Alalla työskentely edellyttää kykyä työskennellä erilaisten eläinten kanssa, hyvää fyysistä kuntoa, oma-aloitteellisuutta, asiakaspalvelutaitoja ja vastuullisuutta.
Voit työskennellä tuotanto- ja pieneläinten hoitoon liittyvissä työtehtävissä, kuten maatalouslomittajana, tutkimuslaitoksissa, kotieläinpihoissa, eläinhoitoloissa ja lemmikkieläinliikkeissä. Työajat voivat vaihdella päivätyöstä aamu- ja iltatyöhön sekä viikonlopputyöhön. Voit toimia myös itsenäisenä yrittäjänä.
Maaseutuyrittäjä
Maaseutuyrittäjänä osaat tunnistaa kasvituotantoon vaikuttavia tekijöitä ja tiedät, miten viljaa viljellään hyvän sadon saamiseksi. Osaat käyttää ja huoltaa koneita, kuten traktoria ja leikkuupuimuria. Osaat myös metsänhoitotöitä ja käyttää raivaussahaa taimikonhoidossa. Osaat käyttää digitaalisuutta tuotannon suunnittelussa ja seurannassa. Osaat arvioida toimintasi kannattavuutta ja toimia kestävän kehityksen mukaisesti eettisesti ja ympäristövastuullisesti.
Alalla työskentely edellyttää vastuuta omasta toiminnasta, ympäristöstä, luonnosta ja eläimistä, yhteistyö- ja ongelmanratkaisutaitoja, kokonaisuuksien hallintaa ja suunnittelukykyä.
Voit toimia maatilatalouden eri ammateissa, kuten maanviljelijänä, tuotantoeläinten hoitajana, maatalouslomittajana, maataloustarvikekaupassa, koneurakoitsijana, mökkitalkkarina tai maisemanhoito- ja uusiutuvan energian palveluja tarjoavissa yrityksissä yrittäjänä tai työntekijänä.
Millaista opiskelu on?
Opintojen kesto vaihtelee kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen aiemman osaamisesi mukaan. Opintojen alussa suunnittelet tarkemmin opintojesi keston ja etenemisen yhdessä vastuuohjaajasi kanssa. Opiskelet alaa Salpauksen oppimisympäristöjen lisäksi työpaikoilla käytännön työtehtävissä.
Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tutustu tarkemmin maatalousalan perustutkinnon sisältöihin
Kysy lisätietoa:


Oppisopimukset
