Välinehuoltaja
Välinehuoltoalan perustutkinto
Haluatko itsenäisen työn tärkeässä ja jatkuvasti kehittyvässä välinehuoltotyössä esimerkiksi sairaalassa tai hammashuollossa?
Välinehuoltaja toimii välinehuoltoprosessin ja -menetelmien asiantuntijana työpaikallaan osana tiimiä ja koko työyhteisöä. Hän huolehtii sairaanhoidossa käytettävien välineiden ja laitteiden puhdistuksesta, desinfioinnista, toimintakunnosta, pakkaamisesta ja steriloinnista. Välinehuoltoala on nopeasti kehittyvä ala, jossa työllisyysnäkymät ovat tällä hetkellä hyvät.
Hyvät valmiudet työpaikalla työskentelyyn saat Salpauksen keskustakampuksen moderneissa tiloissa ja harjoittelemalla uusilla välineillä ja laitteilla. Opiskeluun kuuluu oppimisjaksoja työpaikalla, joihin voi sisältyä vuorotyötä. Voit olla työpaikalla oppimassa myös ulkomailla.
Tutkinnon sisältö
Tutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista opinnoista. Kaikki opiskelevat välineiden puhdistamista ja desinfiointia infektioiden torjuntatyössä, välineiden pakkaamisprosessissa toimimista sekä sterilointia osana infektioiden torjuntaa.
Valinnaisia opintoja ovat esimerkiksi alakohtainen välinehuolto, toiminnanohjaustehtävissä toimiminen ja prosessin laadunvalvonta terveydenhuolloin tukiprosesseissa, terveydenhuolloin logistisissa palveluissa toimiminen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön infektioiden torjuntatyössä toimiminen.
ePerusteet
Tutustu ePerusteet-palvelussa tutkinnon muodostumiseen ja Salpauksen toteutussuunnitelmaan.
Ammatit tai työtehtävät
Välinehuoltajan työ on korkeaa hygieniaa ja aseptista osaamista vaativaa työtä ja sillä on merkittävä asema infektioiden torjunnassa sekä infektioiden leviämisen ehkäisyssä.
Välinehuoltajan työpaikkoja voivat olla mm.
- välinehuoltokeskukset ja laboratoriot
- terveyskeskukset, poliklinikat ja lääkäriasemat
- sairaaloiden teho-, dialyysi-, synnytys-, leikkaus- ja anestesiaosastot
- hammashoitolat
- elintarviketeollisuus ja muut kliiniset toimintaympäristöt kuten eläinlääkäriasemien, eläinsairaaloiden välinehuoltoyksiköt.
Koulutustyyppi
Perustutkinto
Koulutusala
Terveys- ja hyvinvointialat
Opiskelumuoto
Päiväopiskelu
Opiskelupaikka
Lahti, Lahden keskustakampus
Terveydelliset edellytykset
Tutkinnon suorittamiseen liittyy terveydentilaa koskevia vaatimuksia tai suosituksia. Suosittelemme vahvasti opintoihin valituksi tulevilta opiskelijoilta tartuntatautilain (1227/2016) 48 § mukaista rokotussuojaa ja ajantasaisen rokotussuojan ylläpitämistä myös opintojen aikana (laki 1227/2016, asetukset 146 /2017 ja 149/2017).
Tarkempaa tietoa löydät:
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta Infektiotaudit ja rokotukset, Opiskelijoiden rokotukset
- Lue lisää terveydellisistä edellytyksistä myös Salpauksen sivuilta.