Siirry sisältöön

Oppisopimus on kahden kauppa, joka hyödyttää niin työnantajaa kuin opiskelijaa

Kun Active-isännöinti Oy:n toimitusjohtaja Olli Westman otti tyttärensä Vilma Westmanin oppisopimuksella toimistoonsa, hän ei ollut ensimmäistä kertaa vastaavassa tilanteessa. Myös hänen nuorimmainen lapsensa oli aiemmin opiskellut isännöitsijän ammattitutkinnon perheyrityksessä työskennellen.

Nainen keltaisessa puserossa ja mies tummassa puserossa istuvat puupöydän ääressä mustia mukeja kädessään. He näyttävät keskustelevan.

– Kokemuksesta tiesin jo, että perheyritys on hyvä ja turvallinen ympäristö oppia uutta. Yhteistyömme on alusta asti ollut rauhallista ja olemme ottaneet aikaa oppimiselle. Vilmalla oli oma mentori taloushallinnon asioissa, joka auttoi hänet alkuun tehtävissään, Olli Westman kertoo.

Uudelle alalle kouluttautuminen kysyy keskittymistä, mutta tuo tulosta kaikille

Vaikka välillä on kiire, hommia ei tehdä koskaan hutiloiden. Myös oppisopimuskoulutuksen aikana järjestelmällisyys, hyvä työn rytmi ja määrätietoisuus ovat onnistumisen edellytys molemmille osapuolille.

Vilma Westman työskenteli aiemmin metallipajalla ja pelasi jääkiekkoa. Hän joutui kuitenkin leikkaukseen, jonka seurauksena fyysiset työt saivat jäädä. Vilman oli kouluttauduttava uudelle alalle.

– Onneksi lukujen pyörittely on minusta mukavaa puuhaa, joten tiesin, mitä haluaisin tehdä. Nyt tuntuu, että kaikki tapahtui syystä, sillä perheyrityksessä oli paikka auki. Isännöintitoimistossa työt ovat yllättävän monipuolisia, hän kertoo.

Westman kouluttautui merkonomiksi ja aloitti kirjanpitäjänä isänsä yrityksessä. Tärkeintä työn aloittamisessa oli rutiininen ja perusteiden opiskelu huolellisesti. Kun asiat ottaa hallintaan askel askeleelta, työn kokonaiskuva hahmottuu paremmin. Tällaiseen tapaan oppia uskovat niin isä kuin tytärkin.

– Isännöintitoimistossa oli erinomaiset valmiudet toimia oppisopimuspaikkana. Salpaukselta tuli Vilmalle selkeät ohjeet tutkinnon suorittamiseen ja yhteistyö oli mutkatonta.

– Perhesuhteiden vuoksi en voinut ehdottaa arvosanaa, mutta olin mukana näytön arvioinnissa antamassa palautteen, Olli Westman summaa kokemustaan.

Oppisopimuskoulutus tuo yritykseen sitoutuneen ja osaavan tekijän

Oppisopimuskoulutuksessa solmitaan työsuhde ja suurin osa opiskelusta tapahtuu työpaikan arjessa ohjaajaksi sitoutuneen henkilön tuella. Vaikka alussa tarvitaan niin opiskelijan kuin työpaikkaohjaajankin panosta ja keskittymistä, se kuitenkin kannattaa. Hyvän perehdytyksen jälkeen molemmat osapuolet saavat jotakin: opiskelija saa työkokemusta uudelta alalta ja työnantaja saa itselleen usein hyvin sitoutuneen ja osaavan työntekijän.

Vilma Westmanin valmiudet työelämään ovat olleet koulutuksen jälkeen erinomaiset. Oppisopimuskoulutus on hyvä tapa saada mukautettua opiskelua työelämän yhteyteen.

– Perhesuhteesta on ollut pelkästään etua. Perheen kanssa työskennellessä tuki on koko”” ajan lähellä ja sitä on saatavilla myös työaikojen ulkopuolella. Meillä on tosi hyvä henkinen yhteys. Isä luottaa minuun ammattilaisena jo nyt ja sparrailemme toistemme tehtävissä, Vilma Westman kertoo.

Lisää aiheesta