
Puuteollisuuden perustutkinto
Puusepänteollisuuden perustutkinto sopii sinulle, jos olet kiinnostunut puun työstämisestä erilaisiksi tuotteiksi.
- Tutkintonimikkeet:
- levyprosessinhoitaja, puuseppä, sahaprosessinhoitaja, teollisuuspuurakentaja
- Osaamisalat:
- Puulevyteollisuuden osaamisala, Puurakenneteollisuuden osaamisala, Puusepänteollisuuden osaamisala, Sahateollisuuden osaamisala
- Koulutustyypit:
- Perustutkinnot
- Opiskelumuodot:
- Lähiopetus, Monimuoto, Oppisopimus
- Opiskelupaikat:
- Lahti, Vipusenkatu
Aiheita tällä sivulla
Millaisia töitä puuteollisuuden perustutkinnon jälkeen voi tehdä?
Puuseppä
Puuseppänä osaat käyttää puusepänteollisuuden peruskoneita sekä teollista valmistustekniikkaa erilaisten puusepäntuotteiden valmistuksessa.
Alalla työskentely edellyttää kädentaitoja, luovuutta, tarkkuutta, visuaalista hahmotuskykyä, huolellisuutta, teknistä ajattelua ja ryhmätyökykyä.
Työtehtäviisi voivat kuulua huonekalujen valmistus, CNC-koneen ohjelmointi ja käyttö, sisustuspuutyöt, kokoonpano, prototyyppivalmistus tai teollisuusrobotin käyttö. Voit työskennellä työntekijänä tai yrittäjänä.
Levyprosessinhoitaja
Levyprosessinhoitajana osaat suorittaa kunnonvalvontaa ja varmistaa prosessin häiriöttömän toiminnan ja selvittää häiriötilanteet. Sinulla on kokonaiskäsitys puulevyn tuotantoprosessista ja tuotteiden laadusta. Osaat ottaa huomioon puun rakenteen, ominaisuudet ja viat työstössä.
Alalla työskentely edellyttää hyvää fyysistä kuntoa, tarkkuutta, huolellisuutta, teknistä ajattelua ja kykyä toimia osana tuotantotiimiä.
Voit työskennellä puulevyteollisuudessa valmistus- tai jalostusprosessin eri työtehtävissä, esimerkiksi vanerin- tai lastulevyn valmistusprosessin eri vaiheissa.
Sahaprosessinhoitaja
Sahaprosessinhoitajana osaat suorittaa kunnonvalvontaa, varmistaa prosessin häiriöttömän toiminnan ja selvittää häiriötilanteet. Sinulla on hyvä kokonaisnäkemys sahatavaran tuotantoprosessista, jatkojalostuksesta ja tuotteiden laadusta. Osaat ottaa huomioon puun rakenteen, ominaisuudet ja viat työstössä.
Alalla työskentely edellyttää fyysistä kuntoa, tarkkuutta, huolellisuutta, teknistä ajattelua ja kykyä toimia osana tuotantotiimiä.
Voit työskennellä sahateollisuudessa esimerkiksi sahalaitoksella erilaisissa valmistus- tai jalostusprosessin tehtävissä.
Teollisuuspuurakentaja
Teollisuuspuurakentajana osaat käyttää puurakenneteollisuuden peruskoneita erilaisten teollisten puurakennetuotteiden valmistuksessa. Hallitset tuotteiden mallintamisen ja nykyaikaisen valmistustekniikan.
Alalla työskentely edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta, visuaalista hahmotuskykyä, huolellisuutta, teknistä ajattelua sekä kykyä toimia osana tuotantotiimiä.
Voit työskennellä erikokoisissa yrityksissä mm. suurissa taloelementti- ja hirsitalotehtaissa, joissa valmistetaan puurakenteita ja niiden osia, kuten CLT-, hirsi- ja muita massiivipuurakenteita sekä puurakenteisia elementtejä. Työtehtäviisi voivat kuulua osien valmistus, kokoonpano, varustelu, CNC-koneen ohjelmointi ja käyttö sekä 3D-mallinnus.
Millaista opiskelu on?
Opintojen kesto vaihtelee kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen aiemman osaamisesi mukaan. Opintojen alussa suunnittelet tarkemmin opintojesi keston ja etenemisen yhdessä vastuuohjaajasi kanssa. Opiskelet alaa Salpauksen oppimisympäristöjen lisäksi työpaikoilla käytännön työtehtävissä.
Levyprosessinhoitajan, sahaprosessinhoitajan ja teollisuuspuurakentajan opinnot painottuvat työelämässä oppimiseen, joka tapahtuu alan yrityksissä aidoissa oppimisympäristöissä sekä monimuoto- ja verkko-opintoihin.
Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tutustu tarkemmin puuteollisuuden perustutkinnon sisältöihin
Kysy lisätietoa:

