Hoiva-avustajakoulutus
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, tutkinnon osat
Koulutus sopii sinulle, joka olet kiinnostunut ihmisläheisestä työstä hoidon ja huolenpidon avustavissa tehtävissä ikääntyneiden tai vammaisten asumisyksiköissä. Sinulla on hyvä fyysinen ja psyykkinen terveys sekä valmius vuorotyöhön jo opiskeluaikana.
Avustava työ sisältää huolto- ja kodinhoidollisia sekä asumisympäristön viihtyisyyteen ja virikkeellisyyteen liittyviä työtehtäviä. Hoiva-avustajat ohjaavat ja avustavat asukkaiden toimintakyvyn ylläpitämisessä sekä päivittäisissä toiminnoissa. Hoiva-avustajat eivät osallistu lääkehoitoon, eivätkä ole yksin työvuorossa.
Koulutuksen sisältö 1.8.2024 alkaen
Hoiva-avustajakoulutus on osatutkintokoulutus. Opinnot on suunniteltu Suomen sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaan. Koulutuksen aikana suoritetaan kolme tutkinnon osaa lähihoitajatutkinnosta, jotka tunnustetaan osaamiseksi, jos hakeudut jatkamaan opintoja lähihoitajaksi.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja), tutkinnon osat:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen 25 osp
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen 15 osp
Opiskelussa painottuu ammatillinen vuorovaikutus ja ammattieettinen toiminta, ikääntyneiden / vammaisten asiakkaiden kohtaaminen ja osallisuuden edistäminen, toimintakyvyn tukeminen päivittäisisä toiminnoissa, ohjaaminen sekä hoitotyö. Opinnoissa suoritetaan hygieniapassi.
Ammatit tai työtehtävät
Työnantaja määrittelee hoiva-avustajan työtehtävät, joita ovat esimerkiksi:
- ruokailuun liittyvät valmistelu- ja muut tehtävät, astiahuolto, pyykkihuolto ja siistiminen
- asunnon ja yhteisten tilojen järjesteleminen huomioiden turvallisuus ja viihtyisyys
- asukkaiden ulkoilun järjestäminen, liikuntakyvyn tukeminen ja mielekkään arjen järjestäminen
- avustavat tehtävät päivittäisissä toiminnoissa, kuten peseytymisessä, pukeutumisessa ja hygienian hoitoon liittyvissä tehtävissä, ruokailussa, liikkumisessa.
- saattoapuna toiminen
- yhteistyö asukkaan, läheisten, työyhteisön sekä muiden toimijoiden kanssa
ePerusteet
Tutustu ePerusteet-palvelussa tutkinnon osiin sekä Salpauksen Hoiva-avustaja, osatutkintopolkuun.
Koulutustyyppi
Tutkinnon osat
Koulutusala
Sosiaali- ja terveysala
Opiskelumuoto
Päiväopiskelu, monimuoto-opiskelu
Opiskelupaikka
Lahti, Keskustakampus
Hoiva-avustajien koulutusta rahoittaa Jotpa
Koulutamme Päijät-Hämeessä hoiva-avustajia tiiviissä yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston (SDO) ja työelämän kanssa.
Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Koulutuksen toteutus
Koulutus alkaa opiskeluun ja työelämään orientoitumisen jaksolla (4-5 päivää) Koulutuskeskus Salpauksessa. Opintojen aikana opiskelua on keskimäärin viitenä päivänä viikossa, joista 1-2 päivää ollaan koulussa ja loput työpaikalla työssä oppimassa. Näiden lisäksi koulutus sisältää itsenäistä opiskelua. Työelämässä oppimisen työpaikat sijaitsevat Päijät-Hämeen alueella ja työ on kaksivuorotyötä.
Etäpaikkakunnilla asuville on mahdollista tarjota opiskelumahdollisuus osin etänä. Etäopiskelumahdollisuus sovitaan ja suunnitellaan erikseen henkilökohtaisesti opiskelijan kanssa.
Kielitaitovaatimus
Koulutussopimuksella opiskelevien kielitaidon tulee olla vähintään A2.2. tasoa. Suomea toisena kielenä puhuville on tarjolla S2-tukea. Koulutuksen jälkeen on mahdollisuus hakeutua lähihoitajatutkinto-opiskelijaksi, jos kielitaitotaso on B.1.1.
Koulutuksen kesto
Koulutuksen kesto määräytyy henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan, mutta on keskimäärin 12-16 kk.
Terveydelliset edellytykset
Suosittelemme vahvasti koulutukseen valituksi tulevilta opiskelijoilta tartuntatautilain (1227/2016) 48 § mukaista rokotussuojaa ja ajantasaisen rokotussuojan ylläpitämistä myös opintojen aikana (laki 1227/2016, asetukset 146 /2017 ja 149/2017). Lue lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta Rokotukset työelämässä, Työterveyslaitos 2007. Lue lisää terveydellisistä edellytyksistä Salpauksen sivuilta.