
Työllistyminen
Suuntaatko opintojen jälkeen työelämään? Tältä sivulta löydät neuvoja työllistymiseen.
Aiheita tällä sivulla
Aloita työnhaku jo opintojen aikana
Työnhakua kannattaa miettiä jo opiskeluaikana. Todella moni työllistyy entisiin koulutussopimuspaikkoihinsa. Hoidathan siis työelämässä oppimisen jaksot hyvin! Vakituisen työpaikan löytäminen on myös helpompaa, jos teet jo opiskeluaikana esim. osa-aika- tai kesätöitä omalla alallasi. Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä työnhaussa.
”Tosi moni meidän opiskelijoista löytää töitä hyvin hoidetun koulutussopimusjakson kautta.”
Kun valmistuminen lähestyy, aloita työnhaku ajoissa. Jos olet esimerkiksi valmistumassa keväällä, hae jo vuodenvaihteen jälkeen tulevan kesän kesätyöpaikkoja. Kysy työmahdollisuuksista tutuilta työnantajilta ja entisistä työelämässä oppimisen paikoistasi. Seuraa aktiivisesti työpaikkailmoituksia ja lähetä niihin hakemuksia.
Osallistu rekrytointitapahtumiin
Salpaus ja esimerkiksi työllisyyspalvelut järjestävät vuosittain useita ura- ja rekrytointitapahtumia. Niissä pääset tapaamaan työnantajia ja kuulet alasi työmahdollisuuksista. Näihin tapahtumiin kannattaa osallistua aktiivisesti. Työnantajiin ja alalla työskenteleviin tutustuminen helpottaa myöhemmin töiden saamista.
Tulevat rekrytointitapahtumat löydät Wilman Duuniuutisista.
Seuraa Wilman Duuniuutisia
Wilman tiedotteista löydät Duuniuutiset, joissa kerrotaan avoimista työpaikoista ja muista ajankohtaisia työnhakuun liittyvistä aiheista. Löydät Duuniuutisista esimerkiksi tietoa rekrytapahtumista sekä sellaisia työpaikkoja, joita on tarkoitettu juuri Salpauksen opiskelijoille.
Duunipisteellä tapaat työnantajia
Salpauksen Duunipisteet ovat matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja opiskelijoille ja työntantajille. Duunipisteet ovat avoinna arkisin klo 10.30–12.00 lukuvuoden aikana tammi-huhtikuussa ja syys-joulukuussa (lukuun ottamatta lomaviikkoja 9 ja 43).
Voit tulla Duunipisteille tapaamaan työnantajia ja keskustelemaan esimerkiksi koulutussopimus- tai työpaikoista. Seuraa Wilman Duuniuutisia ja Salpauksen kampusten infonäyttöjä. Siellä kerrotaan, mitä työnantajia on tulossa Duunipisteille.
Duunipisteitä on kolmella kampuksella:
- Vipusenkadun kampus: ravintola Klusteri
- Keskustakampus: ravintolat Ellen ja Signe
- Heinolan kampus: aula
Ota käyttöön Tiitus -työnhakusovellus
Salpauksen opiskelijoiden käytössä on Tiitus-työnhakusovellus. Lataa Tiitus – Työpaikat -niminen sovellus Play-kaupassa (Android) tai AppStoresta (Apple). Valitse oppilaitokseksi Koulutuskeskus Salpaus. Sovellus auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivia työpaikkoja. Myös työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä sovelluksen kautta.
Apua työnhakuun
Jos sinulla ei vielä ole työpaikkaa, kun valmistut, ilmoittaudu heti työnhakijaksi oman kuntasi työllisyyspalveluihin. Saat sieltä apua työnhakuun ja voit myös hakea työttömyysetuutta. Jos olet alle 30-vuotias, voit myös ottaa yhteyttä oman alueesi Ohjaamoon.
Mistä löydän työpaikkoja?
Kaikki työllisyyspalveluiden avoimet työpaikat on koottu Työmarkkinatori-palveluun. Luo oma profiili ja kirjaudu sisään. Jos luot profiilin, työnantajat voivat myös itse löytää sinut ja ottaa yhteyttä. Palvelu myös ehdottaa sinulle sopivia työpaikkoja.
Salpauksen opiskelijat ja meiltä valmistuneet voivat käyttää Tiitus-työnhakusovellusta, josta näkee paitsi työllisyyspalveluiden avoimet työpaikat, myös suoraan Salpauksen opiskelijoille tarkoitettuja työpaikkailmoituksia. Katso ohjeet tältä sivulta!
Netissä on monia sivustoja, joilla työnantajat voivat ilmoitella avoimista työpaikoista. Eniten käytettyjä työnhakukoneita ovat esimerkiksi Duunitori, Oikotie ja Jobly. Näillä sivustoilla voit etsiä työpaikkoja eri kriteereillä tai tilata hakuvahdin. Hakuvahti seuraa, milloin sivustoille tulee sinulle sopivia työpaikkoja ja lähettää sinulle ilmoituksen esimerkiksi sähköpostiin.
Monella alalla työpaikkoja välittävät myös henkilöstövuokrausyritykset, esimerkiksi Lisäpalvelu, Barona, Eilakaisla, RTK, Eezy ja Bolt. Näihinkin kannattaa tutustua! Teet ihan tavallista työtä alasi työpaikoilla, mutta työsuhde solmitaan henkilöstövuokrausyritykseen.
Kannattaa myös tutustua yritysten omiin nettisivuihin ja sosiaalisen median tileihin. Monet yritykset hakevat nykyisin työntekijöitä somessa tai julkaisevat työpaikkailmoituksia omilla sivuillaan. Voit myös lähettää sinua kiinnostavalle työnantajalle avoimen hakemuksen, jossa kerrot itsestäsi ja osaamisestasi sekä millaisesta työstä olisit kiinnostunut. Läheskään kaikki työpaikat eivät näy työpaikkailmoituksissa!
Osallistu myös erilaisiin rekrytointitapahtumiin. Esim. Salpaus järjestää omille opiskelijoilleen rekrytapahtumia. Niitä järjestävät myös toiset oppilaitokset sekä eri alueiden työllisyyspalvelut.
Onko minun alallani hyvin töitä?
Eri alojen työpaikkatilanne vaihtelee esimerkiksi vuodenajan tai taloudellisten suhdanteiden mukana. Voit tutkia tämän hetken tilannetta esim. täältä:
Työvoimabarometri
Työvoimabarometri on palvelu, josta näet eri ammattien työvoiman tarpeen. Voit etsiä valikosta sinua kiinnostavan alan ja tutkia, missä päin Suomea on eniten tarvetta alan osaajille tai onko kotiseudullasi hyvin töitä sillä alalla.
Työmarkkinatilanne (Duunitori)
Duunitori-sivuston Työmarkkinatilanne -palvelussa voit tutkia eri toimialojen työpaikkatilanteita esim. omalla alueellasi. Valitse ”Alojen vertailu” ja etsi sinua kiinnostava ala. Voit katsoa koko Suomen tilannetta tai vaikka kotiseutusi työpaikkatarjontaa alalla.