Lähihoitaja
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto
Oletko ihmisläheinen etkä pelkää koskettamista? Haluat hoivata, tukea, ohjata ja kasvattaa erilaisia ihmisiä? Oletko sosiaalinen tai haluat kehittää vuorovaikutustaitojasi? Tule opiskelemaan Salpaukseen sosiaali- ja terveysalalle lähihoitajaksi.
Lähihoitajaopinnoissa valitset osaamisalan opintojen aikana, voit suuntautua esimerkiksi sairaanhoitoon, lasten ja nuorten tai ikääntyvien kanssa työskentelyyn. Mikäli olet jo valmistunut lähihoitajaksi, voit hakeutua suorittamaan toista osaamisalaa ja laajentaa osaamistasi lähihoitajan työssäsi. Valmistuneena hoiva-avustajana voit hakeutua syventämään osaamistasi ja täydentää opintojasi lähihoitajan tutkinnoksi.
Tutkinnon sisältö
Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista sekä yhteisistä tutkinnon osista.
Lue lisää tutkinnon muodostumisesta:
Lähihoitajana tulet hyvin toimeen erilaista tukea tarvitsevien ihmisten kanssa ja osaat toimia alan säädöksiä ja toimintaohjeita noudattaen moniammatillisissa ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida asiakkaan tai potilaan terveyttä, hyvinvointia, toimintakykyä sekä kasvua ja osallisuutta edistävää hoito- ja huolenpitotyötä. Osaat huolehtia potilas- ja asiakasturvallisuudesta ammattietiikkaa noudattaen, toimia aseptisesti ja ergonomisesti sekä huolehtia työturvallisuudesta ja työhyvinvoinnista.
Ammatit tai työtehtävät
Tutkinnon suorittaneena voit työskennellä sosiaali- ja terveysalan eri toimipaikoissa mm. päiväkodissa, kotihoidossa, terveyskeskuksessa ja erilaisissa tuetuissa asumis- ja hoivayksiköissä tai toimia itsenäisenä yrittäjänä.
ePerusteet
Tutustu ePerusteet-palvelussa tutkinnon muodostumiseen ja Salpauksen toteutussuunnitelmaan.
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Koulutusala
Terveys- ja hyvinvointialat
Opiskelupaikka
Lahti, Lahden keskustakampus
Terveydelliset edellytykset
Tutkinnon suorittamiseen liittyy terveydentilaa koskevia vaatimuksia tai suosituksia. Suosittelemme vahvasti opintoihin valituksi tulevilta opiskelijoilta tartuntatautilain (1227/2016) 48 § mukaista rokotussuojaa ja ajantasaisen rokotussuojan ylläpitämistä myös opintojen aikana (laki 1227/2016, asetukset 146 /2017 ja 149/2017).
Tarkempaa tietoa löydät:
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta Infektiotaudit ja rokotukset, Opiskelijoiden rokotukset
- Lue lisää terveydellisistä edellytyksistä myös Salpauksen sivuilta.
Jatko-opintomahdollisuudet
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto antaa sinulle yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Voit opiskella esimerkiksi sairaanhoitajaksi ammattikorkeakoulussa tai hammaslääkäriksi yliopistossa. Lisäksi voit hankkia lisää osaamista suorittamalla alan ammatti- tai erikoisammattitutkinnon. Tutustu jatko-opintomahdollisuuksiisi perustutkinnon jälkeen.
Lähihoitajaksi voit opiskella monella eri tavalla.
Opiskelu päiväopintoina
Päiväopinnoissa opiskelet lähiopetuksessa opettajan ohjauksessa jakaen oppimiskokemuksia yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Lähiopetusta on maanantaista perjantaihin pääasiassa klo 8.00 –16.00 välillä osoitteessa Ståhlberginkatu 10D, Lahti. Kouluviikkoon sisältyy myös itsenäisen opiskelun päiviä. Opinnoissa harjoittelet sosiaali- ja terveysalan teoriaa sekä kädentaitoja. Kun riittävät tiedot ja taidot on hankittu, pääset työelämässä oppimisen jaksolle oppilaitoksen järjestämään työpaikkaan. Työelämässä oppimisen jaksolla pääset kokeilemaan eri vuoroissa työskentelyä, jaksot ovat usein 6-8 viikon pituisia. Opintoihin voit hakea yhteishaun ja/tai jatkuvan haun kautta.
Opiskelu verkkopainotteisesti
Verkkopainotteisissa opinnoissa opiskelet itsenäisten verkko-opintojen lisäksi koululla noin kaksi päivää kuukaudessa.
Verkko-opinnot edellyttävät itseohjautuvuutta, rohkeutta vuorovaikutukseen ja työelämän sosiaalisiin tilanteisiin. Opinnoissa tarvitset oman tietokoneen, kuulokemikrofonin, web-kameran sekä internet-yhteyden. Opintoihin voit hakea jatkuvan haun kautta ja opiskelijat valitaan valinta- ja ohjauspäivissä.
Koko tutkinnon voit tehdä verkkopainotteisesti, jos valitset osaamisalaksi Ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen. Jos valitset jonkin muun osaamisalan, osaamisalan opinnot toteutuvat päiväopintoina, oppisopimuksella tai työelämäpainotteisesti.
Opiskelu oppisopimuksella
Oppisopimuskoulutuksessa hankit ammatillisen pätevyyden työtä tekemällä ja opiskellen.
Oppisopimusopiskelijana opiskelet työpaikalla työpaikkaohjaajan ohjauksessa. Lisäksi opiskelet lähiopetuspäivinä koululla noin yhden päivän viikossa tutkinnonosasta riippuen sekä itsenäisesti verkko-opintoina ja tiimeissä työskennellen.
Koulutuksen aloittaminen edellyttää, että kanssasi on tehty oppisopimus. Aloitat oppisopimusopiskelun, kun asiasta on sovittu työnantajasi ja Salpauksen edustajan kanssa. Oppisopimusopiskelu alkaa henkilökohtaisen suunnitelman mukaan 0-5 päivää kestävällä orientaatiojaksolla, jotka syksyllä 2024 ovat viikoilla 40 ja 46. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.
Opiskelu työelämäpainotteisesti
Työelämäpainotteisessa toteutuksessa hankit ammatillisen pätevyyden työtä tekemällä ja opiskellen.
Työelämäpainotteisessa opiskelussa toimit työpaikalla työpaikkaohjaajan ohjauksessa. Lisäksi opiskelet lähiopetuspäivinä koululla noin yhtenä päivänä viikossa tutkinnonosasta riippuen sekä itsenäisesti verkko-opintoina ja tiimeissä työskennellen.
Työelämässä opiskelu tapahtuu koulutussopimuksella oppilaitoksen järjestämässä työpaikassa, joten et ole työsuhteessa, etkä ole oikeutettu palkkaan. Opintoihin voit hakea yhteishaun ja/tai jatkuvan haun kautta.