Siirry sisältöön

Kehitämme toimintaamme myös kansainvälisissä verkostoissa. Pääasiallinen yhteistyön alue on Eurooppa, mutta teemme valikoidusti koulutuksen kehittämistä myös Euroopan ulkopuolisten maiden kanssa.

Kansainvälinen yhteistyö on monimuotoista ja sisältää:

  • opiskelijoidemme osaamisen kehittämisen työssäoppimassa eurooppalaisissa yrityksissä tai kumppanioppilaitostemme opetuksessa
  • oman henkilöstömme osaamisen kehittämisen kansainvälissä verkostoissa ja ulkomaisten kumppanioppilaitostemme kanssa
  • koulutuksen kehittämisen ja pedagogisen osaamisen kehittämisen kansainvälisissä projekteissa

Erasmus+ -ohjelma

Salpauksen kansainvälisen yhteistyön pääasiallinen rahoittaja on EU:n Eramus+ -ohjelma. Salpaukselle on myönnetty Erasmus+ akkreditointi. Sen myöntäminen vahvistaa, että Salpaus on laatinut suunnitelman laadukkaan liikkuvuustoiminnan toteuttamiseksi osana laajempaa pyrkimystä kehittää organisaatiotaan. Tämä niin kutsuttu Erasmus+ -suunnitelma on keskeinen osa Erasmus+ -akkreditointia koskevaa hakemusta.

Salpauksen Erasmus+ -suunnitelma vuosille 2021 – 2025

  • Asia
  • Asia

Liikkuvuusjaksot

Opiskelijoiden osaamisen kehittäminen tapahtuu pääasiassa Erasmus+ – ohjelman liikkuvuusjaksoilla. Liikkuvuusjaksot voivat olla pitkä- tai lyhytjaksoisia työssäoppimisjaksoja, opiskelua ulkomaisessa kumppanioppilaitoksessa, osallistumista kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin (tästä ehkä lisää).

Opiskelijat voivat suorittaa osan työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ulkomaisessa yrityksessä.
He voivat myös hankkia osan tutkintonsa edellyttämästä osaamisen hankkimisestaan ulkomaisessa oppilaitoskumppanissamme opiskellen.

Liikkuvuusjakso ulkomailla kehittää ammattiosaamisen lisäksi kieli- ja kulttuuritaitoja, ongelmien ratkaisukykyä, epävarmuuden sietokykyä, resilienssiä ja itsevarmuutta toimia uudessa toimintaympäristössä. Nämä ovat tutkimusten mukaan työnantajien toivomia ominaisuuksia Kts mm Piilotettu osaaminen-tutkimus (linkki)

Henkilöstön osaamisen kehittäminen tapahtuu kansainvälisen oppilaitoskumppanin… tai kansaivälisessä verkostossa osaamista jakaen ja kehittäen.

Kotikansainvälisyys

Aktiivinen kansainvälinen yhteistyö on aina monenkeskistä ja vastavuoroista. Osaamisen kehittymistä ja kansainvälisiä yhteistyötaitoja voi oppia myös tapaamalla kollegoja omassa opetusympäristössä osaamista vaihtaen.
Salpaukseen tulee vuosittain 40-50 opettajaa ja opetuksen tukihenkilöä vaihtamaan osaamista.

Salpauksen kansainvälinen verkosto

Tässä listaa verkoista, joissa toimimme aktiivisimmin:

Network of Networks

Network of Networks toimii näin…

Finn-Net

Asiaa tähän

European Forum for Technical and Vocational Education and Training (EfVET) 

EfVET – Euroopan teknisen ja ammatillisen koulutuksen foorumi – perustettiin vuonna 1991 sen jälkeen, kun todettiin, että ammatillisilla oppilaitoksilla ei ole ääntä Euroopassa. Ammatilliset oppilaitokset joutuivat tuolloin kohtaamaan haasteita saada tunnustusta monien nuorten keskeiseksi koulutuspoluksi. 

EfVET kuuluu useisiin keskeisiin Euroopan komission politiikan alan työryhmiin ja koordinointielimiin ja ja neuvoo myös CEDEFOP-työryhmiä – European Alliance for Apprenticeships ja PACT for Youth. 
Tällä hetkellä EfVET sijaitsee Brysselissä, ja se edustaa yli 1500 ammatillista oppilaitosta ja organisaatiota Euroopassa ja tavoittaa noin 600 000 oppilasta ja 50 000 ammatillisen koulutuksen ammattilaista. 

Salpaus on ollut verkoston jäsenenä xx vuotta. Eri henkilöstöryhmien edustajat osallistuvat konferenssiteeman mukaisesti vuosittain järjestettävään konferenssiin. Konferenssissa kokoontuu myös EfVETin Suomen ryhmän jäsenet. 

EfVET Suomi-ryhmä toimii aktiivisesti ja antaa suuntaviivoja EfVETin toiminnalle.
Salpaus ideoi ja järjesti ensimmäiset EfVET Suomen projektipäivät Lahdessa keväällä 2023. Projektipäivät päätettiin sen jälkeen järjestää säännöllisesti kiertäen eri oppilaitoksissa. 

International network for technical schools (Innotecs) 

INNOTECS on kansainvälinen verkosto, joka palvelee teknisten oppilaitosten johtajia, päälliköitä ja kouluttajia ja keskittyy ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen (VET) ja lukion tasoihin. 

NETINVET 

Eurooppalainen NETINVET on yli 100 koulun ja koulutuskeskuksen sekä ammatillisten järjestöjen ja osakkuusyritysten eurooppalainen verkosto, jonka tavoitteena on tarjota opiskelijoille liikkumismahdollisuuksia ammatillisen koulutuksen aikana. NetinVET-verkosto edistää liikkuvuutta ammatillisen koulutuksen opiskelijoille kaupan, kansainvälisen kaupan, kuljetuksen ja logistiikan sekä teollisuusajoneuvojen huollon aloilla.

NetinVET Suomi-verkosto 

Kahdenväliset kansainväliset kumppanuudet

Tähän tekstiä partnerianalyysistä

Kansainväliset oppimisympäristöt

  • Opiskelijoiden yksilö tai ryhmäliikkuvuuksia, jolloin opiskelijat ovat ulkomailla yrityksissä oppimassa tai kumppanioppilaitoksessa opiskelemassa paikallisten opiskelijoiden kanssa.
  • henkilöstön liikkuvuuksia osaamisen kehittämiseksi hyviä käytänteitä vaihtamalla 
  • uusien opetusmateriaalien ja pedagogisten menetelmien kehittämistä strategisissa partnerihankkeissa (Erasmus+ Key action 2) 
  • ammattitaitojen kilpailuja kv-kumppaneiden kanssa 
  • kotikansainvälisyystoimintaa, esim.  

Kokemuksista voimme ammentaa paljon ideoita ja käytäntöjä myös meidän organisaatiomme kehittämiseen. Kannustamme kaikkia salpauslaisia kansainväliseen toimintaan!