Siirry sisältöön

Tiedolla ja tunteella – Työpaikkaohjaaja voi edistää työsuhteiden syntymistä

Blogikirjoitus käsittelee tiedolla ja tunteella työpaikkaohjaukseen liittyviä teemoja yritys- ja työelämää alati kiinnostuneena seuraavan työelämäasiantuntijan näkökulmasta.  

Valkoinen paperilentokone, jossa on pisteviiva, joka alkaa valkoisesta kynästä oranssia taustaa vasten, mikä viittaa luovuuteen ja mielikuvitukseen.

Työpaikkaohjaaja perehdyttää, ohjaa ja arvioi –tuttu juttu. Oletko koskaan ajatellut, että työpaikkaohjaaja voisi toimia rekrytoinneissa entistä ratkaisevammassa roolissa? Olisiko hän työnantajan ja henkilöstöhallinnon luotettava kumppani, joka voi edistää tulevaisuuden tekijöiden työuraa?

Työllistyminen ei ole itsestäänselvyys. Työsuhteen syntymiseen vaikuttavat monet tekijät, ja työpaikkaohjaajalla on mielestäni hyvä mahdollisuus edistää tätä prosessia. Hän tuntee työpaikan ja ohjattavansa, ja voi tehdä paljon opiskelijan, harjoittelijan, sijaisen, työntekijän tai työkokeilijan työllistymisen tai vakinaistamisen eteen.  

Kuulen toistuvasti, että on töitä, muttei tekijöitä! Voisiko työpaikkaohjaaja olla työpaikallasi yksi avainhenkilöistä seulomassa ohjattavista työsuhteisia? 

Työpaikkaohjaaja voi edistää työllistymistä monella tavalla

1. Työpaikkaohjaaja tulkkaa työelämää

Työpaikkaohjaaja täsmentää ohjattavaansa ymmärtämään, mitä työnantaja arvostaa ja tarvitsee. Tämän kautta ohjattava osaa suunnata ponnistelunsa oikeisiin asioihin ja parantaa työllistämismahdollisuuksiaan.  

  • Kulttuurin ja arvojen esittely: Työpaikkaohjaaja johdattaa opiskelijan tai uuden työntekijän ymmärtämään työyhteisön kulttuuria ja arvoja, jotta tämä voi sopeutua paremmin ja toimia työnantajan odotusten mukaisesti. Nopeasti porukkaan, parastaan antamaan! 
  • Tarpeiden analysointi: Työpaikkaohjaaja selkeyttää ohjattavaansa analysoimaan työnantajan yleisiä liiketoimintatarpeita, jotta tunnistetaan, miten tämän taidot ja osaaminen voivat parhaiten palvella tarpeita. Vahvuudet esiin! 
  • Näkökulman syventäminen: Työpaikkaohjaaja tukee ohjattavaansa ymmärtämään työnantajan erityisiä näkökulmia ja tavoitteita, mikä voi auttaa ohjattavaa asettamaan tavoitteensa ja prioriteettinsa paremmin. Edistyminen on yhteinen intressi! 
  • Odotusten selventäminen: Työpaikkaohjaaja avaa ohjattavalleen työnantajan keskeiset odotukset ja vaatimukset. Täytetään tai ylitetään odotukset! 
  • Palautteen välittäminen: Työpaikkaohjaaja voi kerätä palautetta työnantajalta ohjattavan suoriutumisesta ja yhdistä ne kehityskohteiden tunnistamiseksi. Edistytään yhdessä! 
  • Keskustelujen fasilitointi: Työpaikkaohjaaja voi järjestää tapaamisia tai keskusteluja ohjattavan ja työnantajan välillä, jotta opiskelija tai uusi työntekijä voi esittää kysymyksiä ja saada suoraa palautetta työnantajalta. Antoisia kohtaamisia! 
  • Kehityssuunnitelmien luominen: Työpaikkaohjaaja laatii yhdessä työnantajan ja ohjattavan kanssa suunnitelman, mikä pohjautuu taitojen ja osaamisen kehittämiseen työnantajan tarpeiden mukaisesti. Arvoa työpaikalle! 

2. Työpaikkaohjaaja työelämäverkoston virittäjänä

Työpaikkaohjaaja voi auttaa luomaan kontakteja alan ammattilaisiin ja mahdollisiin tuleviin työnantajiin. Tämä tapahtuu esimerkiksi esittelemällä ohjattava työpaikalla, kollegoille, yhteistyökumppaneille tai muille potentiaalisille työnantajille. 

  • Projektityöskentely: Työpaikkaohjaaja hankkii ja tarjoaa ohjattavalleen mahdollisuuksia osallistua projekteihin, joissa tämä pääsee työskentelemään eri osastojen ja tiimien kanssa. Tämä lisää opiskelijan tai uuden työntekijän arvoa ja laajentaa verkostoa työpaikalla. 
  • Työpaikan sisäiset verkostot: Työpaikkaohjaaja voi johdattaa ohjattavaansa osallistumaan työpaikan sisäisiin verkostoihin ja yhteisöihin.
  • Verkkotapahtumat: Työpaikkaohjaaja voi valita ohjattavalleen sopivia webinaareja ja verkkotapahtumia, joissa tämä voi oppia uutta ja verkostoitua alan ammattilaisten kanssa. 
  • Yhdistystoiminta: Työpaikkaohjaaja voi kertoa mahdollisuuksista toimia erilaisissa yhdistyksissä ja osallistua niiden toimintaan.
  • Koulutus: Työpaikkaohjaaja motivoi osallistumaan koulutuksiin ja kursseille, joista voi saada lisätietoa sekä tavata alan opiskelijoita ja ammattilaisia. 

3. Työpaikkaohjaaja työllistymismahdollisuuksien siivittäjä

Työpaikkaohjaaja auttaa kiinnittymään nykyiseen työyhteisöön. Hän voi myös auttaa laatimaan vakuuttavan ansioluettelon tai valmistautumaan työnhakuun.  

  • Työelämätaidot: Työpaikkaohjaaja opettaa tärkeitä työelämätaitoja, kuten ajanhallintaa, digitaalisuutta, ongelmanratkaisua, viestintätaitoja, tiimityöskentelyä ja työkyvyn ylläpitoa. Kannattaa avata myös metataitojen merkitystä, joita ovat esim. itseymmärrys, itseohjautuvuus, asenteellisuus, joustavuus ja uuden oppiminen. 
  • Esittelyt ja suositukset: Työpaikkaohjaaja voi esitellä ohjattavan omille kontakteilleen ja suositella tätä omalle työnantajalle, yhteistyökumppaneille tai muille mahdollisille työnantajille. Työpaikkaohjaaja voi kirjoittaa suosituksia ja toimia referenssinä, mikä voi olla erittäin arvokasta ohjattavan työnhaussa. 
  • Mentorointi: Työpaikkaohjaaja toimii mentorina, joka tarjoaa tukea ja neuvoja ohjattavan urapolulla. Hän voi suositella myös mentorointiohjelmia, joissa ohjattava voi saada ohjausta ja neuvoja muilta kokeneilta ammattilaisilta. 
  • Työpaikkailmoitukset ja sparraus: Työpaikkaohjaaja opastaa löytämään sopivia työpaikkailmoituksia ja rohkaisee paikan hakuun. Hän voi järjestää harjoitushaastatteluja, joissa ohjattava saa kokeilla vastaamista yleisiin haastattelukysymyksiin ja saa palautetta suorituksestaan. 
  • Ansioluettelo: Työpaikkaohjaaja kannustaa luomaan ja kehittämään ansioluetteloa tai kiinnostavaa LinkedIn-profiilia, joka on ohjattavalle tärkeä työkalu verkostoitumisessa ja työnhaussa. 
  • Verkostoitumistapahtumat: Työpaikkaohjaaja voi suositella osallistumista verkostoitumistapahtumiin, kuten seminaareihin, työpajoihin ja messuille, joissa ohjattava voi tavata alan ammattilaisia ja työnantajia. 

Työpaikkaohjaaja on tärkeä motivaattori ja tuki

Työpaikkaohjaajat ansaitsevat kiitoksen työstään, jota helposti pidetään itsestään selvänä eikä välttämättä nähdä sen tärkeyttä työpaikalla ohjattaviensa motivaattorina, kasvattajana ja sitouttajana.

Jokainen teko työsuhteen pysyvyyden edistämiseksi tai uuden työsuhteen syntymiseksi on yhteiskunnallisesti merkittävä. Työpaikkaohjaajalla on mielestäni erityinen kyky ja mahdollisuus, ehkä jopa velvollisuus, edistää tätä yhteyttä.

Saitko tietoa? Heräsikö kysymyksiä? Tekisikö mielesi täydentää faktaa tai kertoa kokemuksiasi ohjauksen arjesta. Onko sinulla ideoita ja tarpeita tulevaan – laita viestiä!  

Kysy lisää

Hymyilevä nainen, jolla on olkapäitä ulottuvat harmaat hiukset valkoista taustaa vasten, yllään harmaa pusero valkoisen topin päällä.

Onkalo Rita

Työelämäasiantuntija

Artikkelin kirjoittaja on Salpauksen yritys- ja työelämäpalveluiden työelämäasiantuntija insinööri; ammatillinen opettaja, näyttötutkintomestari ja valtiotieteiden maisteri Rita Onkalo.

Hänen työtehtäviinsä kuuluu Salpauksessa

  • työelämän tarpeisiin vastaaminen, laajennettu oppisopimuskoulutus ts. kaikki tutkintorakenteen tutkinnot toteutettuna yhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa
  • Onnistu työpaikkaohjaajana ja Onnistu mentorina -koulutusten sekä työpaikkaohjaajille tarkoitettujen osatutkintojen ja yrityskoulutusten salpaustasoinen kehittäminen ja koordinointi.

Ritan sanoin: “Asiakastyö – parasta!”