Siirry sisältöön

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma eli HOKS

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS auttaa sinua suunnittelemaan opintosi omien tavoitteidesi mukaisesti ja seuraamaan niiden etenemistä. Päivität suunnitelmaa yhdessä opettajasi ja työpaikkaohjaajasi kanssa opintojesi aikana, jotta voit kehittyä kohti tulevaisuuden ammattilaisuutta.

Mikä on HOKS?

HOKS eli henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma kuvaa sinun omia tavoitteitasi ja etenemistäsi niitä kohti. Suunnitelma tehdään sen perusteella, mitä työtä tai jatko-opintopaikkaa tavoittelet, mitä jo opintojen alkaessa osaat, mitä osaamista sinun tulee hankkia tavoitteeseesi pääsemiseksi tai mitä haluat oppia.

Opintojesi aikana päivität HOKSia, jotta se pysyy ajan tasalla osaamisesi lisääntyessä ja urasuunnitelmiesi tarkentuessa tai muuttuessa. Tavoitteidesi ja opintojesi jälkeisen jatkosuunnitelman kirjaaminen HOKSiin on tärkeää, jotta HOKS-keskusteluissa voidaan varmistaa, että valitsemasi opinnot tukevat tulevaisuuden tavoitteistasi.

Tavoitteidesi saavuttamiseksi saat oppimisen ohjausta ja tukea, joka voi tarpeesi mukaan olla tukiopetusta, erityisopetusta tai suomenkielen opintoja.

Henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa tehdään yhdessä

Suunnitelma tehdään yhdessä sinun, vastuuohjaajasi, opettajasi ja opinto-ohjaajasi kanssa. Jos olet alaikäinen, myös huoltajasi voi olla mukana. Suunnitelma kertoo esimerkiksi tavoitteistasi, opinnoistasi, työpaikalla oppimisesta ja siitä, miten osaamistasi arvioidaan. Suunnitelman toteuttamiseen ja opintojen etenemiseen saat ohjausta ja tarvitsemaasi tukea, jotta etenet oikealla polulla kohti tavoitteitasi. 

Löydät henkilökohtaisen suunnitelmasi Wilmasta Lomakkeet-kohdasta.

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Sinulla voi olla jo opintoihin tullessasi aikaisempaa osaamista, joka on tavoitteidesi mukaista. Olet voinut kerryttää osaamista esimerkiksi koulutuksessa, työelämässä tai harrastuksissa. Tämä osaaminen tunnistetaan HOKS-keskustelussa ja se voi nopeuttaa tavoitteen saavuttamista.

Voit saada osaamisen tunnustamisella suoritettua 

  • tutkintoon sisältyviä tutkinnon osia
  • osia tutkinnon osasta 
  • yhteisten tutkinnon osien osa-alueita. 

Osaamisen tunnustaminen on osa opintojen suunnittelua eli henkilökohtaistamista. Lisää aiheesta alempana. 

Aiheesta muualla

Osaaminen hankkiminen

Ammatillisessa koulutuksessa opit sekä koulussa että työpaikoilla. Voit oppia työpaikalla monella tavalla: koulutussopimuksella, oppisopimuksella tai vaikka nykyisessä työssäsi. Jos osaat jo asiat, voit näyttää osaamisesi suoraan näytössä.

Roolit ja tehtävät työpaikalla oppimisessa

Työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa et ole yksin, vaikka oletkin tärkeimmässä roolissa. Tukenasi ovat niin opettaja kuin työpaikkaohjaaja, ja teillä kaikilla on omat roolinne sekä tehtävänne.

Sinun tehtävänäsi on

  • suunnitella opintosi yhdessä opettajasi kanssa henkilökohtaiseen suunnitelmaasi eli HOKSiin.
  • puhua opettajasi ja työpaikkaohjaajasi kanssa, jos suunnitelmaan tulee muutoksia. Opettajasi tekee tarvittavat muutokset HOKSiin.
  • pyytää palautetta kehittymisestäsi ja kertoa mahdollisista haasteista.
  • sopia opettajasi ja työpaikkaohjaajasi kanssa näytöstä, jossa osaamisesi todennetaan.

Työpaikkaohjaajasi tehtävänä on

  • perehdyttää sinut työympäristöön, työtehtäviisi sekä työturvallisuuteen yhdessä muun työyhteisön kanssa.
  • ohjata toimintaasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden saavuttamiseksi.
  • keskustella kanssasi tavoitteiden toteutumisesta ja osaamisesi kehittymisestä. Hän kokoaa toimintaasi ja kehittymistäsi koskevaa palautetta myös muilta työntekijöiltä,
  • olla yhteyshenkilö sinun, työpaikasi ja Salpauksen välillä.

Opettajasi tehtävänä on

  • sopia työpaikan kanssa, kuka toimii työpaikkaohjaajanasi.
  • varmistaa, että työpaikalla on mahdollista hankkia tutkinnon perusteiden mukaista osaamista.
  • laatia kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa olette sopineet, mitä osaamista hankit työpaikalla omaan tutkintotavoitteeseesi liittyen.
  • huolehtia tarvittavien sopimusten laatimisesta.
  • vastata ohjauksestasi ja muista opintoihisi liittyvistä asioista yhdessä työpaikkasi työntekijöiden kanssa.

Hyvässä yhteistyössä kaikki voittavat. Opiskelija pääsee alusta alkaen suunnittelemaan ja toteuttamaan opintojaan aidoissa työympäristöissä. Työelämä voi tarjota erilaisia polkuja ja mahdollisuuksia opiskelijoille.

Sari Immonen, nuorisonohjaaja, Lahden kaupungin nuorisopalvelut

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen muodot

Koulutussopimus

Koulutussopimuksen avulla pääset hankkimaan osaamista aidoissa työympäristöissä ja työtehtävissä. Koulutuksesi tapahtuu osittain oppilaitoksessa ja hankit osaamista myös työpaikalla käytännön työtehtävissä.

Koulutussopimuksella opiskellessasi olet opiskelija, et työntekijä. Näin ollen työnantaja ei maksa sinulle palkkaa tai muuta korvausta, mutta sinulla on mahdollisuus saada opintotukea sekä muita opintososiaalisia etuja.

Lisätietoja saat omalta opettajaltasi tai opinto-ohjaajaltasi.

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus on sinulle hyvä vaihtoehto, jos haluat opiskella ammattiin tai saada lisäosaamista työtä tekemällä. Tällöin pääosa opiskelustasi tapahtuu työpaikalla ja olet työsuhteessa.

Oppisopimuksella voit opiskella myös vain osia tutkinnosta ja se voidaan solmia myös lyhyeksi aikaa – vaikka vain kuukaudeksi.

Muu työpaikalla tapahtuva oppiminen

Voit hankkia puuttuvaa osaamista palkkatyössä osa- tai kokoaikaisesti, jos työnantajasi ei halua solmia koulutus- tai oppisopimusta. Tällöin osaamisen hankkimisesta tehdään suunnitelma henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi. HOKSiin kirjataan mitä, milloin, missä ja miten osaaminen hankitaan.

Opettajasi ei käy ohjauskäynneillä työpaikalla, joten osaamisesi todennetaan työjakson päätyttyä.

Lisätietoja saat omalta opettajaltasi tai opinto-ohjaajaltasi.

Arviointi

Saat palautetta osaamisestasi opintojen aikana ja kehitystäsi arvioidaan yhdessä, reilusti ja avoimesti.  

Saat palautetta osaamisesi kehittymisestä opintojesi aikana

Opintojesi aikana saat jatkuvaa palautetta osaamisesi kehittymisestä. Palautetta annetaan suullisesti tai kirjallisesti ja sen avulla saat tukea sekä ohjausta parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Palautteen perusteella tiedät, mitä sinun kannattaa vielä harjoitella ja mihin keskittyä, jotta saavutat tavoitteesi. Palautetta antavat opettajasi, muut salpauslaiset, kuten taitovalmentajat, sekä työpaikalla sinua ohjaava työpaikkaohjaaja. 

Sinulta odotetaan myös omaa arviota kehittymisestäsi. Oman osaamisen ja kehittymisen arviointi on tärkeä osa ammatillista kasvua ja kehittää omaa vastuullisuuttasi.

Osaamisen arviointi

Osaamisen arvioinnissa selvitetään, miten hyvin olet saavuttanut tavoitteeksi asetetut ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet. Arviointi tehdään HOKSissa eli henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden ja tutkinnon perusteen arviointikriteerin mukaisesti. Ammattitaitovaatimuksiin ja arviointikriteereihin on hyvä tutustua jo hyvissä ajoin.

Ammatillisten tutkinnon osien osaamista arvioidaan näytöissä, joissa osoitat osaamisesi työpaikalla käytännön työtilanteissa. Osallistut itse näyttöjen suunnitteluun. Suunnitelmassa kuvataan missä, milloin ja millaisissa työtehtävissä osoitat osaamisen ja kuinka kauan näyttö kestää. Näyttöä voidaan täydentää keskustelulla, haastattelulla tai kirjallisilla tehtävillä. Osaamistasi arvioi kaksi arvioijaa: opettaja ja työelämän edustaja.

Perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosana perustuu osa-alueiden arvosanoihin. Osaaminen arvioidaan työtehtävien yhteydessä tai esimerkiksi kokeella. Arvosanasta päättää opettaja.

Arviointi on reilua ja läpinäkyvää, ja sinulla on oikeus tietää, miten ja millä perusteilla osaamistasi arvioidaan. Sinulla on mahdollisuus uusia näyttö tai korottaa jo annettuja arvosanojasi. 

Arviointiasteikko

Perustutkinnot

Ammatillisen perustutkinnon ammatillisten ja yhteisten tutkinnon osien arviointiasteikko on 1–5. Perustutkinnon yhteiset osat arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)

TUVA-koulutuksessa koulutuksen osat arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa näytöt arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty.

Arvosanojen korottaminen tai hylätyn suorituksen uusiminen opiskeluaikana

Voit korottaa ammatillisten tai yhteisten tutkinnon osien osa-alueiden arvosanaa opiskeluaikanasi. Suunnittelet korottamisen ja aikataulun yhdessä opettajasi tai vastuuohjaajasi kanssa. Suunnitelma kirjataan HOKSiin, jotta voit edetä tavoitteidesi mukaisesti. 

Voit uusia hylätyn näytön, muun suorituksen tai osaamisen osoittamisen, jos olet tutkinto-opiskelija Salpauksessa ja opiskeluoikeutesi on voimassa. Laadit näyttösuunnitelman ja aikataulun yhdessä tutkinnon osaa ohjaavan opettajan kanssa ja suunnitelma kirjataan HOKSiin.

Arvosanojen korottaminen valmistumisen jälkeen

Perustutkinnon tutkintotodistuksen arvosanan korottaminen valmistumisen jälkeen

Sinulla on oikeus yrittää korottaa hyväksyttyä arvosanaa vielä valmistumisen jälkeen. Korotus tehdään aina voimassa olevien tai siirtymäajan tutkinnon perusteiden mukaisesti. Arvosanaa voi korottaa tutkinnon osittain. Yhteisten tutkinnon osien (YTO) arvosanoja voi korottaa joko koko tutkinnon osittain tai osa-alueittain (esimerkiksi matematiikka ja matematiikan soveltaminen 4 osp). 

Kun korotat arvosanaa, saat todistuksen uudesta suorituksesta ja opintosuoritusotteen korotetusta arvosanasta.

Ohjeet arvosanan korottajalle

Jos haluat korottaa arvosanaasi, toimi näin

  1. Ota yhteys Ohjauspiste Suuntaan (sähköposti: suunta@salpaus.fi, puhelin: 044 708 0100) keskustellaksesi arvosanan korotuksesta. 
  2. Saat yhteydenoton ja ohjeet arvosanan korottamisesta kahden viikon kuluessa. Toimi saamiesi ohjeiden mukaan ja maksa korotukseen liittyvät maksut. Sinulla on kuukausi aikaa korottaa yhtä tutkinnon osaa tai osa-aluetta. 
  3. Korottamisen jälkeen saat todistuksen korotetusta tutkinnon osasta ja opintosuoritusotteen arvosanan korottamisesta opintosihteeriltä.

Arvosanan korottaminen on maksullista

Ammatillisen tutkinnon osan arvosanan korottaminen maksaa 150 euroa. Yhteisten tutkinnon osien osa-alueen korottaminen maksaa 50 euroa.

Arvioinnin tarkistaminen ja oikaisu

Jos olet tyytymätön saamaasi arviointiin tai osaamisen tunnustamiseen, sinulla on mahdollisuus hakea siihen tarkistamista. Saatuasi päätöksen tarkistamisesta, sinulla on mahdollisuus vielä hakea oikaisua tehtyyn arvioinnin tarkistamiseen.  

Arvioinnin tarkistaminen (vaihe 1)

Jos olet tyytymätön osaamisesi arviointiin tai osaamisen tunnustamiseen, voit pyytää arvioijilta arvioinnin tarkistamista. Sinun tulee tehdä pyyntö 14 päivän kuluessa siitä, kun olet saanut tietoosi arvioinnin tulokset tai päätöksen osaamisen tunnustamisesta. 

Sinun katsotaan saaneen tieto arvioinnista, kun arvosana on kerrottu sinulle esimerkiksi arviointikeskustelussa tai arvosana on merkitty opintosuoritusotteeseesi. 

Arvioinnin tarkistamista voit hakea Wilmassa: 

  1. avaa Hakemukset ja päätökset -kohta
  2. valitse Tee uusi hakemus 
  3. valitse sieltä Pyyntö arvioinnin tarkistamisesta. 

Tarkemmat ohjeet arvioinnin tarkistamispyynnön tekemisestä löydät Wilman lomakkeelta. Saat Wilmaan perustellun päätöksen arvioinnin tarkistamisesta 14 vuorokauden sisällä. 

Palaute osaamisen kehittymisestä eli S-merkintä ei vaikuta arviointiin, joten siihen ei voi hakea tarkistamista tai oikaisua. 

Arvioinnin oikaisu tutkintokoulutuksessa (vaihe 2)

Jos olet tyytymätön arvioinnin tarkistamisesta saamaasi päätökseen, voit pyytää arviointiin oikaisua työelämätoimikunnalta. Oikaisua tulee pyytää 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut mahdollisuus saada tietoosi päätös arvioinnin tarkistamisesta (vaihe 1). 

Tee vapaamuotoinen oikaisupyyntö kirjallisesti työelämätoimikunnalle. Oikaisupyynnön tulee sisältää seuraavat asiat: 

  • nimesi ja yhteystietosi 
  • tutkinnon ja tutkinnon osan nimi, jonka arviointiin oikaisua pyydät 
  • arvosana, jonka sait osaamisen arvioinnin tarkistamista koskevassa päätöksessä 
  • koulutuksen järjestäjä (oppilaitos), joka on vastannut tehdystä arvioinnista 
  • ajankohta, jolloin sait päätöksen arvioinnin tarkistamispyyntöösi 
  • miten päätöstä tai arviointia tulisi oikaista ja millä perusteilla. 

Laita liitteeksi saamasi päätös arvioinnin tarkistamisesta (vaihe 1) ja lähetä oikaisupyyntö osoitteeseen tyoelamatoimikunnat@oph.fi

Jos arviointi on ilmeisesti virheellinen, työelämätoimikunta voi määrätä uuden arvioinnin sekä perustellusta syystä edellyttää koulutuksen järjestäjää asettamaan uudet arvioijat. Uudet arvioijat voi määrätä esimerkiksi tapauksissa, joissa 

  • arviointi on suoritettu virheellisesti 
  • arvioinnissa ei ole noudatettu yhdenvertaisuutta opiskelijoiden kesken 
  • arvioija on ilmeisen esteellinen arvioimaan näyttöä tai arvioinnin kohteena olevaa suoritusta. 

Arvioinnin oikaisu valmentavassa koulutuksessa (vaihe 2)

Jos olet tyytymätön arvioinnin tarkistamisesta saamaasi päätökseen, voit pyytää arviointiin oikaisua rehtorilta. Oikaisua tulee pyytää 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut mahdollisuus saada tietoosi päätös arvioinnin tarkistamisesta (vaihe 1). 

Tee vapaamuotoinen oikaisupyyntö kirjallisesti rehtorille. Oikaisupyynnön tulee sisältää seuraavat asiat: 

  • nimesi ja yhteystietosi 
  • koulutuksen ja koulutuksen osan nimi, jonka arviointiin oikaisua pyydät 
  • arvosana, jonka sait osaamisen arvioinnin tarkistamista koskevassa päätöksessä 
  • ajankohta, jolloin sait päätöksen arvioinnin tarkistamispyyntöön 
  • miten päätöstä/arviointia tulisi oikaista ja millä perusteilla. 

Laita liitteeksi saamasi päätös arvioinnin tarkistamispyynnöstä (vaihe 1) ja lähetä oikaisupyyntö osoitteeseen turvaposti.hallinto@salpaus.fi

Jos arviointi on ilmeisen virheellinen, rehtori voi määrätä uuden arvioinnin sekä perustellusta syystä asettaa uuden arvioijan. Uudet arvioijat voi määrätä esimerkiksi tapauksissa, joissa 

  • arviointi on suoritettu virheellisesti 
  • arvioinnissa ei ole noudatettu yhdenvertaisuutta opiskelijoiden kesken 
  • arvioija on ilmeisen esteellinen arvioimaan arvioinnin kohteena olevaa suoritusta. 

Kysy lisää

Lisää aiheesta