Salpaus-podcastissa puhutaan ammatillisesta koulutuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Ääneen pääsevät opiskelijat, opettajat ja työelämän edustajat.
Podcastin jaksoissa kurkistetaan opiskeluun eri aloilla ja paneudutaan alueen ja ammatillisen koulutuksen erityispiirteisiin. Murra myytit -podcastissa pureskellaan auki asioita, jotka estävät maahanmuuttaneita työllistymästä Päijät-Hämeessä.
Podcast-jaksot opiskelusta
Jaksoissa selviää muun muassa millainen on tyypillinen kalatalouden opiskelijan päivä, mitä hevoshieroja tekee ja mikä on parasta eläintenhoidon opiskelussa. Ääneen pääsevät niin opiskelijat kuin opettajatkin.
Hevoshieronta ja hevosavusteinen toiminta
Hevoshierontaa ja hevosavusteista toimintaa esittelevän jakson vieraina ovat opettajat Tarja Mattsson ja Sanna Ihasalo. Millainen hevonen sopii hevosavusteiseen toimintaan ja mitä hevoshieroja tekee?
Kesto 29 min 35 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Hevostalouden ammattitutkinto – kengittäjä ja ravivalmentaja
Tämän jakson vieraita ovat hevostalouden kengityksen opettaja Timo Alanko ja näyttöperusteisena ravivalmentajan ammattitutkinnon suorittanut Timo Korvenheimo. Minkälainen on kengittäjän ammatti ja millaista työtä ravivalmentaja tekee?
Kesto 41 min 7 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Hevostalouden perustutkinto – kenelle ala sopii ja millaiset ovat alan opinnot?
Tässä jaksossa pohditaan kenelle hevosala sopii ja tutustutaan alan opintoihin. Linda Kukkosen vieraina ovat kaksi hevostalouden opettajaa ja opiskelijaa.
Kesto 32 min 16 s.
Kalatalouden perustutkinto ja ammattitutkinto
Tässä jaksossa tutustutaan kalatalouden perustutkintoon ja ammattitutkintoon. Linda Kukkosen vieraina ovat opettaja Arto Immonen ja opiskelija Lasse Järvenpää. Mikä kalataloudessa kiinnostaa ja mikä on parasta?
Kesto 17 min 30 s.
Tässä jaksossa tutustutaan luonto- ja ympäristöalan opintoihin. Linda Kukkosen vieraina ovat mm. opiskelija Riikka Lamminpää-Teivainen ja opettaja Janne Pohjola. Millainen on tyypillinen koulupäivä Asikkalassa?
Kesto 27 min 57 s.
Tässä jaksossa tutustutaan maa- ja metsätalousalan alan tutkintoihin. Linda Kukkosen vieraina ovat mm. opiskelija Maria Heikkinen ja opettaja Sanna Lehtinen. Jaksossa tutustutaan myös Asikkalan kampukseen ja Koira- ja kissahoitola Tassulaan.
Kesto 34 min 31 s.
Lapset toimijoina digimaailmassa
Lasten osallisuuden edistäminen puhuttaa, ovatko lapset toimijoita digimaailmassa?
Kuinka tabletteja ja muuta teknologiaa käytetään varhaiskasvatuksen oppimisympäristöissä? Miksi on tärkeää aloittaa mediakasvatus jo nuorena?
Näihin vastaa Orimattilan kaupungin varhaiskasvatuksessa hankekoordinaattorina työskentelevä Hanna Katajarinne, keskustelussa ovat mukana myös opettajat Elina Riihimäki ja Helena Kuokkanen.
Kesto 38 min 43 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Filippiineiltä Suomeen opiskelemaan lähihoitajaksi
Miksi lähteä Filippiineiltä Suomeen opiskelemaan lähihoitajaksi? Mitä tarkoittaa finglish? Näihin kysymyksiin vastaavat opiskelijat Lerwin ja Guia opettaja Virpi Salmisen johdolla.
Kesto 12 min 22 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Hoiva-avustajan työ Päijät-Hämeessä
Hoiva-avustajan työ – mitä se on? Vastauksen tähän antavat Lehtiojan palvelukeskuksen palveluesihenkilö Jaana Pulkkinen ja Salpauksen opettajat Moona Eskonsipo ja Sari Kotonen.
Kesto 27 min 12 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Menoa ja meininkiä Lahden Lähimmäispalvelu ry:ssä
Kurkataan, mitä kaikkea Lähimmäispalvelu tarjoaa: kotipalvelua, vapaaehtoistoimintaa ja vapaa-ajantoimintaa lahtelaisille ikäihmisille. Monimuotoinen työpaikka lähihoitajalle.
Salpauksen opettajien Sari Kotosen ja Virpi Salmisen vieraana Juha Mälkiä ja Jonna Piipponen- Karkulowski, joka on valittu myös vuoden 2022 lahtelaiseksi.
Kesto 24 min 35 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Omannäköinen elämä palvelukodissa
Millaista elämää eletään Päijät-Hämeen hyvinvointialueen vammaispalveluiden Ritaniemen palvelukodissa? Sosiaali- ja terveysalan kolmannessa podcastissa juttelemme palvelukodin arjesta ennen kaikkea siellä asuvien asiakkaiden näkökulmasta.
Salpauksen opettajan Petra Salmensuun vieraana ovat Ritaniemen palvelukodin asiakkaat Jussi ja Piia, Piian äiti Tarja sekä palvelukodin ohjaajat Sari ja Susanna.
Kesto 41 min 20 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Vapaaehtoinen mieskaveritoiminta
Välittäviä aikuisia ei ole lapsen elämässä koskaan liikaa. Sosiaali- ja terveysalan podcastin toisessa jaksossa tutustumme vapaaehtoiseen mieskaveritoimintaan. Salpauksen opettajat Helena Kuokkanen ja Sari Kotonen haastattelevat mieskaveritoiminnan ohjaajaa Susannaa sekä mieskaverina toimivaa Juhaa.
Kesto 20 min 58 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (PDF)
Katsaus soten opetuksen historiaan
Miten hoitajan työnkuva on muuttunut vuosien saatossa? Entä koulutus? Sosiaali- ja terveysalan ensimmäisessä podcastissa juttelemme alan kehityksestä ja muutoksista. Salpauksen opettajien Sari Kotosen ja Liisa Aaltosen vieraana ovat entiset lehtorit Riitta Maattola ja Anna-Liisa Säisä.
Kesto 38 min 32 s.
Ensimmäisellä kaudella vieraaksi saapuu päijäthämäläisen työelämän asiantuntijoita ja yrittäjiä. Keskustelemassa mukana ovat Otto Ripatti ja Henna Erkamo Salpauksesta.
Heta Vihervirta-Vuontelo – Mitä yrittäjä tarvitsee?
Jakson vieraana on Päijät-Hämeen Yrittäjät ry:n toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo. Millaiset ovat tulevaisuuden näkymät päijäthämäläisissä yrityksissä?
Kesto 18 min 12 s.
Podcastin sisältö tekstimuodossa (pdf)
Jukka Mandelin – Miten henkilöstöä kehitetään?
Jaksoon saapuu vieraaksi henkilöstöohjaaja Jukka Mandelin Kempiltä. Mitä kuuluu henkilöstöohjaajan työnkuvaan? Miten oppilaitosyhteistyötä tehdään?
Kesto 31 min 8 s.
Podcastin sisältö tekstimuodossa (pdf)
Kati Onnela – Miltä ravintola-alan tulevaisuus näyttää?
Tähän jakson vieras Kati Onnela on lahtelaisen ravintolaelämän huippunimiä. Miltä ravintola-alan tulevaisuus näyttää? Entä mitä opiskelijan pitää osata ravintolassa työskennellessään?
Kesto 18 min ja 51 s.
Podcastin sisältö tekstimuodossa (pdf)
Wille Viittanen – Työelämätaidot ja -valmiudet
Tässä jaksossa vierailee toimitusjohtaja Wille Viittanen Wiitta Oy:stä. Jaksossa selviää mm. mikä merkitsee eniten uutta työntekijää palkatessa?
Kesto 16 min 3 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Miikka Venäläinen – Millaista osaamista tarvitaan?
Jaksossa vieraana on Lahden kaupungin elinkeinopäällikkö Miikka Venäläinen. Löytyykö Lahden seudulta aloja, joissa on imua? Minne Lahdessa syntyy työpaikkoja lähitulevaisuudessa?
Kesto 16 min 58 s.
Toisella kaudella pääsevät ääneen päijäthämäläisten oppilaitosten päättäjät ja heille tärkeät yhteistyökumppanit. Mukana keskusteluissa on Otto Ripatti Salpauksesta.
Miten yhdistää urheilu ja ammatillinen koulutus?
Tässä jaksossa Suomen Urheiluopiston työelämäkoordinaattori Hannele Kaperi keskustelee FC Kuusysi ry:n urheilutoimenjohtaja Harri ”Hape” Kampmanin ja kilpailupäällikkö Sami Kollanuksen kanssa. Jaksossa pallotellaan ajatuksia muun muassa urheilun, liikunnan ja ammatillisen koulutuksen yhdistämisestä.
Kesto 26 min 24 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Yhteistyö ammatillisen erityisoppilaitoksen ja puhtaanapitoyrityksen välillä
Ammattiopisto Kiipulan työhönvalmentaja Pirkko Louhelainen kutsui vieraakseen palveluesimies Jan Oksmanin Siivouspalvelu Oksmanista. Millaista on yhteispeli ammatillisen erityisoppilaitoksen ja puhtaanapitoalan yrityksen välillä?
Kesto 20 min 50 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Millaisia kehittämisen keinoja Kanta- ja Päijät-Hämeen alueen suurin työnantaja käyttää?
Salpauksen rehtori Päivi Saarelainen kutsui vieraakseen Osuuskauppa Hämeenmaan henkilöstöjohtaja Sanna Virtainlahden. Millainen on johdon rooli yhteistyön mahdollistajana? Millaisia kehittämisen keinoja alueen suurin yksityinen työnantaja käyttää?
Kesto 20 min 40 s.
Podcastit yhteistyössä
Yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa toteutetuissa Murra myytit -podcastissa ja videosarjassa pureskellaan auki asioita, jotka estävät maahanmuuttaneita työllistymästä Päijät-Hämeessä.
Murra myytit -podcast syntyi tarpeesta helpottaa maahanmuuttaneiden työllistymistä Päijät-Hämeessä. Myytit löydettiin, kun saman pöydän ääreen istui joukko päijäthämäläisiä työnantajien edustajia ja maahanmuuttaneita. Keskustelun lisäksi syitä haettiin ratkomalla yhdessä erilaisia, konkreettisia pulmatilanteita todellisuutta jäljittelevän ilmiösimulaation avulla. Haastattelijana toimii Maija Eerola LAB-ammattikorkeakoulusta.
Aiheesta on myös Murra myytit -videosarja Salpauksen YouTube-kanavalla.
Joskus pienikin kielitaito riittää
Kuinka totta on, että maahanmuuttaneiden kielitaito ei riitä? Millaisella kielitaidolla voi jo työllistyä hyvin? Missä asioissa kielitaito tulee esteeksi?
Eezy Oy:n Sirpa Kilpeläisen kanssa kielitaidon tarpeellisuudesta ja tasosta keskustelevat kansainvälisiä opiskelijoita ohjannut Tarja Keski-Mattinen LAB-ammattikorkeakoulusta sekä ukrainalaiset, jo kauan Suomessa työskennelleet Iuliia Polyanovska ja Myhaylo Polyanovsky.
Kesto 32 min 16 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Katso myös video: Vähälläkin kielitaidolla saada töitä (Youtube)
Perehdyttäminen on hankalaa - ja toisaalta ei ole
Tämä jakso käsittelee perehdyttämistä. Perehdyttämisen erityispiirteitä pohtivat tuotantopäällikkö Joona Pussinen ja linja-autonkuljettaja Mohaya Huruh Koiviston Autolta sekä linja-autonkuljettajia kouluttava Marko Räikkönen Salpauksesta.
Kesto 32 min 16 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Katso myös video: Perehdyttäminen voi olla vaikeampaa (Youtube)
Osaamista kertyy kaikesta ja koko ajan
Tässä jaksossa keskitytään työtehtäviin kouluttamiseen hoitoalalla. Keskustelemassa ovat palveluesimies Jaana Pulkkinen ja lähihoitaja Ebrima Houma Lehtiojan palvelukeskuksesta sekä hoitotyön lehtori Mia Kröneck LAB-ammattikorkeakoulusta.
Kesto 25 min 54 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Katso myös video: Puhuttaisiin ihan vaan työntekijöistä (Youtube)
Meillä voitaisiin myös keskustella suoraan
Moni maahanmuuttanut kokee, että joutuu todistamaan osaamistaan jatkuvasti. Uralla eteneminen takkuaa, ammattitaitoon ei luoteta. Aiheesta keskustelevat lähihoitaja Mohammed Alezawi ja osastonhoitaja Katri Loipponen.
Kesto 37 min 47 s.
Jakson sisältö tekstimuodossa (pdf)
Katso myös video: Haasteita on, mutta yritetään pitää hyvää huolta (Youtube)
Murra myytit -podcast on osa Monikulttuurisuussimulaatio yhteiskunnan vastaanottavuuden edistämisessä –hanketta, jota toteuttivat LAB-ammattikorkeakoulu ja Koulutuskeskus Salpaus. Hankkeen toteutusaika oli 1.1.-31.12.2022, ja sitä rahoitti Euroopan unionin sisäasioiden (EUSA) turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).