Olemme koonneet avuksesi säännöt ja ohjeet, joiden tarkoituksena on sujuvoittaa opiskelusi arkea. Niiden avulla haluamme myös lisätä turvallisuutta ja hyvinvointia Salpauksessa. Tutustu ohjeisiin ja sääntöihin, sillä ne ovat meitä kaikkia varten.
Vastuuohjaajasi tai opintotoimiston henkilöstö auttavat, jos haluat kysyä lisää oppilaitoksemme toimintatavoista.
Oppilaitoksemme järjestyssäännöt
Salpauksen rehtorin viranhaltijapäätös § 1574/2022, voimassa toistaiseksi 1.8.2022 alkaen (päivitetyt järjestyssäännöt 10.8.2022 kohdan 11 osalta)
Salpaus – enemmän kuin koulu – opiskelijoiden ja työelämän kohtaamispaikka
Kannustamme opiskelijoita ja koko henkilöstöä oppimisen rohkeuteen, tekemisen iloon ja reiluun asenteeseen.
Järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda edellytykset koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle sekä perusta kouluyhteisön työrauhalle, turvallisuudelle ja viihtyisyydelle. Järjestyssäännöt ohjaavat jokaista Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijaa vastuuseen päivittäisestä työskentelystä ja kasvattavat opiskelijoita työelämän vaateisiin. Keskeisenä periaatteena on ihmistä arvostava, aktiivinen, myönteinen ja vastuullinen käyttäytyminen sekä terveiden elämäntapojen edistäminen.
Koulutuskeskus Salpauksen järjestyssäännöt pohjautuvat mm. seuraaviin lakeihin sekä niiden muutoksiin, säädöksiin ja asetuksiin:
• laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017
• oppivelvollisuuslaki 1214/2020
• oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 1287/2013
• tupakkalaki 549/2016
• alkoholilaki 1102/2017
• järjestyslaki 612/2003
• työturvallisuuslaki 738/2002
• työaikalaki 872/2019
• vahingonkorvauslaki 412/1974.
Järjestyssääntöjä noudatetaan Koulutuskeskus Salpauksen (jatkossa Salpaus) alueilla, oppilaitoksen opiskelijoilleen järjestämissä tilaisuuksissa, matkoilla ja työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa sekä muissa opetukseen liittyvissä tilanteissa. Työpaikalla järjestettävän koulutuksen aikana noudatetaan lisäksi työpaikan sääntöjä.
Opiskelijalla on oikeus saada eri oppimisympäristöissä opetusta ja ohjausta, joka mahdollistaa tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttamisen sekä tukee opiskelijoiden kehitystä hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi.
Opiskelijalla on oikeus saada henkilökohtaista ja muuta tarpeellista ohjausta ja tukea.
Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että jokaiselle koulutuksen aloittavalle opiskelijalle laaditaan yhdessä opiskelijan kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), johon kirjataan yksilölliset osaamisen tunnistamista, tunnustamista, hankkimista, kehittymistä ja osoittamista sekä ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot ja jota päivitetään opiskelun aikana.
Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opettajalla tai rehtorilla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppilaitoksessa tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
Jokaisella Salpauksen yhteisön jäsenellä (opiskelijoilla ja henkilöstöllä) on oikeus häiriöttömään ja turvalliseen työskentelyyn ja opiskeluympäristöön sekä velvollisuus edistää hyviä työskentelymahdollisuuksia.
Turvalliseen ja hyvään sisäilman laatuun kuuluu tuoksuttomuus. Vältäthän tuoksujen käyttöä opiskeluympäristössä.
Matkapuhelinta ei käytetä opiskelutilanteiden aikana, ellei opetus sitä edellytä.
Oppilaitoksen alueella ja tilaisuuksissa otetun kuva- ja videomateriaalin on oltava sellaista, että sitä voidaan julkisesti jakaa. Kuvissa ja videolla esiintyviltä yksittäisiltä henkilöiltä tulee olla lupa julkiseen jakeluun. Yleisötilaisuuksissa ketään ei kuvata tarkoituksella eikä kuva saa olla kohteen kannalta epäedullinen tai loukkaava.
Netin ja sosiaalisen median asiaton käyttö on kielletty. Nettikiusaamista ovat esim. pilkkaavat ja uhkaavat viestit, juorujen ja henkilökohtaisten tietojen levittäminen, valokuvien manipulointi ja levittäminen, toisen nimellä esiintyminen, sulkeminen ryhmän tai keskustelun ulkopuolelle sekä salasanojen huijaaminen.
Oppilaitokseen ei saa tuoda eikä työpäivän aikana pitää hallussa sellaista esinettä tai ainetta, jonka hallussapito on muussa laissa kielletty tai jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta taikka joka erityisesti soveltuu omaisuuden vahingoittamiseen, ja jonka hallussa pidolle ei ole hyväksyttävää syytä.
Opetushenkilöstöllä on oikeus määrätä poistumaan häiritsevästi, väkivaltaisesti tai uhkaavasti käyttäytyvä taikka toisen henkeä tai terveyttä vaarantava opiskelija jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka oppilaitoksen järjestämästä tilaisuudesta.
Opiskelijan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään kolmen työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen opiskelijan tai oppilaitoksessa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii opiskelijan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti opiskelijan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Tässä yhteydessä opettajalla ja rehtorilla on myös oikeus poistaa opiskelija oppilaitoksen alueelta.
Opettajalla ja rehtorilla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa opiskelijalta kielletty esine tai aine.
Opettajalla ja rehtorilla on työpäivän aikana oikeus tarkastaa opiskelijan mukana olevat tavarat, opiskelijan hallinnassa olevat oppilaitoksen säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa. Opiskelijalle ilmoitetaan ennen tarkastusta tarkastuksen syy. Tarkastajan tulee olla opiskelijan kanssa samaa sukupuolta. Tarkastuksessa on läsnä tarkastajan lisäksi toinen täysi-ikäinen oppilaitoksen henkilökuntaan kuuluva. Opiskelijan pyynnöstä tarkastuksessa on läsnä hänen valitsemansa oppilaitoksen henkilöstöön kuuluva, jos tämä on saapuvilla. Tarkastuksen suorittamistavasta voidaan kuitenkin poiketa, jos se on asian kiireellinen luonne huomioon ottaen turvallisuuden kannalta ehdottoman välttämätöntä.
Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Opiskelijan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti.
Jokainen Salpauksen yhteisön jäsen vastaa oppimis- ja työympäristön siisteydestä ja viihtyisyydestä sekä asiallisesta viestinnästä. Jokaisella on myös ilmoittamisvastuu oppilaitoksen henkilöstölle mahdollisista havaitsemistaan oppimisympäristön epäkohdista tai epäasiallisesta käyttäytymisestä.
Raha- ja uhkapelin pelaaminen oppilaitoksen alueella ja työpaikoilla on kielletty.
Opiskelijan osallistuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaisesti opiskeluun ja noudattaa täsmällisyyttä oppilaitoksen ja työpaikan työajoissa.
Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelijan työaika saa olla enintään kyseisellä työpaikalla noudatettava säännöllinen työaika. Oppisopimuskoulutuksessa noudatetaan työsopimuksen mukaista työaikaa. Työssä sovelletaan työaikalain (872/2019) säännöksiä päivittäisistä lepoajoista, vuorokausilevosta, viikoittaisesta vapaa-ajasta sekä työvuoroluettelosta.
Opiskelija pukeutuu työtehtävien ja työpaikkojen vaatimusten mukaisesti sekä noudattaa opettajan tai muun ohjaajan antamia työturvallisuusmääräyksiä ja muita koulutusalakohtaisia ohjeita.
Opiskelija on velvollinen korvaamaan oppilaitoksen tai sen irtaimen omaisuuden tai työpaikalla tuottamuksellisesta turmelemisesta aiheutuneet vahingot.
Opiskelijan velvollisuudesta korvata aiheuttamansa vahinko säädetään vahingonkorvauslaissa (L 412/1974).
Tupakointi, nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden käyttö oppilaitoksen sisätiloissa, sen käytössä olevilla ulkoalueilla, sekä oppilaitoksen opiskelijoilleen järjestämissä tilaisuuksissa ja matkoilla on kielletty (Tupakkalaki 549/2016). Rikkomusten toistuvasti jatkuessa ne voivat johtaa poliisiviranomaisen määräämään sakkorangaistukseen.
Päihteiden, huumaavien aineiden ja niiden käyttöön liittyvien välineiden hallussapito, myynti ja käyttäminen sekä niiden vaikutuksen alaisena esiintyminen oppilaitoksen alueella, työssäoppimispaikoilla sekä oppilaitoksen opiskelijoilleen järjestämissä tilaisuuksissa ja matkoilla on kielletty.
Oppilaitos voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltu aihe epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena koulutukseen kuuluvissa käytännön tehtävissä oppilaitoksessa, työpaikalla tai muussa oppimisympäristössä tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista.
Positiivisen testituloksen antanut opiskelija voi osallistua tilannekohtaisen harkinnan perusteella opintoihin ja opetukseen.
Huumeiden vaikutuksen alaisena esiintyminen ja/tai aineiden hallussapito ovat rikoksia, joista ilmoitetaan poliisille. Positiivisesta testituloksesta ilmoitetaan poliisille. Alaikäisen kohdalla ollaan aina yhteydessä huoltajaan sekä tehdään lisäksi lastensuojeluilmoitus.
Opiskelijalle, joka häiritsee opetusta, käyttäytyy väkivaltaisesti tai uhkaavasti, menettelee vilpillisesti tai muuten rikkoo järjestystä, kieltäytyy huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämisestä tai on käyttänyt huumausaineita siten, että hänen toimintakykynsä on heikentynyt, voidaan antaa kirjallinen varoitus. Jos rikkomus on vakava, tai jos opiskelija jatkaa edellä tarkoitettua epäasiallista käyttäytymistä kirjallisen varoituksen saatuaan, Koulutuskeskus Salpauksen Opiskelijan oikeusturvatoimikunta voi erottaa hänet oppilaitoksesta määräajaksi, enintään yhdeksi vuodeksi.
Korkeintaan kolmen kuukauden määräaikaisesta erottamisesta päättää rehtori, lukuunottamatta oppivelvollista opiskelijaa, jonka erottamisesta päättää aina Koulutuskeskus Salpauksen Opiskelijan oikeusturvatoimikunta.
Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeisestä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä tai hän ei ole suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta 11 §:ssä säädetyssä ajassa. Ennen eronneeksi katsomista opiskelijalle ja alaikäisen huoltajalle varataan aika kuulemistilaisuuteen.
Oppivelvollinen opiskelija katsotaan suoraan eronneeksi siinä tapauksessa, mikäli opiskelijan oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttämispäätös tehdään toistaiseksi.
Niissä asioissa, joista ei erikseen mainita näissä järjestyssäännöissä, noudatetaan lakeja ja asetuksia sekä oppilaitosten omia ohjeita ja sääntöjä.
Säännöt ovat nähtävillä Koulutuskeskus Salpauksen virallisella ilmoitustaululla, Opintotoimistoissa näkyvällä paikalla, Wilmassa, Salpauksen www-sivuilla https://www.salpaus.fi/opiskelija/saannot-ja-ohjeet/ ja Salpauksen henkilöstöintrassa.
Järjestyssäännöt tarkistetaan ja päivitetään mm. lakiuudistusten yhteydessä sekä arjen toiminnassa esille nousevien tarpeiden niin vaatiessa.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
Kaikilla Salpauksessa opiskelevilla ja työskentelevillä henkilöillä on tasavertaiset mahdollisuudet opiskeluun ja työntekoon erilaisissa opiskelu- ja työympäristöissä.
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelulla varmistetaan, että ihmisarvoa kunnioitetaan riippumatta ihmisen sukupuolesta, ulkonäöstä, iästä, uskonnosta, yhteiskunnallisesta asemasta, alkuperästä, mielipiteistä, kyvyistä ja saavutuksista.
Tutustu Salpauksen päivitettyyn tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaan