On tärkeää, että tiedät miten mahdollisissa uhka- ja vaaratilanteissa toimitaan. Toimipaikkakohtainen pelastautumisohje, suunnitelmat ja toimintatavat käydään läpi opintojen alkaessa.
Mikäli havaitset uhka- tai vaaratilanteen opiskeluympäristössäsi, ilmoita siitä viipymättä henkilökunnan edustajalle.
Toiminta hätätilanteessa
Toiminta hätätilanteessa - pikaohjeet
-
-
- Selvitä, mitä on tapahtunut (mitä, missä, milloin, keitä kriisi koskee?).
- Tee tarvittaessa hälytys (112).
- Ilmoita tapahtuneesta välittömästi opettajallesi tai muulle Salpauksen henkilökuntaan kuuluvalle. He arvioivat, mitä toimenpiteitä tilanne vaatii ja käynnistävät tarvittaessa jatkotoimet.
- Estä lisäonnettomuudet (pelasta, varoita, älä vaaranna omaa tai muiden terveyttä).
- Noudata henkilökunnalta tai viranomaisilta saamiasi ohjeita ja seuraa tiedotusta Wilmassa. Muista lisätä Salpauksen Wilma-sovellus puhelimeesi.
-
Toiminta ei-akuuteissa uhkaus- tai kriisitilanteissa
Tavoitteena on ennaltaehkäisy
-
-
- Jos epäilet tai havaitset jotakin turvallisuutta uhkaavaa, ole yhteydessä opettajaasi tai kerro asiasta muulle Salpauksen henkilökuntaan kuuluvalle. Akuutissa tilanteessa suoraan poliisiin (hätänumero 112).
- Ilmoituksen jälkeen aloitetaan uhka-arvion tekeminen yhdessä Salpauksen henkilöstön ja tarvittaessa viranomaisten kanssa.
- Tilanteen selvittämiseksi kootaan tarvittaessa ryhmä, joka ryhtyy selvittämään tilannetta tarkemmin. Ryhmä kokoaa tilanteeseen liittyvän tiedon, jatkaa uhka-arviota koko prosessin ajan, päättää tarvittavista jatkotoimenpiteistä sekä tiedottaa asian etenemisestä. Ryhmä huolehtii asian käsittelystä loppuun asti sekä suunnittelee tiedottamisen lisäksi muut tarvittavat jälkikäsittelyt.
- Tilanteesta tehdään kriisitilanneraportti, johon asian eteneminen kuvataan.
-
Tilanteessa selvitetään tosiasiat uhkaan liittyvistä henkilöistä sekä muista asiaan vaikuttavista tekijöistä. Tavoitteena on myös tiedotuksen hallinta.