
Jatko-opinnot
Haluatko jatkaa opiskelua Salpauksen opintojen jälkeen? Kun suoritat ammatillisen tutkinnon, saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Lue tältä sivulta, millaisia jatko-opintoja sinulle on tarjolla!
Aiheita tällä sivulla
Ammatillinen tutkinto avaa ovet jatko-opintoihin
Ammatillisen tutkinnon suorittaneet voivat hakea korkeakouluihin, aivan kuten ylioppilaatkin. Korkeakouluopintojen lisäksi tarjolla on runsaasti myös erilaista ammatillista täydennyskoulutusta, jolla voit syventää ja täydentää omaa ammattitaitoasi.
Yleinen jatko-opintokelpoisuus
- Kun suoritat ammatillisen tutkinnon (perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto), saat yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.
- Voit hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon mille tahansa alalle.
Jatko-opinnot korkeakoulussa
Ammatillisen tutkinnon jälkeen voit hakea opiskelemaan ammattikorkeakouluun tai yliopistoon sinua kiinnostavalle alalle.
Voit hakea jatko-opintoihin joko suoraan ammatillisen tutkinnon jälkeen tai vasta myöhemmin. Jatko-opintokelpoisuus ei vanhene. Moni lähteekin ammatillisen koulutuksen jälkeen työelämään ja suuntaa jatko-opintoihin vasta muutaman vuoden jälkeen.
Jos haluat nopeasti jatko-opintoihin, voit hakea korkeakoulujen yhteishaussa jo ennen valmistumistasi. Silloin sinun pitää saada tutkintosi Salpauksesta valmiiksi tiettyyn määräaikaan mennessä. Myös ammattikorkeakoulujen väyläopintojen (esim. MOTARI-opinnot LAB-ammattikorkeakouluun) kautta jatketaan yleensä saman tien ammattikorkeakouluun.
Korkeakoulujen yhteishaku
- Syksyn yhteishaku 1.9.-11.9.2025
Suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset, jotka alkavat keväällä - Kevään ensimmäinen yhteishaku tammikuussa 7.1.-21.1.2026:
Vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset, Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutukset - Kevään toinen yhteishaku maaliskuussa 2026:
Suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset, jotka alkavat syksyllä
Ammattikorkeakoulu
Ammattikorkeakoulututkinnosta saat valmiudet erilaisiin asiantuntija-, suunnittelu- ja kehittämistehtäviin. Opiskelu on käytännönläheistä ja koulumaisempaa kuin yliopistossa. Opiskelu voi olla ryhmämuotoista lähiopetusta, mutta monia aloja voit opiskella myös luentosalin ulkopuolella. Opinnot voivat sisältää esimerkiksi verkko-opintoja, ryhmä- ja projektitöitä sekä harjoittelua työelämässä.
Opintoja järjestetään lähiopetuksena, verkko-opintoina tai monimuotona. Verkko-opinnot ja monimuoto-opiskelu sopii erityisesti sinulle, joka olet jo työelämässä.
Lue lisää opiskelusta ammattikorkeakoulussa:
Yliopisto
Yliopistokoulutus jakautuu alempaan korkeakoulututkintoon eli kandidaatin tutkintoon ja ylempään korkeakoulututkintoon eli maisterin tutkintoon.
Yliopistossa opiskelu on teoreettista. Opiskelu yliopistossa vaatii valmiuksia omaksua laajoja asiakokonaisuuksia, sekä soveltaa tietoa erilaisissa yhteyksissä. Monella alalla yliopistossa opiskelija saa melko vapaasti suunnitella omat opintonsa, mutta osalla aloista opinnot ovat tarkkaan suunniteltu sekä aikataulutettu.
Opintoja järjestetään usein lähiopetuksena tai monimuotona. Usein opintoihin sisältyy myös verkko-opintoja. Monimuoto-opiskelu sopii erityisesti sinulle, joka olet jo työelämässä.
Lue lisää yliopistossa opiskelusta:
Avoimen opinnot -oikotie korkeakouluihin
Väyläopinnot
Väyläopinnot tarkoittavat sitä, että suoritat jo ammattikoulun aikana tiettyjä avoimia ammattikorkeakouluopintoja. Kun olet suorittanut väyläopintoihin kuuluvat opinnot, voit hakea erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi ammattikorkeakouluun, ilman valintakoetta.
Väyläopintoihin voivat usein hakea vain tiettyjen oppilaitosten opiskelijat. Tarkista sinua kiinnostavan ammattikorkeakoulun sivuilta, kuka voi hakea niiden väyläopintoihin.
Väyläopinnot lyhentävät opiskeluaikaasi ammattikorkeakoulussa ja voit päästä helpommin jatko-opintoihin. Voit myös sisällyttää suorittamiasi ammattikorkeakouluopintoja omaan perustutkintoosi.
Väyläopintojen kautta voit jatkaa opintojasi korkeakoulussa. Väyläopinnot ovat yleensä maksuttomia.
MOTARI-opinnot ovat Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoille tarkoitettu väylä LAB-ammattikorkeakouluun.
Lue lisää:
Polkuopinnot
Polkuopinnot tarkoittavat sitä, että suoritat avoimessa ammattikorkeakoulussa jonkin alan ensimmäisen vuoden opinnot. Voit hakeutua polkuopiskelijaksi mihin tahansa sinua kiinnostavaan ammattikorkeakouluun, myös uudelle alalle.
Polkuopiskelijat opiskelevat samoissa ryhmissä muiden ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa. Polkuopiskelu on täysipäiväistä, mutta siihen ei voi saada opintotukea. Polkuopintojen suorittaminen on maksullista.
Ammattikorkeakouluilla on erilaisia käytäntöjä polkuopintoihin ilmoittautumisesta. Voit lukea niistä lisää ammattikorkeakoulujen omilta verkkosivuilta.
Suoritettuasi polkuopinnot sinä voit hakea tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa. Polkuopiskelu voi olla hyvä tapa päästä ammattikorkeakouluun ilman pääsykoetta, esimerkiksi jos et saa opiskelupaikkaa korkeakoulujen yhteishaussa.
Avoimen ammattikorkeakoulun muut opinnot
Avoimessa ammattikorkeakoulussa voit opiskella myös yksittäisiä kursseja. Lisäksi korkeakouluissa on tarjolla kurkistuskursseja ja opiskelutaitoihin perehdyttäviä opintoja, joiden avulla voit tutustua korkeakoulussa opiskeluun. Tutustu tarjontaan oppilaitoksen omilla sivuilla.
Avoimet yliopisto-opinnot
Myös yliopistot tarjoavat avoimia yliopisto-opintoja. Avoimen yliopiston kautta et voi suorittaa kokonaista tutkintoa, mutta voit esimerkiksi suorittaa sinua kiinnostavan aineen perusopinnot ja hakea sitten tutkinto-opiskelijaksi. Avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia, eikä niihin voi saada opintotukea.
Yliopistoissa on myös tarjolla kurkistuskursseja, joilla voit tutustua yliopistossa opiskeluun. Tutustu tarjontaan oppilaitoksen omilla sivuilla.
Lue lisää:
Miten haen korkeakouluun?
Korkeakoulujen yhteishaussa voit hakea opiskelemaan samalla hakulomakkeella sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa, kaksi kertaa keväällä sekä kerran syksyllä. Suurimpaan osaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishauissa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla vähemmän. Lisäksi korkeakoulut saattavat järjestää lisä- ja täydennyshakuja vapaiksi jääneille paikoille myös muina aikoina.
Voit hakea joissakin tilanteissa korkeakouluihin myös erillishaussa. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, jos olet suorittanut vaadittavan määrän avoimia korkeakouluopintoja.
Pääsykoe vai todistusvalinta?
Voit hakea ammattikorkeakouluun ammatillisen perustutkinnon todistuksella. Jos olet suorittanut kaksoistutkinnon, olet mukana sekä ylioppilastutkinnon että ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa. Jos todistuspisteesi eivät riitä opiskelupaikkaan, sinut ohjataan valintakokeeseen.
Yliopistoon haet valintakokeen kautta, jos olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Jos olet suorittanut kaksoistutkinnon, olet mukana todistuspistevalinnassa ylioppilastutkintosi arvosanoilla.
Jos olet suorittanut ammatti- tai erikoisammattitutkinnon, hakureittisi ammattikorkeakouluun ja yliopistoon on valintakoe.
Keväällä on kaksi yhteishakua
- Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haet syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisiin koulutuksiin sekä taideyliopiston sekä Tampereen yliopiston näyttelijäntyön koulutuksiin. Kevään ensimmäisen yhteishaun hakuaika on tammikuussa.
- Kevään toisessa yhteishaussa haet syksyllä alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Kevään toisen yhteishaun hakuaika on maaliskuussa.
HUOM! Poliisiammattikorkeakoulu ja Högskolan på Åland eivät ole mukana korkeakoulujen yhteishaussa.
Syksyn yhteishaku
Syksyn yhteishaun hakuaika on syyskuussa. Silloin haetaan tammikuussa alkaviin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutuksiin.
Ammatillinen jatkokoulutus
Perustutkinnon jälkeen voit syventää osaamistasi omalla alallasi ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla. Nämä tutkinnot opiskelet yleensä pääosin työelämässä. Salpauksessa on tarjolla kymmeniä ammatti- ja erikoisammattitutkintoja eri aloilta. Jos et löydä Salpauksesta sopivaa tutkintoa, voit etsiä sopivaa Opintopolku.fi -sivustolta.
Lisäksi voit hankkia lisää osaamista erilaisilla lyhytkursseilla, täydennyskoulutuksilla tai opiskelemalla uuden tutkinnon osan. Jos haluat siirtyä uudelle alalle, voi uuden perustutkinnon opiskelu olla hyvä vaihtoehto.
Kysy meiltä lisää!
