Siirry sisältöön

Koulutukset työpaikkaohjaajalle ja mentorille

Salpauksessa on monipuolisia, maksuttomia koulutuksia työpaikkaohjaajille ja mentoreille. Koulutuksista saat tukea ja käytännönläheistä tietoa työpaikkaohjaajan arkeen.

Kysy neuvoa Salpauksesta

Salpauksen opettaja on tukenasi opiskelijan työelämäjakson aikana. Sovi säännöllisistä kohtaamisista opiskelijan ja opettajan kanssa.  Ole yhteydessä opettajaan, kun sinulla on kysyttävää esimerkiksi opinnoista, ohjauksesta tai näytöistä. Salpauksen henkilöstön yhteystiedot löydät verkkosivuiltamme.

Tukea työpaikalta ja verkostoista

Ajankohtaiseen, työpaikalla opiskelijan arkeen tai ohjaukseen liittyvään kysymykseen voit löytää vastauksen myös omalta työpaikaltasi, esimerkiksi toiselta työpaikkaohjaajalta, kollegalta, tiimiltä tai esihenkilöltä tai muusta verkostostasi.  

Verkostoitumalla muiden työpaikkaohjaajien kanssa pääset vaihtamaan ajatuksia, jakamaan omia kokemuksiasi ja saamaan uusia ideoita omaan työhösi. Seuraa mitä alallasi tapahtuu ja osallistu mahdollisuuksien mukaan. 

Uutiskirje työpaikkaohjaajalle

Salpauksen työpaikkaohjaajana tai mentorina saat kerran kuukaudessa työpaikkaohjaajan uutiskirjeen. Saat uutiskirjeessä ajankohtaista tietoa koulutuksista, tilaisuuksista ja muista aiheista työpaikkaohjaajalle.

Tilaisuudet

Tarjoamme erilaisissa tilaisuuksissa mahdollisuuksia kohdata toisia työpaikkaohjaajia ja mentoreita sekä tutustua laajemmin ammatilliseen koulutukseen. Seuraa Salpauksen viestintää sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä ja verkkosivuilla, niin tiedät, millaisia tilaisuuksia järjestämme.

Hyödyllisiä materiaaleja

Työelämässä oppimisen tueksi on valtakunnallisesti tehty erilaisia ohjausmateriaaleja, kuten kuvastoja, sanastoja ja oppaita, myös selko- tai vieraskielisinä. Voit kysyä näistä lisää Salpauksen opettajilta.  

Osaamisen paikka

Osaamisen paikka tarjoaa monipuolisesti tietoa ja työkaluja maahanmuuttaneiden työllistymiseen, osaamisen kehittämiseen ja hyvän arjen edistämiseen. Työnantajille ja työpaikkaohjaajille on materiaaleja mm. rekrytointiin, perehdyttämiseen ja monimuotoiseen työelämään sekä yritysten käyttöön yritystarinoita ja tallenteita.  

Ohjaan.fi

Ohjaan.fi-palvelusta löydät tukea ja työvälineitä työelämässä oppimisen ohjaukseen. Tietoa on tarjolla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä muistilistat työelämässä oppimiseen ja arviointioppaat työpaikkaohjaajalle, opiskelijalle ja opettajalle arabiaksi, somaliksi, kurdiksi ja venäjäksi.

Kielisopimus

Kielisopimus helpottaa vieraskielisen suomen kielen kehittymistä. Kielisopimuksessa työpaikkaohjaaja tai perehdyttäjä sekä perehdytettävä sopivat yhdessä siitä, mitä ja miten suomen kielestä halutaan oppia. Tutustu sosiaali- ja terveysalan kielisopimukseen, joka sopii myös muille aloille.

Työpaikan ja alan perehdytys- ja ohjausmateriaalit

Onko työpaikallasi tai alalla tarjolla perehdytys- ja ohjausmateriaaleja? Myös näitä kannattaa hyödyntää opiskelijan ohjauksessa. 

Videot oppimisesta, ohjauksesta ja arvioinnista

YouTubesta löydät lukuisia videoita oppimisen, ohjauksen ja arvioinnin teemoista. Kokeile esimerkiksi hakusanaa “työpaikkaohjaaja”. Eri alojen henkilöhaastatteluista voit saada myös vertaistukea – samojen asioiden äärellä ovat monet muutkin. 

Usein kysyttyä työpaikkaohjaajana toimimisesta

Kuka voi toimia työpaikkaohjaajana? 

Voit toimia työpaikkaohjaajana, jos olet ammattitaidoltasi, koulutukseltasi tai työkokemukseltasi pätevä ja motivoitunut henkilö. 

Minut on valittu työpaikkaohjaajaksi. Mitä minun pitää tehdä?

Työpaikkaohjaajana 

  • Perehdytät opiskelijan tai työntekijän työhön ja työyhteisöön.  
  • Määrittelet oppimiselle tavoitteita.  
  • Kerrot ja näytät, kuinka työpaikallanne tässä ammatissa toimitaan.  
  • Ohjaat opiskelijaa yhdessä muiden työntekijöiden ja hänen opettajiensa kanssa.  
  • Kuuntelet ja tuet opiskelijaa hänen opintojensa aikana. 
  • Arvioit ja annat palautetta osaamisen kehittymisestä. 
  • Innostat ja motivoit opiskelijaa. Oivallat ja opit samalla itsekin uutta.  
  • Tutustut tuleviin ammattilaisiin ja edistät työsuhteiden syntymistä.

Voit tutustua tarkemmin työpaikkaohjaajan tehtäviin maksuttomissa, kaksi tuntia kestävissä Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutuksissa. Saat hyvän aloituksen työpaikkaohjaajana toimimiseen osiosta A. Työpaikkaohjaajan pikastartti.  

Saanko palkkaa työpaikkaohjaajana toimimisesta? 

Oppisopimuskoulutuksessa työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta, joka kattaa oppisopimusopiskelijan kouluttamisesta aiheutuvia kustannuksia. Korvauksen suuruus ja maksuaikataulu sovitaan oppisopimuksessa. 

Työpaikkaohjaajan henkilökohtainen korvaus vaihtelee sopimuksen ja työpaikan mukaan. Joissakin työehtosopimuksissa on määräyksiä, joiden mukaan ohjaustehtävästä maksetaan korkeampaa palkkaa. Muut mahdolliset korvaukset arvioi paikallisesti työnantaja. 

Mikä on HOKS? Hyödynnä sitä työssäsi.

Osallistu yhdessä opettajan kanssa opiskelijan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) laatimiseen. Suunnitelmassa sovitaan muun muassa  

  • aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisesta 
  • keskeisistä työtehtävistä osaamisen hankkimiseksi 
  • ohjauksen ja tuen tarpeesta (myös erityinen tuki)  
  • opintojen ja näyttöjen ajankohdista työpaikalla ja oppilaitoksessa  
  • näyttökohteista ja näyttöjen arvioijista.  

Voit tutustua tarkemmin suunnitteluun maksuttoman Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutuksen osiossa B. Suunnittele yhdessä.

Mikä näyttö on? 

Opiskelija osoittaa tutkinnon osan edellyttämän osaamisen ja ammattitaidon tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa. Näytössä opiskelija näyttää, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyt ammattitaitovaatimukset. 

Voinko arvioida opiskelijan näytön? 

Opiskelijan näytön arvioivat työelämän edustaja ja opettaja yhdessä. Voit toimia näytön arvioijana työpaikalla, kun olet alan ammattilainen ja tunnet suoritettavan tutkinnon perusteet ja arvioinnin käytännöt.  

Voit lisätä osaamistasi näytön arvioinnista osallistumalla maksuttomaan Onnistu työpaikkaohjaajana -koulutuksen osioon F. Osaamisen arviointi

Kuka vastaa työelämässä oppimisen laadusta? 

Työelämässä oppimisen tavoitteet, suunnittelu, ohjaus ja arviointi ovat yhteistyötä. Opiskelijalle nimetään työpaikalta vastuullinen työpaikkaohjaaja, joka tukee ja ohjaa opiskelijaa. Oppilaitos vastaa laadusta ja varmistaa, että koulutus on tavoitteellista ja ohjattua myös työpaikalla.

Miten voin antaa palautetta Salpaukselle? Mitä työpaikkaohjaajakysely tarkoittaa ja miksi siihen pitää vastata? 

Saat työpaikkaohjaajakyselyn, mikäli toimit opiskelijan työpaikkaohjaajana. Opetushallitus lähettää kyselyn työpaikkaohjaajalle jokaisen opiskelijan työpaikkajakson jälkeen. Kyselyssä arvioit Salpauksen toimintaa.  

Kyselyyn vastaaminen vie aikaa noin viisi minuuttia. Jokainen vastaus on meille tärkeä. Vastausten avulla seuraamme työpaikkojen tyytyväisyyttä yhteistyöhön ja kehitämme toimintaamme vastaamaan työelämän tarpeita entistä paremmin.  

Haluatko antaa palautetta tai kehittämistoiveen?

Haluamme kehittää ja kuulemme mielellämme palautetta ja toiveita työpaikkaohjaajille ja mentoreille tarjottavasta tuesta. Voit lähettää palautetta sähköpostilla
rita.onkalo@salpaus.fi(avautuu uuteen ikkunaan).

Lisää aiheesta

Kysy lisää

Hymyilevä nainen, jolla on olkapäitä ulottuvat harmaat hiukset valkoista taustaa vasten, yllään harmaa pusero valkoisen topin päällä.

Onkalo Rita

Työelämäasiantuntija