
Opiskele työn ohella
Haluatko opiskella työn ohella? Se on sujuvinta silloin, kun haluat oppia lisää nykyisestä alastasi tai edetä uudenlaisiin työtehtäviin, esimerkiksi esihenkilöksi tai asiantuntijaksi. Moni työssäkäyvä haaveilee myös kokonaan uudesta ammatista. Tältä sivulta löydät tietoa opiskelun ja työnteon yhdistämisestä.
Aiheita tällä sivulla
Oppisopimus yhdistää palkkatyön ja opiskelun
Yleisin tapa opiskella yhdistää työ ja opiskelu on oppisopimuskoulutus. Voit suorittaa oppisopimuksella minkä tahansa Salpauksen perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnoista. Oppisopimuskoulutus on maksutonta. Oppisopimuksella voit opiskella sitä alaa, jonka työtehtävissä parhaillaan työskentelet.
Oppisopimusopiskelu sopii mainiosti myös johdolle, esihenkilöille ja asiantuntijoille. Se voi myös tukea siirtymistä vaativampiin työtehtäviin tai esihenkilötehtäviin.
Opiskele verkossa tai monimuotona
Haluatko opiskella eri alaa kuin se, jolla työskentelet? Joillakin Salpauksen koulutusaloilla voit opiskella myös verkkopainotteisesti tai monimuoto-opintoina. Verkko- tai monimuoto-opinnot on helpompi sovittaa yhteen palkkatyön kanssa kuin päiväopiskelu. Varmista kuitenkin, että sinulle jää riittävästi aikaa ja voimavaroja sekä opiskeluun että työhön.
Myös verkko- ja monimuoto-opintoihin voi kuulua lähipäiviä Salpauksessa sekä työelämässä oppimista. On hyvä selvittää työnantajalta etukäteen, että voit osallistua näihin.
Tässä esimerkkejä koulutuksista, joita tarjoamme verkkopainotteisina tai monimuoto-opintoina:
Täsmäosaamista lyhytkoulutuksista
Tarvitsetko täsmätietoa esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen tai esihenkilötyöhön? Osallistu Salpauksen edullisiin lyhytkoulutuksiin, jotka toteutetaan verkossa tai Salpauksen keskustakampuksella.
Suorita lupakortti tai ammattipätevyys
Voit suorittaa työn ohella myös lupakortin tai ammattipätevyyden. Nämä koulutukset ovat yleensä yhden tai muutaman päivän mittaisia, joten pitkiä poissaoloja työstä ei tarvita.
Usein kysyttyjä kysymyksiä työn ohella opiskelusta
Onko etäopiskelu mahdollista?
Ammatin opiskelu on yleensä hyvin käytännönläheistä. Usein harjoitellaan myös ohjausta vaativia kädentaitoja tai käytetään esimerkiksi sellaisia koneita ja laitteita, joita ei löydy kotoa. Siksi perustutkinnon opiskelu edellyttää yleensä läsnäoloa joko Salpauksen tiloissa tai alan työpaikoilla.
Joitain Salpauksen perustutkintoja voi kuitenkin opiskella verkkopainotteisesti. Voit opiskella verkossa esimerkiksi liiketoiminnan perustutkinnossa (eMerkonomi), hius- ja kauneudenhoitoalalla (kampaaja tai kosmetologi) ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa (lähihoitaja). Myös verkkokoulutuksiin kuuluu työelämässä oppimisen jaksoja alan työpaikoilla. Verkkopainotteiseen koulutukseen voi liittyä myös lähiopetuspäiviä Salpauksen tiloissa.
Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on usein enemmän etäopetusta esimerkiksi Teamsin välityksellä. Käytännön työtehtäviä harjoitellaan kuitenkin lähiopetuksessa.
Voit opiskella myös yksittäisiä tutkinnon osia Salpauksen ammatillisista tutkinnoista tai muita lyhytkursseja. Niissä opetus saattaa olla lähes tai kokonaan verkossa. Alla muutama esimerkki tällaisista koulutuksista.
Voinko opiskella iltaisin tai viikonloppuisin?
Salpauksen ammatillisissa perustutkinnoissa ei yleensä ole ilta- tai viikonloppuopetusta. Joillain aloilla voit opiskella verkkopainotteisesti, hybriditoteutuksessa tai monimuotona. Silloin voit hyödyntää myös iltoja ja viikonloppuja opiskeluun.
Hius- ja kauneusalan ohjatussa verkkototeutuksessa opetus on poikkeuksellisesti iltaisin. Myös joissain lyhyemmissä koulutuksissa voi olla ilta- ja viikonloppuopetusta.
Perustutkinnoissa sinun pitää yleensä osallistua opetukseen viitenä päivänä viikossa klo 8-16 välillä. Lisäksi kaikkiin tutkintoihin kuuluu työpaikalla oppimista, jolloin opiskelija noudattaa työpaikan työaikoja. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa on yleensä vähemmän lähiopetusta. Niissä opetusta saattaa olla myös iltaisin tai viikonloppuisin.
Voinko opiskella loma-aikoina?
Salpauksen loma-aikoina voit esimerkiksi suorittaa verkko-opintoja tai opiskella oppi- tai koulutussopimuksella. Oppisopimuksen voi solmia, jos työsuhde on vähintään yhden kuukauden pituinen.
Loma-aikoina myös Salpauksen opettajat ovat usein vapaalla, joten silloin ei yleensä ole lähiopetusta.
Voinko tehdä osa-aikatöitä opintojen aikana?
Voit hyvin käydä osa-aikatöissä opintojen aikana. Moni opiskelija rahoittaakin opintonsa töistä saaduilla tuloilla. Varmista kuitenkin, että saat sovitettua työvuorosi ja opintojen aikataulut yhteen. Koulutuksiin liittyy usein sellaisia sisältöjä, joista et voi olla poissa töiden vuoksi. Ilta- ja viikonlopputyöt sekä työskentely lomien aikana onnistuvat yleensä hyvin.
Osa koulutuksistamme on suunniteltu niin, että myös kokopäivätyö voi olla mahdollista.
Palkkatulot voivat vaikuttaa tukiin ja etuuksiin, joita sinulle on myönnetty opiskeluun. Jos saat esimerkiksi Kelan opintotukea tai opiskelet työttömyysetuudella, selvitä tulorajat ja muut mahdolliset ehdot.
Jos teet oman alasi palkkatöitä opintojen aikana, opit samalla hyödyllisiä ammatin taitoja. Keskustele opettajan kanssa, miten tämän voi huomioida opinnoissasi.
Kysy meiltä lisää
