
Välinehuoltoalan perustutkinto
Välinehuoltoalan perustutkinto sopii sinulle, jos olet kiinnostunut terveydenhuollon puhtauden ja infektioiden torjunnan asiantuntijatehtävistä.
- Tutkintonimikkeet:
- välinehuoltaja
- Koulutustyypit:
- Perustutkinnot
- Opiskelumuodot:
- Lähiopetus, Oppisopimus
- Opiskelupaikat:
- Lahti, keskustakampus
Aiheita tällä sivulla
Millaisia töitä välinehuoltoalan perustutkinnon jälkeen voi tehdä?
Välinehuoltaja
Välinehuoltajana osaat huolehtia sairaanhoidossa käytettävien välineiden ja laitteiden puhdistuksesta, desinfioinnista, toimintakunnosta, pakkaamisesta ja steriloinnista. Osaat toimia hygieniakäytäntöjen mukaan, osallistua infektioiden torjuntaan ja ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä.
Alalla työskentely edellyttää hyviä hienomotorisia taitoja ja hyvää käsien ihon terveyttä. Työ vaatii vastuuntuntoa, luotettavuutta, huolellisuutta ja järjestelykykyä. Työssä on pystyttävä noudattamaan tarkkoja ohjeita.
Työtehtäviisi kuuluu tutkimuksissa ja toimenpiteissä käytettävien välineiden puhdistaminen, desinfiointi, tarkastaminen, pakkaaminen ja steriloiminen sekä välineiden varastointi ja välineistön toimittaminen asiakkaille. Voit työskennellä esimerkiksi välinehuoltokeskuksessa, laboratoriossa, terveyskeskuksessa, poliklinikalla, lääkäriasemalla, sairaaloiden teho-, dialyysi-, synnytys-, leikkaus- ja anestesiaosastolla, hammashoitolassa, elintarviketeollisuudessa ja muissa kliinisissä ympäristöissä kuten eläinlääkäriasemien ja eläinsairaaloiden välinehuoltoyksiköt. Työ on vuorotyötä.
Millaista opiskelu on?
Opintojen kesto vaihtelee kahdesta vuodesta kolmeen vuoteen aiemman osaamisesi mukaan. Opintojen alussa suunnittelet tarkemmin opintojesi keston ja etenemisen yhdessä vastuuohjaajasi kanssa. Opiskelet alaa Salpauksen oppimisympäristöjen lisäksi työpaikoilla käytännön työtehtävissä. Työssäoppimisjaksoihin voi sisältyä vuorotyötä.
Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Tutustu tarkemmin välinehuoltoalan perustutkinnon sisältöihin
Terveydelliset vaatimukset (SORA-lainsäädäntö)
Tutkinnossa on terveydellisiä edellytyksiä (Valtionneuvoston asetus 673/2017, 20§).
Kysy lisätietoa:


Oppisopimukset
